None

Epilepsie


Epilepsia

Crizele epileptice pot fi expresia hiperexcitabilităţii unui grup de neuroni la nivelul scoarţei cerebrale (focar epileptic) iar semnele clinice ale crizei sunt clar legate de localizarea focarului.

Cauzele care pot conduce la recurenţa crizelor epileptice de o manieră cronică pot fi prezente de la naştere sau pot apărea oricând pe parcursul vieţii. Poate fi vorba despre tulburări de dezvoltare ale creierului, de suferinţa la naştere sau de evenimente ce survin mai târziu in timpul vieţii cum ar fi consecinţe ale traumatismelor craniene, tumori sau accidente vasculare cerebrale.

Leziunile care pot provoca crize epileptice sunt situate la nivelul scoartei cerebrale şi nu în alte locaţii ale sistemului nervos.

Pentru în medie o treime din cazuri, factorii genetici stau la baza sindromului epileptic de care suferă.

In aceste condiţii debutul crizelor se situează de obicei sub vârsta de 18 ani, imagistica cerebrală nu găseşte leziuni responsabile pentru crize şi uneori alţi membri ai familiei au suferit şi ei crize pe parcursul vietii fără ca această condiţie să fie considerată obligatorie. Numim această forma de epilepsie, idiopatică. Cele mai frecvente forme de epilepsie idiopatică sunt epilepsia cu crize de tip absenta a copilului de virsta şcolară care debuteaza în jurul vârstei de 7-8 ani şi epilepsia mioclonică juvenilă care debutează la adolescenţă.

Celelalte tipuri de epilepsii produse de cauze dobândite în cursul vieţii le numim secundare sau simptomatice şi în funcţie de tipul leziunii cerebrale care le produce pot evolua mai sever sau mai blând. Uneori debutul unor crize epileptice poate fi semnul unei tumori cerebrale in evoluţie şi numai intervenţia chirurgicală poate opri evoluţia şi odată cu aceasta ameliorarea crizelor.

Diagnosticul bolii dar mai ales conducerea tratamentului şi aprecierea prognosticului ţine de experienţa neurologului. In ţările dezvoltate în care medicina se practică pe domenii “înguste” o supraspecialitate numită epileptologie se ocupă de destinele bolnavilor cu aceasta boală.

Două investigaţii sunt esenţiale. Electroencefalograma evaluează activitatea electrică a scoarţei cerebrale adică a focarelor epileptice. Prezenţa modificărilor epileptiforme atestă diagnosticul de epilepsie dar absenţa lor nu îl infirmă.

Rezonanţa magnetică cerebrală de rezoluţie înaltă (peste 1 T) urmăreşte identificarea leziunii răspunzătoare de crize.

Investigaţii mai speciale sunt necesare dacă pacientul este recomandat pentru intervenţie operatorie.

Nu există un tratament care să vindece boala dar medicatia antiepileptica luată constant poate să oprească recurenţa crizelor. Uneori medicamentele au şi efecte adverse şi o noua suferinţă se adaugă.

In România sunt 4-500 000 de bolnavi dintre care doar 200 000 primesc tratament regulat şi vin la control medical periodic. Uneori pacienţii refuză accesul la tratament pentru că nu-şi acceptă diagnosticul şi fac asta de teama izolării sociale şi a prejudecăţilor celorlalţi.

Cea mai adâncă suferinţă a bolnavilor este mai ales legată de reacţia celor din jur, de respingerea socială, de nesiguranţa legată de posibila recurenţa a crizelor şi situaţiile în care acestea se produc. Foarte puţini din semenii noştri ştiu să se poarte cu astfel de bolnavi şi să-i ajute eficient să depaşească crizele. Majoritatea se simt stânjeniţi când survin crize şi pur şi simplu îi evită.

Pentru o atitudine corectă, umană, pentru destigmatizarea acestor bolnavi Societatea de Neurologie din România a lansat campania “la fel ca noi” susţinând un efort de informare şi intelegere a bolii şi consecinţelor ei. Un site cu informaţii despre campanie care găzduieşte şi un forum pentru pacienţi este deja activ la adresa: www.lafelcanoi.ro.

Dr. Mîndruţă Ioana –Spitalul Universitar

Asistent universitar, medic primar neurologie, doctor în ştiinţe medicale, competenţă electrofiziologie

Comentarii


Badanoiu

Este un medic extraordinar,o persoana minunata ,un medic de nota 1000. Multumesc d-na dr.

Jan. 1, 2011, 6:15 p.m.
4
0

dana

buna ziua d-na doctor, sunt insarcinata in 14 sapt si in urma cu 3 ani am fost diagnosticata cu epilepsie din cauza stresului.Crizele le am doar noapte de 5-6 ori pe luna.Acum fiind isarcinata nu mai iau tegretol 400mg pe zi iau lamictal 50mg de 2 ori pe zi.Va rog sa-mi dati un sfat:cat de afectat poate fi bebelusul meu din caza medicamentului pe care il iau sau din cauza crizelor?Dublu test imi arata aceste valori: papp-a 1221.138 si free beta:17.23,risc scazut de anomalii fetale din cauza valori Papp-a.Va rog sa-mi raspundeti si mie...sunt tare ingrijorata!!

March 19, 2012, 3 p.m.
6
0

adriana

buna ziua d-na doctor,\r\nsunt adriana si am 14 ani si in 25 martie am fost suspectata de epilepsie unde la bucuresti mi sa comfirmat ca am epilepsie absenta juvenila, dar pe langa acestea mai am o lipsa de calciu si anemie . Am facut prima criza in luna ianoarie anul curent iar cea dea doua a fost in 24 martie, am facut RMN cerebral si mi sa confirmat ca sunt in limite normale, apoi EEG traseu de fond curitm alfa , 9-10 c/s, simetric bi lateral , reactiv la inchiderea ochilor cu 80 de mV, cu aparitia spontana si HV de descarcari de tip sharp -waves. Va rog sa-mi raspunde ti si mie la urmatoarea intrebare: Aceasta boala care o am eu poate fi confundata cu altceva?

April 23, 2013, 11:32 a.m.
1
0

Redactie

Stimata doamna, In cazul dumneavoastra special va sugeram sa mergeti la un consult la doamna dr. la Spitalul Universitar.

April 23, 2013, 1:09 p.m.
0
0

Andrei

Buna ziua! \r\nCu 5 ani in urma am fost diagnosticat cu cisticercoza cerebrala. Am urmat un tratament cu albendazol, in 5 etape, dupa care a fost confirmat succesul tratamentului, insa cam o data pe an, de regula la inceputul verii fac cate o criza epileptica. In datata de 4 august am facut 2 crize la un interval de 30min intre ele. Pe 6 august a.c. am facut ub RMN si am repetat testele pt. Cisticercoza. Va rog daca se poate face o programare la dna. Doctor sau daca o pot contacra telefonic in vederea unei consultatii la unul din numerele de tel afisate mai sus. Credeti ca exista vreo sansa sa recin la normalitate?

Aug. 8, 2013, 12:28 p.m.
0
0

iulia

Buna seara!Sunt din Ploiesti.Fiica mea,in varsta de 18 ani (impliniti pe timpul internarii) ,pe 13 ianuarie-an curent,a fost diagnosticata cu meningita infectioaasa purulenta de etiologie neprecizata,ca urmare a facut un abces cerebral,de 19mm,in urma tratamentului s-a micsorat la 3mm. Ii multumesc lui Dumnezeu si medicilor ca am scaapat cu bine,tinand cont ca la punctie a avut un nr mare de elemente (18800). Am stat in spital (ploiesti si bucuresti) proape 3luni.Dupa externare nu am avut probleme ,dureri sau dereglari neurologice care sa ma ingrijoreze,insa pe 10iulie,in biserica,in timpul unui maslu ,fiica mea si-a pierdut cunostinta. Daca nu ar fi avut acele probleme de sanatate,maaajore ,as fi dat vina pe caldura ,fum, etc. Si-a dat ochi peste cap si nu cred ca mi s-a parut o strambatura a gurii spre stanga (mentionez ca leziunea a aavut-o pe dreapta,parietal dept,). si-a evenit repede,continuind sa ramanem in biserica,doar dureri de inchieturi dupa.\r\nMentionez ca ne aflam sub supraveghere medicala la Spital victor Gomoiu. Dupa pierderea cunostintei am mers la control unde EEG a iesit modificat,fata de cel la externarea ei (focar temporo -parietal drept).Inca suntem sub observatie urmand sa mergem la sfarsitul lunii la un nou control. Stim f putine despre asta si suntem ingrijorate ca sa nu spun speriate. Este parasutista,scrimera si o eleva constiincioasa. Este constienta ca parasutismul nu mai este posibil,dar sport maai poate face?intelectual poate fi afectata?Nu este o ptrecareata,dar mai are unele invitatii laa maajorate sau diferite petreceri,poate pierde cate o noapte(mentionez ca nu fumeza si nu cosuma alcool).\r\nMultumesc aanticipaat pt un eventual raspuns,care ne-ar linisti si informa.

Aug. 11, 2013, 8:24 p.m.
0
1

iulia

...ma corectez si imi cer scuze..."constiinta"

Aug. 11, 2013, 8:28 p.m.
0
1

Redactie

Dr. Mindruta Ioana nu poate raspunde email-urilor de la pacienti, n-ar mai face altceva.\r\nVa sugeram sa o cautati la spital, prin programare la o consultatie.\r\nMulta sanatate!

Aug. 11, 2013, 9:45 p.m.
0
1

Ungureanu-Marinica Lenuta

Pe 14 iulie 2015 ,am fost programata pentru o consultatie la d-na doctor, Mindruta Ioana. Am fost uimita de caldura si amabilitatea cu care m-a primit si m-a facut sa inteleg multe daspre aceasta boala si sa o accept, multumesc frumos d-na doctor!

July 22, 2015, 10:23 p.m.
0
1

Andrei

Lansarea unui site (care, intre noi fie vorba, nu este suficienta). Epilepsia ar trebui mediatizată intr-o masura mult mare, de exemplu la posturile TV. Astfel, cand se anunta canicula, ar trebui educati crainicii sa nu sfatuiasca doar pe copii, batrani si bolnavii cardiaci sa se fereasca de caldura si de iesit din casa, ci si pe epileptici. In acest fel ar arata ca acesti bolnavi sunt acceptati de societate.

Feb. 5, 2017, 7:45 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha