62
None

Tratarea infertilității de factor masculin

Micro-TESE (extracția microchirurgicală a spermatozoizilor din testicul sub microscop) este o procedură folosită de către medicii chirurgi urologi/andrologi în scopul tratării infertilității de factor masculin ce presupune prelevarea unei mostre de țesut testicular cu ajutorul unui micrscop de putere mare. Este utilizată pentru a extrage un număr suficient de spermatozoizi capabili să fertilizeze ovulul partenerei în cadrul tehnicilor de reproducere umană asistată și, nu în ultimul rând, de a reduce cât mai mult posibil gradul de lezare la nivelul organelor reproducătoare masculine.

Începând de la prima utilizare a procedurii în 1999 și până în prezent, micro-TESE a ajuns să devină gold standard în cazul infertilității cauzate de azoospermia (absența spermatozoizilor din spermă), dar și în alte situații de spermogramă cu modificari semnificative (pacienți cu obstrucție a canalului deferent de cauză chirurgicală – vasectomie sau infecțioasă, absența canalului deferent – genă a fibrozei chistice), demonstrând beneficii semnificative față de metodele standard de prelevare a spermatozoizilor. Alți candidați potriviți pentru procedură sunt pacienții la care testele indică faptul că testiculele nu produc cantități suficiente de spermatozoizi sau acei bărbați care rămân azoospermici în pofida tratamentului, iar nivelul de testosteron se păstrează normal cel puțin 4 luni.
Principalul beneficiu este cea mai mare rată de succes, respectiv 60% din pacienți prezintă regiuni producătoare de spermatozoizi, cu cea mai mica rată de leziuni testiculare. Astfel, pierderea de țesut testicular este de 70 ori mai mică prin această metodă comparativ cu multi-biopsierea, minimizând atât trauma locală, cât și efectele producției de testosteron.
Procedura nu este indicată în cazul bărbaților cu producție normală de spermatozoizi, dar cu absența lor în ejaculat ca urmarea unei obstrucții, deoarece producția normală de spermatozoizi poate avea loc în orice regiune din testicule, iar folosirea microscopiei este irelevantă.
Intervenția se realizează sub anestezie generală și presupune incizarea secțiunii mediene a scrotului (2-3 cm) și prelevarea unei mici mostre de țesut testicular cu tubi seminiferi. Sunt situații în care se poate impune și incizarea celui de-al doilea testicul. Țesutul prelevat, respectiv tubii seminiferi, va fi evaluat de către biolog; în cazul identificării de spermatozoizi viabili (cu motilitate și morfologie optime), aceștia pot fi conservați pentru a fi utilizați ulterior în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro (FIV). Durata totală se încadrează la maxim 2 ore; sunt folosite suturi resorbabile. Nu este necesară internarea pacientului peste noapte.
Posibilele riscuri asociate includ: riscuri asociate anesteziei administrate, hemoragie, infecție testiculară sau cutanată, durere sau disconfort și, în cazuri rare, leziuni permanente la nivel testicular.
Durata de recuperare a pacientului este de obicei de câteva săptămâni. Trebuie evitat exercițiul fizic intens și ridicarea greutăților timp de cel puțin 7 zile și se recomandă purtarea de lenjerie de suport strâmtă timp de o săptămână. Se recomandă aplicarea locală de gheață și de antiinflamatoare nesteroidiene sau analgezice. Raportul sexual / masturbarea trebuie evitat timp de 7-10 zile postoperator.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha