None

Noi argumente in vederea practicarii activitatii fizice in mod sistematic

Plecând de la cele arătate cu prilejul altor articole scrise în paginile revistei, un alt element care ne interesează atunci când recomandăm desfăşurarea unui program de activitate fizică, este acela al efectului doză - răspuns.

În unele ţări, forurile interesate, consideră că fiecare adult trebuie să practice 30 de minute sau mai mult de exerciţiu fizic de intensitate moderată zilnic.În plus, se face menţiunea conform căreia, aceste 30 de minute de activitate fizică pot fi împărţite în reprize de câte 8-10 minute, distribuite de-a lungul zilei.

În vederea ameliorării şi menţinerii tonusului cardiorespirator, forurile de specialitate au decis că sunt necesare 20-60 de minute de activitate aerobică neântreruptă, la o frecvenţă cardiaca de 60-90% din valoarea maximă, practicate regulat de 3-5 ori pe săptămână.

Specialiştii din domeniu fac recomandări şi anumitor categorii populaţionale, astfel:

- orice persoană, indiferent de vârstă, ar trebui să practice în mod sistematic exerciţii fizice de intensitate moderată, timp de 30 de minute pe zi, dacă se poate chiar în toate zilele săptămânii. De menţionat faptul că efortul moderat se defineşte printr-un consum energetic de 4-7 kcal/minut sau drept orice activitate fizică similară cu mersul rapid al unui individ sănătos, precum dansul, înotul, mersul pe bicicletă pe teren plat.

- îndivizii anterior inactivi ar trebui să înceapă cu exerciţii scurte şi de intensitate moderată şi să crească treptat durata sau intensitatea acestora, până la atingerea obiectivului dorit.

- bolnavii cronici, bărbaţii cu vârste de peste 40 de ani şi femeile peste 50 de ani trebuie

să fie evaluaţi complet înainte de a-i sfătui să înceapă activitate fizică. Dacă activitatea fizică nu are contraindicaţii absolute, precum HTA necontrolată, aritmii, sindrom metabolic dezechilibrat, bloc atrioventricular de grad înalt, angină instabilă, stenoză aortică severă, modificări electrocardiografice sau evenimente cardiace recente, miocardită sau pericardită acută, se vor respecta indicaţiile de la punctul precedent.

- pe lângă exerciţiile aerobice, cele izometrice, de creştere a forţei musculare, ar trebui efectuate de cel puţin 2 ori pe săptămână, în ideea menţinerii integrităţii sistemului musculoscheletal, a capacităţii de autoîngrijire şi pentru a preveni riscul accidentărilor prin cădere.

Principii generale destinate promovării activităţii fizice:

- activităţile de intervenţie nu trebuie să fie consumatoare de timp şi nici nu trebuie să fie supervizate în permanenţă de către medic.

- pacienţii trebuie să participe activ şi să decidă singuri, mai ales când este vorba de stabilirea unor obiective realiste şi a planului de acţiune care li se potriveşte.

- urmărirea, suportul şi feed-back-ul fiecarui pacient în parte.

- pentru a se încuraja practicarea constantă a unei activităţi fizice, strategiile trebuie să integreze sfatul medical în sfera concretă a disponibilităţilor.

Concluzia care se impune este aceea că 30 de minute de exerciţiu fizic moderat efectuat în cât mai multe zile pe săptămână are efecte benefice asupra stării de sănătate.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha