15
None

Obezitatea la copil

Asist. Univ. Dr. Irina Calma, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N.C. Paulescu” București, România; Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, România

Epidemiologie
Datele OMS din 2020 arătau că 39 de milioane de copii cu vârstă sub 5 ani erau supraponderali sau obezi.  În Romania, un studiu din 2021 care a inclus 21,625 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani a evidențiat un procent de 29,6% de suprapondere (inclusiv obezitate) în rândul participanților.

Principalii factori de risc
Statutul socio-economic scăzut și prezența evenimentelor adverse din copilărie
Lista evenimentelor adverse din copilărie a inclus: abuzul fizic sau sexual, violența parentală, abuzul de substanțe, patologia psihiatrică. Se evidențiază în mod clar o legătură strânsă între prezența abuzului în copilărie și dezvoltarea tulburărilor de comportament alimentar în viața de adult.

Interacțiunea mediului intern / extern
Indivizii obezi prezintă o sensibilitate mai mare comparativ cu indivizii normoponderali față de elementele aparținând mediului extern, concretizată în apetit puternic și consumul unor porții mai mari.

Diferențele hormonale
Hormonii sexuali feminini contribuie la o sensibilitate ridicată la stres, femeile prezentând un risc mai mare de a dezvolta tulburări de alimentație.

Consecințele obezității pe termen lung
Bolile cardiovasculare (BCV)
Progresia aterosclerozei este legată de numărul și intensitatea factorilor de risc cardiovasculari, care se dezvoltă în copilărie și ulterior la vârsta adultă. Se estimează că 70% dintre copiii și adolescenții obezi cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani au cel puțin un factor de risc cardiovascular.
Factorii de risc precum: hipertensiunea arterială și dislipidemia - sunt asociați direct, proporțional, cu severitatea leziunilor aterosclerotice precoce la adolescenții și adulții tineri.

Diabet zaharat tip 2
Rezistența la insulină și diabetul zaharat de tip 2 sunt legate de obezitate. Complicații specifice vârstei adulte, devin din ce în ce mai predominante la populațiile tinere. Ca și în cazul adulților, adipozitatea centrală la tineri este asociată cu rezistență la insulină, prima anomalie metabolică observată la tinerii obezi fiind hiperinsulinemia.

Risc compus: obezitate, diabet zaharat și boli cardiovasculare
Hiperglicemia cronică observată adesea în combinație cu obezitatea are ca rezultat afectarea sistemului vascular. Din acest motiv, adolescenții cu obezitate prezinta risc semnificativ crescut de ateroscleroză accelerată.
Adipokinele proinflamatorii, precum leptina - au fost implicate în dezvoltarea atât a DZ de tip 2 cât și a bolilor cardiovasculare. Rezistența la insulină indusă de obezitate este, de asemenea, asociată cu disfuncție endotelială la adolescenții obezi.

Riscul oncogen al obezitătii
Excesul de grăsime corporală este asociat în principal cu douăsprezece tipuri de cancer – cavitate orala, faringe și laringe, esofag, stomac, intestin, ficat, vezică biliară, pancreas, sân în postmenopauză, endometru, ovar, rinichi, prostată și uter. 4% până la 38% dintre  aceste tipuri de neoplazii pot fi atribuite excesului de greutate sau obezitătii la vârsta adultă.

Opțiuni de tratament - Modificarea stilului de viață
O dietă echilibrată cu reducerea consumului produselor dense energetic, bogate în zahăr și grăsimi și creșterea activității fizice sunt “pietrele de temelie” pentru managementul obezitătii la copil.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha