Generalităţi
Un accident ischemic tranzitor este un semn care poate anunţa apariţia unui accident vascular cerebral constituit. Accidentul ischemic tranzitor apare când fluxul sanguin către o parte a creierului este temporar redus sau blocat (obstrucţie parţială sau totală), adesea, datorita unui cheag de sânge. Această obstrucţie produce aceleaşi simptome cu cele ale unui accident vascular cerebral constituit, dar diferenţa este că fluxul de sânge se restabileşte în câteva minute şi simptomele dispar complet.
Deşi manifestările accidentului ischemic tranzitor sunt temporare şi dispar complet, pacientul necesită obligatoriu un consult medical pentru stabilirea diagnosticului şi tratamentului corespunzător, care va împiedica apariţia unui accident vascular cerebral constituit.
Mulţi pacienţi nu ştiu că au avut un accident ischemic tranzitor până la efectuarea unei consultaţii medicale, în general pentru un alt motiv, ocazie cu care, medicul, pe baza relatărilor pacientului, poate stabili un diagnostic retrospectiv.
Cauze
Cea mai frecventă cauză a accidentului ischemic tranzitor este reprezentată de cheagurile sanguine care blochează temporar fluxul de sânge către creier. Cheagurile de sânge se pot forma din diverse cauze.
Cheagurile sanguine pot apare:
- după un atac cardiac (infarct miocardic acut);
- ca rezultat al fibrilaţiei atriale cronice, afecţiunilor valvelor cardiace şi insuficienţei cardiace;
- în afecţiuni ale celulelor sanguine cum sunt policitemia sau siclemia;
- inflamaţii ale peretelui vascular (sifilis, tuberculoză sau alte boli inflamatorii cronice).
Manifestări
Cele mai frecvente manifestări ale accidentului ischemic tranzitor sunt:
- slăbiciune musculară sau incapacitatea de a mişca o regiune (mână, picior, faţă) sau întreaga jumătate afectată a corpului;
- amorţeli, furnicături, fasciculaţii musculare sau resimţire a unei greutăţi la nivelul unei jumătăţi a corpului;
- tulburări de vedere manifestate prin: vedere înceţoşată, vedere dublă, vedere colorată (perceperea unor culori care nu există) sau pierderea completă a vederii;
- dificultăţi de vorbire, de înţelegere sau de găsire a unor cuvinte;
- vertij (ameţeală), care poate fi atât de sever încât pacientul nu poate sta în picioare; astenie, slăbiciune, nesiguranţă în mers;
- căderea pacientului datorită pierderii bruşte a forţei musculare la nivelul membrelor inferioare.
Medicii care pot diagnostica şi trata un accident ischemic tranzitor sunt: medicul de familie, medicul neurolog, medicul de urgenţă, medicul internist.
Pacientul care are sau a avut un accident ischemic tranzitor trebuie evaluat imediat! Sunaţi urgent salvarea şi menţionaţi gravitatea cazului. Nu încercaţi transportul pe cont propriu şi nu tergiversaţi!
Medicii vor hotărî conduită de urmat în acest caz.