Chirurgia plastică a suferit datorită pandemiei COVID-19. Cunoscutul chirurg plastician pentru copii, Prof. Dr. Dan Mircea Enescu împărtășește din experiența trăită în această perioadă de pandemie, vorbind despre consultațiile și operațiile în acest context.
„Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” nu a fost în linia întâi. În perioada critică de la începutul pandemiei am operat numai urgenţe, arsuri şi traumatisme complexe. Avem la spital o zonă tampon de COVID-19 în care au fost preluate cazurile care ridicau semne de întrebare. După zona tampon a spitalului, mai avem şi o zonă tampon la nivelul fiecărei secţii. Adaptarea ţine doar de disciplină şi de respectarea unor norme foarte precise, deoarece noi lucrăm aici cu toţi germenii şi cu toate bacteriile posibile şi trebuie să ne protejăm tot timpul. Nu a fost un efort deosebit dar a trebuit să fie mai strict ca de obicei.”
Domnul Prof. Dr. Dan Mircea Enescu s-a folosit de telemedicină: „Am trimis mesaje prin WhatsApp, deoarece avem numărul de telefon al fiecărui pacient. 70%-90% dintre pacienţii noştri au fost consiliaţi astfel şi urmăriţi. Este foarte important să ţinem legătura în permanenţă cu fiecare în parte. Noi suntem obişnuiţi cu acest mod de lucru deoarece avem pacienţi din toate colţurile ţării care nu pot veni mereu la spital, de aceea discutăm cu ei telefonic.”
Chiar dacă această pandemie ne-a transformat, mai ales datorită lipsei socializării, am dorit să știm părerea domnului Prof. Dr. Dan Mircea Enescu despre tendințele actuale în chirurgia plastic: „Tendințele secolului XXI? Să poți gândi mai mult, să reușești să selecționezi din toată această tehnologie și tehnici, care sunt din ce în ce mai multe și din ce în ce mai complexe, ceea ce este mai bine pentru pacient. Consider că trebuie să ajungem la un concept atunci când discutăm despre modul de abordare și anume să ne gândim cum să procedăm pentru a folosi cea mai eficientă și mai simplă tehnică în vederea obținerii rezultatului cel mai bun. De-a lungul timpului au apărut și dispărut diferite tehnici și proceduri. Noi, plasticienii, trebuie să avem înțelepciunea să ne adaptăm și să luăm din mediul înconjurător ce este mai sigur, să îl folosim în așa fel încât rezultatele pe care le obținem să fie de cea mai bună calitate.”
Deoarece pacienții domnului Prof. Dr. Dan Mircea Enescu sunt copiii, am vrut să cunoaștem ce înseamnă pentru dumnealui acești pacienți: „Tratarea copiilor este mult mai dificilă, deoarece trebuie să folosești tehnica și să ai viziune în așa fel încât să reziste probei timpului. Sunt pacienți pe care i-am operat la câteva zile de la naștere, pe alții la un an. Intervențiile se fac progresiv asfel încât, până la 18 ani să iasă perfect. Pacientul-copil trebuie urmărit. Sunt o mulțime de etape ale vieții prin care trece: grădinița, școala unde este greu pentru cei cu mici disfuncții sau diferite cicatrici.
Noi, medicii, trebuie să fim alături de ei și să putem ataca problema respectivă înainte de a se produce. Este un lung șir cu o nouă filozofie. Trebuie să ne implicăm și în profilaxia lucrului și a modului de producere. În profesia noastră ghidurile sunt destul de delicate. Noi suntem plasticieni, adică sculptăm în corpul omenesc, și atunci, sigur că trebuie să avem o conexiune cu materialul cu care lucrăm. Un chirurg de chirurgie plastică pentru copii are altă tehnică decât unul pentru adulți. Elasticitatea este alta la copil. De aceea trebuie să te adaptezi, să construiești, să folosești acele calități pentru a avea un rezultat mai bun. Despre asta este vorba - adaptarea tuturor lucrurilor pe care le cunoaștem și pe care le-am dobândit în scopul realizării unui rezultat din ce în ce mai bun. Desigur, nu putem face minuni. Cele mai importante puncte în relația medic-pacient sunt conexiunea și explicația intervenției pacientului și aparținătorului: copil-părinți, adult. Pacienții trebuie să înțeleagă exact cât se poate face, trebuie să avem certitudinea că a înțeles, să ne asigurăm că viziunea noastră pentru reconstrucție este clară, și poate, dacă avem și documentația necesară, să îi arătăm ce se poate face, prin comparație și referire la ce se poate realiza în alte țări. Siguranța gestului și eficiența metodei pe care o folosim pentru a avea un rezultat maxim este calea care trebuie urmată.”
Domnul Prof. Dr. Dan Mircea Enescu are o experiență remarcabilă în operarea și tratarea arsurilor, dar este și Profesor Universitar Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă la UMF Carol Davila, București de aceea consideră că: „Misiunea noastră, pe lângă devotamentul față de pacienți, este aceea de a sprijini tinerii practicieni care deschid căile unei noi generații în domeniu. Chirurgii plasticieni rezidenți care au acumulat experiență, consolidându-și tehnicile sub îndrumarea practică a seniorilor din branșă, sunt încurajați continuu să își actualizeze abilitățile profesionale.”
„Este vorba de onoarea profesiei, de faptul că aceste persoane care se numesc „medici” și aceste locuri care se numesc „spitale”, așa cum sunt ele, sunt ale noastre, în care ne desfășurăm viața profesională de mulți ani și în care obținem performanțe pe care le invidiază multe centre medicale de mare calitate din lume.”
Sursa: www.youtube.com;
www.revistamedicalmarket.ro