Melanomul a cunoscut o creștere semnificativă a incidenței la nivel global în ultimele decenii. Avansurile în tratamentele moleculare și imunologice au îmbunătățit considerabil prognosticul pacienților cu melanom, oferind diverse opțiuni terapeutice bazate pe stadiul și caracteristicile genetice ale tumorii. Două scheme de clasificare au fost dezvoltate în vederea stadializării clinice, bazate fie pe grosimea verticală a leziunii în milimetri, fie pe nivelul anatomic de invazie al straturilor pielii. Indicele Breslow reprezintă grosimea maximă, exprimată în mm, măsurată de la nivelul stratului granulos și este folosit aproape exclusiv în prezent, deoarece prezice mai precis comportamentul viitor al tumorii. Clasificarea Clark se concentrează pe nivelul de invazie în straturile pielii, astfel în funcție de extensia în profunzime avem 5 stadii: stadiul I- celule tumorale aflate numai la nivelul epidermului, stadiul II- invazia discontinuă a dermului papilar, stadiul III- invazia continuă a stratului papilar, stadiul IV- celulele tumorale au invadat dermul mijlociu, stadiul V- celule tumorale aflate la nivelul hipodermului. În practica curentă, Comitetului American pentru Cancer (AJCC) recomandă și clasificarea în funcție de sistemul TNM (tumoră, nodul, metastază).
Terapia chirurgicală rămâne cea de primă intenție atunci când vorbim de un melanom incipient sau localizat.
Tratamente foarte eficiente s-au dovedit a fi cele cu dacarbazină (terapie citostatică), interferon α-2b, terapii imunostimulante cu BCG. Terapia medicamentoasă are un rol adjuvant și este rezervată formelor avansate de melanom nerezecabil sau metastastazat. Există noi recomandări care prevăd tratamentul medicamentos și în stadiile avansate de melanom excizat chirurgical, pentru a preveni recurența sau metastazarea ulterioară.
Terapia Moleculară țintește în mod specific mutațiile genetice prezente în celulele melanomului. Cele mai notabile sunt: Inhibitorii BRAF; aproximativ 50% din melanome prezintă mutații în gena BRAF. Inhibitorii BRAF blochează semnalizarea anormală cauzată de aceste mutații, încetinind creșterea tumorală, inhibitorii MEK: utilizați adesea în combinație cu inhibitorii BRAF, inhibitorii MEK vizează o cale de semnalizare adiacentă, îmbunătățind eficiența tratamentului și reducând rezistența la medicamente.
Imunoterapia a revoluționat tratamentul melanomului prin utilizarea sistemului imunitar al organismului pentru a stopa evoluția cancerului. Cele mai importante tipuri de imunoterapie includ: Inhibitorii punctelor de control imunitar; Administrarea combinată de nivolumab și ipilimumab poate duce la supraviețuiri pe termen lung la pacienții cu melanom în stadii avansate.
Terapii celulare de ultimă generație, cum ar fi, terapia CAR-T (receptor antigen chimeric) este în studii pentru tratamentul melanomului metastatic.
Pe lângă tratamentele anterior menționate, terapiile adjuvante și neoadjuvante sunt utilizate pentru a preveni recurența după intervenții chirurgicale și pentru a reduce riscul de recidivă la pacienții cu melanom complet rezecat în stadii avansate sau pentru a reduce dimensiunile tumorale înainte de intervenția chirurgicală.
Evoluțiile recente în tratamentele moleculare și imunologice pentru melanom au extins semnificativ opțiunile terapeutice disponibile, contribuind la îmbunătățirea ratelor de supraviețuire și a calității vieții pacienților.