52
None

Sindromul Post-Covid la copii și adolescenți

Prof. Dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru, medic primar neurologie pediatrică, medic primar pneumologie pediatrică, Director al Departamentului Clinic  de Pediatrie, Facultatea de Medicină, UMF “Carol Davila”, Șefa Disciplinei de  Pediatrie în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru copii “Dr. Victor Gomoiu”.

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra copiilor și adolescenților
De mai bine de doi ani întreaga omenire se confruntă cu pandemia de COVID-19. Cunoștințele acumulate până în prezent despre infecția cu SARS-CoV-2 sunt încă la început și multe întrebări așteaptă un răspuns, dar ceea ce este aparent evident, cel puțin până acum, este incidența scăzută și gravitatea redusă a bolii COVID-19 în rândul populației pediatrice.
Totuși, viața copiilor a fost semnificativ schimbată. Toți copiii, indiferent de vârstă au fost profund afectați, în special de impactul socio-economic și, în unele cazuri, de măsurile de atenuare a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.
Pentru perioade lungi de timp școlile au fost închise, afectând nu doar educația copiilor, ci și nutriția, creșterea și dezvoltarea, precum și protecția socială a acestora.
Măsurile epidemiologice care au impus izolarea au crescut nivelurile de violență domestică asupra copiilor cu consecințe psihoemoționale deosebite pe termen mediu și lung.
Consecințele pandemiei de COVID-19 s-au materializat extrem de variat: a apărut o criză majoră în învățământ, au apărut amenințări legate de sănătatea copiilor, a fost adâncită sărăcia.
În anul 2020, în 188 țări s-a impus închiderea școlilor afectând peste 1,5 miliarde de copii și tineri. Peste 2/3 din țări au introdus distanțarea socială cu învățarea pe platforme dar în țările sărace 463 milioane de copii nu au putut participa la ore/ cursuri ca urmare a lipsei de fonduri care să fie investite în invațământul digital (nu au avut acces la internet, nu au beneficiat de dispozitive electronice, etc).
Utilizarea serviciilor de sănătate s-a redus substanțial în perioada pandemiei ceea ce a condus la reducerea ratelor de vaccinare cu 34%, screeningul stării de sănătate a copiilor cu 49%, a îngrijirilor stomatologice cu 69% și serviciile de sănătate mentală cu 58%.

Sindrom Post-COVID la copii
Pe măsură ce pandemia de COVID-19 a evoluatmprin noi valuri ale infecției, noi variante ale virusului SARS-CoV-2, mai contagioase, copiii și adolescenții au fost infectați și au dezvoltat și ei forme severe de boală și complicații la distanță (4-6-8 săptămâni) după infecție (miocardită, tuse, mialgii, artralgii, erupții cutanate, astenie fizică, tulburări neuropsihiatrice etc). Pentru că nu se cunoaște încă totul despre virus și infecția pe care acesta o determină mai ales la copii, este important de reținut că monitorizarea atentă pe durata mai multor luni a micuților pacienți după ce aceștia au trecut prin boală reprezintă o prioritate. O atenție deosebită va fi acordată evaluării pulmonare (există pericolul constituirii de fibroză pulmonară post COVID-19) și cardiace (îndeosebi la copiii care au dezvoltat sindrom inflamator multisistemic după infecția cu SARS CoV-2) dar și a tulburărilor psiho-afective.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha