Patologia suprafeței oculare, în general, și a corneei, în special, solicită zilnic abilitățile de diagnostic și indicații terapeutice din partea medicului oftalmolog. Din fericire, în acest moment, dispunem de o gamă foarte variată de colire și unguente oftalmice tipizate, dar știm noi să le utilizăm adecvat în fiecare caz?
Dispunem de circa 40 de variante de produse cu aplicare topică oculară, cărora le spunem generic lacrimi artificiale și așa sunt percepute și de către pacienți, pentru că, au ca principală indicație sindromul de ochi uscat (SOU), generat de patologia suprafeței oculare.
Toate au ca element de bază acidul hialuronic sau sarea sa, hialuronatul de sodiu, în concentrații diferite, de la 0,15% la 0,5%.
Se știe că, acidul hialuronic este prezent în structura țesuturilor conjunctive și poate proteja epiteliul cornean de UVB; La rândul său, hialuronatul de sodiu este prezent în ochiul normal, cu proprietatea de a hidrata și lubrifia suprafața oculară.
Dar, orice produs aplicat topic trebuie să se adreseze tuturor celor trei straturi componente ale filmului lacrimal, mucinic, apos, lipidic și să combată evaporarea excesivă a lacrimilor sau hiperosmolaritatea lor.
Astfel, s-a ajuns la diversificarea acestor lubrifianți oculari, prin includerea în compoziția lor, alături de acidul hialuronic sau hialuranatul de sodiu, de elemente cu acțiuni diverse, având ca scop:
- Refacerea osmolarității
- Stabilizarea stratului lipidic
- Combaterea hiperevaporării, cu asigurarea retenției filmului lacrimal si a homeostaziei sale
- Reducerea procesului inflamator, protejarea celulelor epiteliale și realizarea unui scut protector împotriva alergenilor
- Rol neuroprotector al plexului subepitelial:
- Rol higroscopic și de creștere a timpului de rupere a filmului lacrimal (BUT)
- Asigurarea mucoadezivității
Acidul hialuroniuc se administrează în concentrații diferite, pentru a nu interfera cu acuitatea vizuală în timpul orelor de lucru, preferându-se concentrații mari sau gelurile pentru noapte, cu aplicare la culcare.
Lacrimile artificial trebuie să fie bine tolerate, ușor de aplicat (risc minim de alterare a soluției datorită sistemului vidat, igienic datorită sistemului de sterilizare cu valve de argint, precizie de picurare), să aibă durată lungă de valabilitate după deschiderea flaconului, să se păstreze la temperatura camerei, nu la frigider, pentru a putea fi purtat și la locul de muncă. Evident, să fie compatibili cu portul lentilelor de contact și să aibă un cost rezonabil, accesibil.
Azi, în condițiile supradigitalizării, practic orice persoană, indiferent de vârstă sau sex, poate avea o formă de SOU, cu atât mai mult dacă:
- a fost supusă unei proceduri de chirurgie refractivă, sau chiar unei operații de cataractă.
- are distrofii corneene sau cheratite acute sau recidivante;
- face tratament topic cu hipotensoare oculare;
- are boli autoimune;
- are dezechilibre hormonale;
- are intoleranță la portul lentilelor de contact;
- sau este supusă influențelor meteo-climatice și poluării.
Responsabilitatea oftalmologului în prescrierea lubrifiantului potrivit în fiecare caz în parte este mare și provocatoare.