None

Cardiopatia ischemica: angina pectorala si infarctul miorardic

Introducere

Cardiopatia ischemică este boala care afectează arterele coronare şi datorită căreia acestea îşi micşorează calibrul. Drept urmare, are loc o scădere a cantităţii de sânge care hrăneşte muşchiul inimii. Acest fenomen de reducere a fluxului de sânge prin arterele coronare a fost numit în limbaj medical ischemie. Modificările cardiace produse de ischemie sunt desemnate de termenul cardiopatie.

 

Angina pectorală

 Angina pectorală - termenul medical se referă la o durere la nivelul toracelui. Există mai multe tipuri de angină. Angina clasică, numită angina stabilă, este determinată de un anumit efort şi dispare la repaus.

Angina instabilă (vechea denumire de preinfarct) reprezintă un alt tip de angină. Aceasta reprezintă o stare evolutivă mai gravă, care poate apărea şi în repaus sau chiar în somn, fără a putea fi prevăzută. Acest tip de angină trebuie să fie interpretată ca semn al unei afectări cardiace severe, care mai devreme sau mai târziu, va duce la un infarct.

 Simptome şi manifestări

 Durerea reprezintă primul şi cel mai important semn, este asemănată cu o gheară care strânge întregul piept. Apare la efort şi dispare la repaus, durează cel mult cinci minute. În cazul în care durează mai mult şi este de natură cardiacă, ea poate fi consecinţa unui infarct. Durerea poate fi provocată şi de: expunerea la frig, o masă bogată, actul sexual, o emoţie puternică, unele medicamente.

Alte simptome care mai pot apărea sunt: tulburări de vedere, anxietate, transpiraţii reci, stare de oboseală, dar ele nu sunt semne specifice. Factori de risc :

Membrii din familie care au avut boli cardiace, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul.

 Infarctul Miocardic

Infarctul miocardic (sau atacul de cord) apare în momentul în care o parte a muşchilor inimii este lipsită complet de sânge, celulele muşchilor inimii murind din aceasta cauză. Atacul de cord poate avea loc atunci când placa de aterom din interiorul inimii se rupe, formând un cheag care blochează circulaţia sângelui prin arteră.

Infarctul este o urgenţă majoră şi orice întârziere în apelarea medicilor poate periclita viaţa pacientului!

Simptome şi manifestări ale infarctului miocardic

Simptomele infarctului miocardic sunt multiple, cea mai importantă fiind durerea de piept, care durează de obicei mai mult de 10 minute, este asemanatoare unei greutăţi pe piept, se răspândeşte de la piept la umeri, unul sau ambele braţe, gât şi maxilar şi adesea este însoţită şi de alte simptome, printre care:

Ameţeala

Respiraţii mai scurte şi mai frecvente

Transpiraţii

Bătăi de inimă rapide sau neregulate

Greaţă sau vomă

Tratamentul de acasă şi profilaxie

- Odihna după servirea mesei. Efortul digestiei fură sângele de la inimă către organele digestive.

-  Încetarea oricărei activităţi în momentul apariţiei unei crize anginoase, relexarea şi administrarea medicamentului folosit în astfel de situaţii.

- În cazul apariţiei crizei de angină noaptea, este nevoie de corectarea poziţiei corpului, prin păstrarea capului sau a toracelui mai ridicat. Astfel, inima va face un efort mai mic atunci când pompează sângele prin vene către inimă

 -  Încetarea fumatului. Apariţia crizelor de angină este influenţată negativ de prezenţa nicotinei.

- Adminstrarea corectă a tratamentului prescris de medicul curant.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha