Acneea este o patologie care poate fi cauzată de diverși factori: modificări hormonale, anumite medicamente, dar și de stilul de viață. Cel mai frecvent, acneea apare pe zona T a feței dar și pe umeri, partea superioară a spatelui și a pieptului, iar în cazuri mai rare pe fese.
Adoptarea unor bune practici zilnice ajută la minimizarea puseelor de acnee:
- Consultați un specialist – adresați-vă medicului dermatolog pentru diagnostic și tratament adecvat, iar vizitele regulate sunt esențiale pentru a obține rezultatele dorite.
- Utilizați dermato-cosmetice adaptate – produsele trebuie să fie non-comedogenice, adaptate tenului gras predispus la acnee, pentru a nu bloca porii și de preferință fără alcool. Evitați să aplicați machiaj.
- Evitați atingerea - mâinile pot transfera bacterii și, prin urmare, agravează acneea. Stoarcerea sau manipularea leziunilor de acnee reprezintă una dintre cele mai frecvente greșeli și duc la declanșarea unei reacții inflamatorii, urmată uneori de apariția de semne post-acneice și cicatrici.
- Limitați expunerea la soare - evitați expunerea prelungită la soare și aplicați protecție solară ridicată pe tot parcursul anului pentru a limita apariția petelor pigmentare. Utilizați produse fotoprotectoare formulate special pentru ten gras.
- Adaptați dieta - o alimentație sănătoasă și echilibrată este un aliat major în lupta împotriva acestei afecțiuni. Limitați consumul de alimente care sunt foarte dulci, alimentele grase și procesate (ciocolată, dulciuri, mezeluri, fast-food etc.).
- Perseverența - pentru a trata și a obține vindecarea acneei este nevoie uneori de o perioadă lungă timp. Cheia succesului este să perseverați pe tot parcursul tratamentului.
- Adoptați o rutină de igienă corectă - folosiți produse de curățare fără săpun, cu un pH fiziologic și care au în compoziție ingrediente active seboregulatoare, astringente, antiinflamatoare și hidratante, de două ori pe zi.
- Utilizați cremă hidratantă - deoarece pielea predispusă la acnee este în general grasă, unii oameni cred că nu are nevoie de hidratare. Este esențial să hidratați bine pielea pentru a menține funcția de barieră de protecție și pentru a compensa eventuala uscăciune cauzată de unele tratamente.