71
None

După vacanță, o altă vacanță…

Întoarcerea din vacanță poate fi un moment destul de complex emoțional, pentru că este despre un timp în care adesea se împletesc o multitudine de stări emoționale diferite, asociate atât experiențelor de curând încheiate, cât și celor ce abia încep să se desfășoare. Așadar, necesită adaptare și deci, consum de resurse personale.

Nostalgici și uneori chiar triști, entuziaști, dar și plictisiți, ne uităm cu jind la ce am trăit și cu angoasă sau poate cu îngrijorare, la toate sarcinile de rezolvat care ne așteaptă. Este firesc să avem răbdare cu noi și să ne oferim un timp pentru a reintra treptat în ritm. Dacă ne vom brusca adaptarea, întârziem de fapt acomodarea pe care ne-o dorim.

Cum ne putem ajuta să consumăm cât mai puține resurse în acest demers?
Unul dintre cele mai simple lucruri pe care îl putem face este să planificăm întoarcerea la serviciu joia, astfel încât să fie scurt intervalul de lucru până la weekend. Și pentru că indiferent despre ce fel de vacanță este vorba, obișnuințele noastre sunt de a petrece timp îndelungat în aer liber, străduiți-vă ca la întoarcerea la serviciu să petreceți cât de mult timp puteți, în aer liber. Fie că este despre pauzele din timpul programului de lucru, sau despre parcurgerea parțială sau totală a drumului spre/dinspre serviciu, este important ca tranziția să fie lentă (este dificil de crezut că după ce 10 zile sau mai mult chiar, am stat doar noaptea la interior, să fie simplu să ne simțim confortabil stând exclusiv în interior). Dacă lucrăm de acasă, este important să avem în vedere aerisirea generoasă a spațiului de lucru și obligatoriu să programăm pauze în timpul zilei și plimbări în aer liber la începutul sau/și la finalul zilei de lucru.

Planificați următoarea vacanță, în zilele imediat următoare revenirii din vacanță, pentru a vă ține ancorați în atmosferă, dar și pentru că este posibil ca amintirile proaspete să vă ajute să stabiliți detalii importante a ceea ce vă doriți să se întâmple. Mai mult decât atât, obiectivele de acest fel, cu contururi clare, au menirea de a delimita intervalele de lucru și de a doza resursele investite, ceea ce poate aduce în plus valoare imediată, dar și pe termen mai îndelungat. Vei observa cu siguranță cât de comod îți va fi să-ți împarți resursele până la următorul interval setat pentru vacanță.

Foarte important, de asemenea este să fii atent la ritmul de somn, luând în calcul atât numărul de ore alocate somnului, cât și intervalul în care se desfășoară.

Nu uita că un adult are nevoie de 7 ore de somn noaptea (exclusiv; somnul de după-masă este nenecesar unui adolescent sau unui adult sănătos) și că optim este să se desfășoare în intervalul 22-05 (10p.m.-07a.m.). Sigur că știm că este dificil în această epocă să respectăm acest interval, dar putem încearca să avem aceeași oră de culcare și aceeași pentru trezire, astfel încât să nu existe oscilații prea mari.
Și nu în ultimul rând, socializează cât poți de apropiat nivelului la care ai făcut asta în vacanță. Chiar dacă interacțiunile față în față se împuținează, încearcă să suplinești cât mai mult cu ajutorul online-ului. Comunică, chiar și indirect, oricum e mai bine decât deloc. Relaționarea, mai ales dacă o dublăm cu investiții afectiv-emoționale este ceea ce ne hrănește sufletul…și, apoi…cu cine vrei să faci următoarele planuri de vacanță?:)

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha