52
None

Alertă pentru mamici: Un Nou Studiu care relevă pierderea vitaminelor:A, C, și E în câteva biberoane pe parcursul a 20 de minute de hrănire cu biberonu

     Un studiu recent a dezvăluit informații importante pentru mame, studiu pe care acestea ar trebui să îl ia în considerare atunci când aleg un biberon pentru copii lor. Studiul a demonstrat că, după 20 de minute de alimentare simulată cu biberonul, trei elemente nutritive importante pentru sugari - vitaminele A, C și E- au scăzut în timpul meselor.

     Rezultatul cel mai extrem arată că, în unele cazuri, s-ar putea să fie cantități minime de vitamina C rămase după 20 de minute.  

    Studiul a măsurat nivelul de pierdere a vitaminelor A, C și E în timpul hrănirii cu biberonul. Rezultatele sugerează că aerul dintr-un biberon, design-ul biberonului și impactul nivelurilor de vitamine necesită o examinare mai amănunțită. Detalii despre studiu pot fi găsite la www.nutrientstudy.com.

    Rezultatele studiului, "Analiza Comparativă a Elementelor Retinol, Acid Ascorbic, și Alfa-Tocoferol în Lapte Utilizând Diverse Sisteme de Livrare” au fost prezentate recent la Conferința de Pediatrie a Academiei Europene la Nisa, Franța.

    Studiul a fost efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea din Nevada-Reno, condus de Dr. Jimi Francis, un consultant și cercetător atestat internațional pe probleme de lactație. Concluziile privind vitamina C au fost publicate în „International Breastfeeding Journal” și au fost prezentate, de asemenea, în 2008 la Conferința Anuală Internațională a Consultanților pe probleme de Lactație (ILCA).  

    Studiul despre biberoane a fost conceput pentru a investiga schimbările nivelurilor de nutrienți care ar putea apărea pe durata de 20 minute de alăptare tipică, utilizând atât laptele matern cât și laptele praf, atât în biberoane ventilate cât și în biberoane neventilate.

    Studiul a analizat cantitatea de nutrienți în lapte atunci când acesta a fost furnizat prin șapte biberoane uzuale. Scopul a fost de a determina dacă expunerea la aer în timpul alimentarii simulate a afectat nivelurile de nutrienți.  

    În timp ce laptele este tras din biberon de cștre sugar, acesta este înlocuit cu aerul din mediu. Pierderea nutritiva este cauzat și de oxidarea elementelor nutritive existente, în timp ce aerul este introdus în lichid. Cantitatea de aer existentș în lapte și în biberon depinde de tipul biberonului, de forma și de mărimea acestuia.  

    „Manipularea și stocarea laptelui de la sân și a celui praf pot să influențeze nivelurile de vitamina C,” afirmă Dr. Francis. „Capacitatea de a menține vitamina C în biberoane pare să fie influențată de designului biberonului.” Ea a adaugat faptul că, vitamina C- care este cunoscută ca fiind susceptibilă de oxidare se degradează la un anumit punct, vitaminele A și E încep să scadă, de asemenea.

    Foarte important, degradarea nutrienților în timpul unei hrăniri nu înseamnă că nou-născutul are o nutriție insuficientă în cursul unei zile, ci mai degrabă că nivelurile de vitamine sunt în scădere, în unele cazuri, rapid-pe timpul duratei de hrănire.

    Voluntare anonime au donat lapte de la sân pentru acest proiect. Laptele a fost standardizat pentru nivelurile de nutrienți. Ca și completare a studiului efectelor asupra laptelui uman, s-au analizat de asemenea două tipuri de lapte praf pentru sugari. Laptele a fost pus în șapte biberoane diferite luându-se câte 5 mostre de la fiecare recipient: baza, 5 minute, 10 minute, 15 minute, și 20 de minute (vezi grafic).

    Fiecare mostră a fost analizată pentru nutrienți folosindu-se o cromatografie cu o fază normală cu lichid de înaltă calitate, fiecare rezultat fiind înregistrat de 3 ori pentru o mai bună certitudine.

    Graficul demonstrează pierderea de vitamina C pe durata a 20 de minute de hrănire simulată. În timp ce vitamina C a început să scadă la 5 minute, după cum arată acest grafic, vitaminele A și E au scăzut mai târziu. Vitamina C previne oxidarea de substanțe nutritive și cum aceasta se pierde, și alte elemente nutritive sunt și mai susceptibile de a fi pierdute.

    Un exemplu bazat pe rezultatele găsite este un copil de două luni hrănit cu biberonul de 10 ori pe zi a câte 20 de minute care asimilează 13 mg de vitamina C din fiecare biberon, și în jur de 34 mg de vitamina C pe durata unei zile cu un biberon diferit.

    Consiliul de Alimente și Nutriție din Institutul de Medicină recomandă o cantitate de 40 de mg de vitamina C pe zi, 3 mg de vitamina E și 400 MCG de vitamina A pentru sugarii până la 6 luni.

 

    

GRAFIC: Modificări ale concentrației medii de acid ascorbic în laptele matern. – explicatie grafic  

     Toate cele trei vitamine studiate sunt importante în sănătatea și dezvoltarea sugarului. Cercetările medicale arată că, copiii mici cu un nivel scăzut de vitamina C sunt mai vulnerabili să dezvolte boli frecvente și mai severe zi de zi. Aportul inadecvat de vitamina E poate duce la anemie și degenerare a coloanei vertebrale și a creierului. La sugari, un aport scăzut de vitamina A întrerupe creșterea oaselor și interferează cu dezvoltarea de celule osoase imature având ca rezultat un sistem osos slab format.

     Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru a produce celulele imune care sunt asociate cu o rezistență crescută la infecții.  

     Biberoanele folosite în studiu au fost diferite ca design în sensul că aerul este înlocuit din biberon în timp ce laptele iese. Două dintre biberoane aveau la bază capac ce se deschide prin rotire cu diafragmă. Unul dintre biberoane avea o inserție înăuntrul tetinei. Celălalt biberon avea un sistem de ventilație care permite circulația aerului în interiorul biberonului dar nu și a laptelui, fără formarea bulelor de aer în timp ce laptele este scos din biberon. Acele biberoane la care s-a observat prezența mai multor bule de aer în lapte demonstrează un nivel scăzut al celor 3 vitamine.    

    „Nutriția reprezintă un domeniu important. Evaluarea nu doar a ceea ce mâncăm, dar și a modalității în care o facem ne poate oferi informații valoroase despre cum să atingem un nivel nutrițional optim. Acest lucru înseamnă să dăm o atenție deosebită design-ului biberonului și de asemenea altor factori ce pot influența menținerea unui nivel optim al elementelor nutritive din laptele de la sân și din laptele praf ”, afirmă Dr. Francis. „Prin simpla înțelegere a faptului că există o diferență între unele biberoane și altele, mamele sunt deja înarmate cu noi cunoștințe care să le ajute să facă alegeri mai bune pentru bebelușii lor.

     Dr. Francis a subliniat că există mulți alți factori, inclusiv durata și modalitatea de stocare, care influențează nivelurile nutriționale. Aceasta adaugă faptul că o cercetare suplimentară este necesară pentru a înțelege în totalitate felul în care elementele nutritive din laptele de mamă și din laptele praf sunt afectați de manevrarea, stocarea, și de eliminarea acestuia din biberon.  

    Cum tot mai multe date devin disponibile, schimbările trebuie făcute în conformitate cu recomandările specialiștilor în ceea ce privește manevrarea laptelui pentru păstrarea integrității elementelor nutritive specifice.  

    Aproape 2/3 din femeile din Statele Unite sunt active din punct de vedere profesional, conform datelor furnizate de Departamentul de Muncă al Statelor Unite. Schimbări în stilul de viață și activitățile economice ale proaspetelor mămici au dus la o creștere a termenului de hrănire al bebelușilor.

    Cu toate că alaptarea este recomandată ca fiind cea mai bună alegere pentru hrănirea bebelușilor, mulți dintre aceștia sunt hrăniți cu biberonul. Manevrarea, stocarea și utilizarea laptelui de mamă sau a celui praf în biberoane pot diminua nivelul elementelor nutritive.  

    Recomandări pentru mame:

    Deci ce trebuie să facă o mamă? Dr. Francis oferă următoarele sfaturi:

  • Să aleaga un biberon care să minimalizeze circulația aerului în interior
  • Să acorde o atenție sporită să nu se formeze bule de aer din lapte
  • Să folosească lapte de mamă cât mai proaspăt posibil
  • Să folosească biberoane mici care să minimalizeze cantitatea de aer din partea de sus a biberonului
  • Laptele praf folosit trebuie să fie proaspăt de fiecare dată
  • Bebelușii trebuie hrăniți des și cu cantități mici de lapte

Nota

1) Studiul nu a examinat dacă diferențele observate ar avea vreun efect asupra sănătății sugarului, un subiect complex care depășește scopul studiului.

2) Studiul nu a implicat sugari, nici studiu de cercetare a vreunui potențial impact al asimilării vitaminelor C, A și E la sugari.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha