39
None

Necomplianța părinților la vaccinarea copilului

La nivelul Uniunii Europene, ca de altfel în întreaga lume, se înregistrează un declin al încrederii populației în vaccinare. Acest fenomen reprezintă o cauză de îngrijorare și o provocare majoră pentru experții din Sănătate Publică. Scepticismul legat de intervențiile de vaccinare se referă la întârzierile în acceptare sau chiar la refuzul vaccinărilor, în ciuda existenței și funcționării acestor servicii medicale.

Printre factorii implicați în scăderea ratei de imunizare menționez: o acceptare scăzută din partea părinților a unor riscuri minime; lipsa de informații solide furmizate de corpul medical părinților; diferențe în abordarea de evaluare și implementare de vaccinuri noi; numeroase controverse care au apărut în media; campaniile de dezinfomare în mass-media care circulă mai ales pe rețelele de socializare.

În analiza de situație întreprinsă de Institutul Național de Sănătate Publică, cu ocazia “Săptămânii Europene a Vaccinării 2018”, se precizează că, urmare a neîncrederii populației în vaccinare s-a înregistrat o rată scăzută de imunizare. Aceasta a determinat ca în unele țări europene să apară epidemii (ex. rujeolă). Mai grav este că din Europa se exportă rujeolă către alte părți ale lumii. “Unele țări din Uniunea Europeană sunt la risc de epidemie de poliomielită, situație care amenință statutul regiunii de “poliofree” și sabotează inițiativa globală de eradicare a poliomielitei”.

Se apreciază că vaccinarea de rutină reprezintă “piatra-de-temelie” a asistenței medicale primare. Această intervenție furnizează punctul de plecare pentru îngrijirea sănătății la începutul vieții și oferă din start fiecărui copil ȘANSA unei vieți sănătoase.

Ne străduim, ca formatori de opinie, să susținem Programul Național de Imunizare, încurajând în primul rând aparținătorii să vaccineze copiii, printr-o informare corectă referitor la ce înseamnă vaccinarea, ce impact pot avea infecțiile ce ar fi putut fi prevenite prin vaccinare, asupra stării de sănătate a copilului, dar mai ales care sunt consecințele refuzului de a vaccina.

România este ţara cu cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană. Această rată este de 7,6 decese la 1.000 de născuţi vii, de peste 2 ori mai mare faţă de media UE, de 3,6 / 1.000 de născuţi vii, fiind urmată de Bulgaria (6,6) și Malta (5,8). Anual, în România mor aproximativ 3500 de copii cu vârste sub 5 ani, mai mult în România mor mai mulți copii născuți prematur decât în alte state ale UE. Cele mai multe cazuri de deces sunt înregistrate în zonele rurale.

Indicele de mortalitate infantilă este „un indice important, care oglindește starea socioeconomică a unei populaţii, cât și dezvoltarea generală a sectorului sanitar, fiind în ultimă instanţă un indice al bunăstării, civilizaţiei și nivelului cultural al unui popor.

România este în continuare pe ultimul loc în UE in ceea ce privește cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor, cu 4,9% din PIB, mult sub media europeană, de 9,9%.

Deși România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha