47
None

Când mergem la oftalmolog?

Multe dintre bolile ochilor sunt asimptomatice (cel puțin în stadiile incipiente), de aceea un consult oftalmologic regulat este foarte important. La medicul oftalmolog este indicat să mergeți în anumite momente ale vieții și oricând există o problemă cu ochii.

Controalele oftalmologice sunt diferențiate în funcție de vârstă, astfel, pentru bebelușii sănătoși născuți la termen, primul consult oftalmologic este bine să aibă loc între 6 și 12 luni, apoi în jurul vârstei de 3 ani, atunci când copilul colaborează, iar în funcție de rezultat, medicul oftalmolog stabilește periodicitatea controalelor, la 6 luni, anual sau în jurul vârstei de 6-7 ani, la începerea școlii.
La adulți, în jurul vârstei de 40 de ani, este indicat un consult amănunțit cu determinarea acuității vizuale, a tensiunii intraoculare și examinarea fundului de ochi, iar apoi în funcție de rezultat, tot oftalmologul indică periodicitatea vizitelor.
Între 40-60 de ani, este indicat un consult oftalmologic din 2 în 2 ani, iar după vârsta de 60 de ani, consultul oftalmologic se face anual.

Semnele de alarmă care necesită consult oftalmologic de urgență sunt: vedere încețoșată, scăderea bruscă a vederii, parțială sau totală (mai ales când implică doar un singur ochi), apariția unor lumini intermitente, puncte întunecate sau umbre cenușii în câmpul vizual, alterarea vederii culorilor, diplopia (vederea dublă), fotofobia (sensibilitatea la lumină), lăcrimare, prurit, dureri oculare, ochi roșii, mai ales când se înroșește un singur ochi, modificări de culoare sau dimensiuni ale pupilei (zona neagră din centrul irisului), exoftalmia (un ochi pare mai ieșit din orbită decât celălalt), ptoza palpebrală (o pleoapă pare mai căzută).

Vizitele recomandate pentru monitorizarea oftalmologică
Se recomandă un consult oftalmologic anual pentru pacienții cunoscuți cu tulburări de vedere precum miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie, purtători de lentile de contact, antecedente de operații oculare, retinopatie pigmentară, keratoconus etc, dar și pentru cei care au antecedente familiale oftalmologice.
Pacienții cu boli cronice oculare, precum glaucomul, care este o boală care apare după vârsta de 40 ani și afectează fibrele nervului optic, iar în lipsa tratamentului duce la pierderea progresivă și ireversibilă a vederii, trebuie să respecte cu strictețe tratamentul prescris și să meargă regulat la medicul oftalmolog. Controalele se vor efectua în funcție de caz, pentru a măsura tensiunea intraoculara și a face un examen al fundului de ochi, iar o dată la 6 luni se face un examen al câmpului vizual și o dată pe an se recomandă efectuarea tomografiei de nerv optic.
De asemenea, pentru pacienții diagnosticați cu degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV), care este o afecțiune oftalmologică care se manifestă prin alterarea vederii centrale și care apare, de regulă, după 65 de ani, se recomandă un control oftalmologic la 6 luni, dacă pacientul este asimptomatic sau control de urgență în caz de simptome noi.
Anumite afecțiuni generale ale organismului (diabet, hipertensiune arterială, boli autoimune) necesită urmărire oftalmologică periodică.
Retinopatia diabetică este principala cauză de orbire la populația cu vârsta între 20-65 ani, tratamentele oftalmologice nu pot vindeca retinopatia diabetică, dar pot preveni, întârzia sau uneori chiar stopa evoluția bolii, de aceea se recomandă un consult oftalmologic cel puțin o dată pe an la această categorie de pacienți.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha