Interviu realizat cu Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, Președintele Societății Române de Dermatologie
Despre influența SARS-CoV-2 asupra bolilor dermatologice precum și despre activitatea SRD în acest an, stăm de vorbă cu Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, Președintele Societății Române de Dermatologie
Cum a influențat SARS-CoV-2 afecțiunile dermatologice?
În opinia mea, acest virus nu a schimbat clinica dermatologică, afecțiunile au rămas aceleași, doar că evident, multe afecțiuni dermatologice au căpătat și o altă formă clinică, mai ales prin imunosupresia și procesul inflamator declasate de acest virus; spre exemplu patologii care înainte aveau un tablou clinic clasic, după infectarea cu SARS-CoV-2, pacientul putea manifesta aceeași patologie, tabloul clinic fiind mult mai agresiv; în timpul pandemiei au apărut și câteva manifestări cutanate relativ specifice infectării cu SARS-CoV-2: livedo reticularis, exantem veziculos, leziuni purpurice, eritemul pernio, urticarie și exantem maculopapulos, erupții peteșiale.
Putem spune că acest virus a schimbat radical practica medicală? Se poate implementa telemedicina în dermatologie?
Nicidecum. Această pandemie globală a afectat sistemul sanitar, însă aș putea spune că telemedicina, în momentul de față, este o alternativă având în vedere restricțiile impuse odată cu pandemia. Telemedicina vine ca un ajutor complementar în medicină, însă este dificilă implementarea ei, având în vedere lipsa tehnologiei atât în spitale cât și la anumiți pacienți.
Pentru un diagnostic de acuratețe, medicul are nevoie să investigheze îndeaproape pacientul, leziunile cutanate necesitând o examinare de precizie, pentru a se observa cele mai mici detalii care pot fi esențiale în a face un diagnostic diferențial corect.
De asemenea, consider că legatura creată între medic și pacient în momentul unui consult în cabinet, aduce după sine o dezvoltare a unei legături empatice și de încredere reciprocă.
SRD lansează numeroase campanii de informare a populației despre afecțiunile dermatologice precum și pentru prevenirea acestora. Una dintre acestea este Campania EuroMelanoma Day. Care a fost mesajul lansat în acest an și ce ne puteți spune despre ultimele tratamente dezvoltate în cancerele de piele?
Mesajul: prevenția este cea mai importantă! Aceasta se poate realiza prin utilizarea fotoprotecției atât mecanice prin haine, pălării, ochelari de soare cât și prin produse de tipul cremelor cu factor de protecție solară, prin verificarea anuală a alunițelor la medicul specialist, cu ajutorul unui dermatoscop.
Totodată, studiile de specialitate arată că pacienții care au un număr mai mare de 15 alunițe pe corp, trebuie să efectueze controale dermatologice mai frecvente, iar în cazul în care observă o modificare la nivelul unui nev, se recomandă un consult la medicul specialist, cât se poate de repede. În acest caz, pacientul se poate orienta după regula ABCDE, unde A = asimetrie, B = margine/border, C= culoare, D = diametru, E = evoluție.
Pacienților le este recomandată evitarea expunerii la soare în intervalul 11:00-17:00 pe perioada verii, iar în vacanță, utilizarea fotoprotecției se realizează atât cu ajutorul produselor dermatocosmetice aplicate pe piele cu cel puțin 20 de minute înaintea expunerii la soare și reaplicate la fiecare 2 ore cât și prin fotoprotecția mecanică, de exemplu pălării cu boruri largi și îmbrăcăminte special concepută pentru plajă și înot.
În ceea ce privește tratamentul melanomului, acesta presupune mai multe etape, principala și cea mai importantă pentru stabilirea diagnosticului fiind biopsia excizională a formațiunii tumorale cu efectuarea examenului histopatologic în urma căruia se decide dacă este necesară doar monitorizarea clinică și paraclinică (CT, RMN, ecografie ganglionară) sau efectuarea ganglionului santinelă, urmat de tratamentul în funcție de stadiul tumoral, cu citostatice (ex. dacarbazină), imunoterapie (ex. nivolumab, ipilimumab, pembrolizumab), terapia țintită cu BRAF inhibitori (dabrafenib/trametinib) sau interferon; melanomul identificat în stadii incipiente are șanse de vindecare mari (95%) cu ajutorul acestor terapii, iar speranța de viață a pacienților cu această patologie a crescut.
Psoriazisul afectează peste 2% din populație și se dezvoltă mereu terapii biologice. Cu toate acestea, sunt pacienți care, după ce sesizează o ameliorare, renunță la tratament. Care este rolul medicului dermatolog pentru a crește aderența la tratament al acestora?
În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că între medic și pacient trebuie stabilită o relație de încredere reciprocă și empatie. Trebuie avut în vedere faptul că pacientul cu psoriazis în evoluție de câțiva ani, poate avea o anumită vulnerabilitate emoțională, exprimată printr-un DLQI crescut.
Când un pacient cu psoriazis palmar vine în cabinetul meu, eu mă ridic și dau mana cu el, acest gest, oricât de normal pare, îi crește încrederea pacientului în medic și îl face pe acesta să se simtă acceptat și sprijinit.
De asemenea, comunicarea cu pacientul are un rol esențial, acestuia i se vor explica de la bun început terapiile disponibile pentru boala lui, i se va transmite faptul că trebuie să vină periodic în cabinet pentru reevaluări, întrucât psoriazisul este o patologie cronică și relativ imprevizibilă, direct influențată de stilul de viață și de foarte mulți factori de mediu, inclusiv de stresul neuropsihic al pacientului.
Sunteți membru al Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie. Care sunt provocările actuale în dermatologie pe plan european? Au apărut noi ghiduri terapeutice?
Provocările în dermatologie, ar putea fi reprezentate de bolile inflamatorii cronice, psoriazis, sindromul seboreic, rozaceea, dermatita atopică, cancerele cutanate, patologiile alergice, bolile autoimune cu manifestări cutanate și desigur, afecțiunile cutanate asociate cu SARS-CoV-2.
În ceea ce privește ghidurile, în cadrul forumurilor și congreselor europene, sunt dezbătute și dezvoltate ultimele noutăți diagnostice și terapeutice care fac obiectul ghidurilor de specialitate. În acest mod, pacienții din fiecare colț al lumii beneficiază de aceleași metode de tratament.