14
None

Progrese în tratamentul melanomului malign

Melanomul malign, tumoră a melanocitului din piele sau mucoase, reprezintă una dintre cele mai agresive forme de cancer ale organismului uman și, totodată, o provocare clinică deosebită, atât pentru medicul dermatolog, cât și pentru medicul oncolog. Vorbim despre o afecțiune care asociază multipli factori de risc, dintre care este important să reamintim expunerea la soare și predispoziția genetică,  ce se dezvoltă obscur, debutează sub forma unei mici leziuni pigmentare, iar în anumite stadii, este corelată cu un prognostic rezervat. Țin să atrag atenția cu privire la prezentarea, nu de puține ori, tardivă a pacientului cu melanom în fața medicului dermatolog.

Studiile epidemiologice estimează incidența acestuia intre 1-3 la mia de locuitori, cu variații importante în funcție de aria geografică, vârsta individului și unele apartenențe etnice ale grupului studiat. Proiectul GLOBOCAN, de supraveghere epidemiologică a tumorilor maligne,  raportează un număr de 324.635 de pacienți nou diagnosticați cu melanom malign în anul 2020.
În pofida măsurilor profilactice recomandate și a metodelor care permit un diagnostic mai precoce, la nivel global ne confruntăm cu o creștere alarmantă de noi cazuri de melanom cutanat. Conform datelor statistice s-a înregistrat o creștere anuală a incidenței acestui tip de cancer în medie de 1,2%, în perioada 2010-2019.
Dezvoltarea și aprobarea unor terapii moderne, țintite, pentru melanomul aflat în stadii avansate a adus noi progrese în ceea ce vizează creșterea speranței de viață a acestor pacienți. Dacă în trecutul nu foarte îndepărtat, supraviețuirea la 5 ani a pacientului cu melanom metastazat nu depășea 5-10%, astăzi se estimează creșterea acesteia la 30%. Unele trialuri clinice mai recente estimează creșterea ratei de supraviețuire a pacienților cu melanom metastazat, aflat sub tratament cu o combinație a doi anticorpi monoclonali, între 44% și 52%.  Acest lucru nu doar aduce beneficii substanțiale pacienților diagnosticați cu această afecțiune, cât și deschide perspectiva îmbunătățirii și dezvoltării de noi asemenea molecule.
Conform recomandărilor, înainte de inițierea oricărei terapii pentru melanomul nonoperabil, este important de cunoscut statusul mutațional BRAF al tumorii (50-60% din melanoame sunt pozitive pentru această mutație). Acest aspect permite orientarea spre un act terapeutic specific, iar testarea genetică, frecvent, se poate realiza gratuit prin sistem de voucher, eliberat de către anumite companii farmaceutice.
Tratamentul melanomului este unul foarte specific și deosebit de complex, alegerea unei anumite molecule realizându-se conform unui protocol foarte strict.
Dintre terapiile inovatoare, în țara noastră sunt aprobate și decontate, în monoterapie sau anumite combinații, molecule precum: Ipilumab, Nivolumab și Pembrolizumab.
Prezența tumorală a mutației BRAF indică tratamentul cu molecule precum Vemurafenib, Dabrafenib, Encorafenib, și combinații ale acestora. În asocierea tumorală a mutației BRAF V600, asocierea unor molecule inhibitorii precum Cobimetinib sau Trametinib, poate crește eficacitatea tratamentului. În România, combinația Dabrafenib și Trametinib este decontată pentru pacienții care, în urma testării genetice, sunt pozitivi pentru mutația BRAF V600 E.
Aceste terapii se efectuează în centre cu experiență în tratamentul melanomului, care necesită un grad deosebit de supraveghere clinică și paraclinică a pacientului.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha