52
None

O speranţă pentru copiii cu boli congenitale cardiace

Termenul de cardiopatii congenitale se referă la malformaţiile (anomaliile) cardiovasculare, apărute în etape diferite, în timpul vieţii intrauterine, diagnosticate fie în acest stadiu sau imediat după naştere. Pot fi consecinţa unei opriri sau unei mutaţii în dezvoltarea normală a aparatului cardiovascular.

Pe acest subiect vom discuta astăzi cu Dl. Dr. Mircea Cotul, şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică din cadrul Spitalului Monza Bucureşti.

Domnule Doctor, care sunt cauzele apariţiei acestor tipuri de malformaţii?

În majoritatea cazurilor, nu se cunosc cauzele care determină apariţia acestor afecţiuni. Există o multitudine de factori incriminanţi, cum ar fi cei toxici (alcool, droguri, mediu), infecţioşi (virusul rubeolei), fizici, stress, medicamentoşi, boli ale mamei, care intervin în anumite etape ale sarcinii, izolaţi, sau în asociere cu determinări genetice (în cadrul anumitor sindroame genetice: sindromului Down, Williams, etc.). De asemeni, este de luat în calcul şi existenţa unei predispoziţii ereditare în declanşarea cardiopatiilor congenitale.

Care este incidenţa apariţiei acestor boli cardiace congenitale în România?

În România se nasc anual aproximativ 1000 de copii cu boli cardiace congenitale, din care majoritatea necesită intervenţie chirurgicală imediată. Spitalul Monza este un centru de excelenţă în patologia cardiacă şi doreşte să-şi confirme acest statut nu numai prin rezolvarea bolilor cardiace ale adultului, ci şi prin abordarea completă a patologiei cardiace a copilului încă din primele zile de viaţă, şi avem în vedere extinderea către perioada intrauterină.

Bolile cardiace congenitale pot fi izolate sau asociate altor malformaţii extracardiace. Complexitatea şi severitatea anomaliilor cardiace congenitale este diferită, unele impun abordare chirurgicală în primele ore sau zile de viaţă şi sunt considerate urgenţe chirurgicale, în timp ce altele necesită monitorizare şi amânarea intervenţiei chirurgicale până la momentul considerat optim pentru pacient.

Există soluţii chirurgicale pentru aceşti micuţi pacienţi? Care ar fi acestea?

Intervenţiile chirurgicale pentru cardiopatiile congenitale sunt de două tipuri: corecţia totală şi intervențiile paleative. Corecţia totală (anatomică, fiziologică) se adresează majorităţii malformaţiilor cardiovasculare. Efectuată la timp, cu indicaţii precise şi corect, aduce beneficii maxime, pacientul este complet vindecat chirurgical. Evoluţia ulterioară a acestor copii este atât precoce cât şi la distanţă normală, asemănătoare cu a unui copil sănătos de aceeaşi vârstă, perfect reancorat întru-un regim de viaţă obişnuit.

Interventiile paleative pot fi o etapă pregătitoare pentru o viitoare corecţie totală (situaţia optimă), iar pentru un număr relativ mic de cardiopatii congenitale, dar de complexitate mare, reprezintă singura opţiune chirurgicală. Aceşti pacienţi prezintă leziunile anatomice cardiace atât de severe încât nu pot beneficia de o corecţie fiziologică. Scopul este de a ameliora şi de a îmbunătăţi condiţia cardiovasculară şi generală a copilului.

Ce şanse la tratament au copiii din România care se nasc cu astfel de malformaţii?

În ţara noastră accesul la servicile de chirurgie cardiacă pentru copii este dificil şi limitat de numărul mic de centre specializate şi de capacitatea redusă a acestora de a rezolva cazurile diagnosticate. În acelaşi timp specialiştii simt nevoia unei campanii de educare şi orientare a populaţiei către prevenţie şi diagnostic precoce. Diagnosticul copiilor cu malformaţii congenitale trebuie pus sau cel puţin suspicionat încă din timpul sarcinii. Aceşti copii pot beneficia din momentul diagnosticului de un plan de urmărire şi tratament personalizat în cadrul centrelor de cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică cum este cel din Spitalul Monza.

Cum s-a implicat Spitalul Monza pentru rezolvarea acestor cazuri?

Spitalul Monza a desfăşurat un program ambiţios de informare şi screening medical gratuit pentru depistarea malformaţiilor cardiace congenitale. În cadrul acestui program au fost evaluaţi ecocardiografic peste 800 de copii cu vârste între 0 şi 16 ani. O atenţie deosebită am acordat-o copiilor cu activităţi fizice intense organizate în cadrul cluburilor sportive.

Promovăm, în continuare, efectuarea de investigaţii complexe de imagistică medicală (radiologie, computer tomograf, RMN) pe care le oferim gratuit, atât la pacientul cardiac, dar şi pentru alte afecţiuni extracardiace (neurologice, digestive, renale, osteo-articulare, etc.). Aici beneficiază pe lângă dotarea completă de ultimă generaţie, şi de o echipă supraspecilizată în imagistică pediatrică, secondată de anestezist. În acest fel, se asigură confortul şi siguranţa necesară efectuării acestor tipuri de investigaţii în condiţii ideale; astfel, se evită incidentele şi complicaţiile ne dorite, având în vedere faptul că se abordează pacienţi cu afecţiuni şi complexitate diferită, începând de la vârsta nou născutului până la cea a adolescentului.

Este diferită abordarea pacientului tânăr faţă de pacientul adult?

Organizarea activităţii într-un centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică este specifică şi extrem de complexă şi se deosebeşte substanţial faţă de cea dintr-o unitate spitalicească specializată în patologia adultului, prin proiectarea din start a unor circuite de sală de operaţie, reanimare şi terapie intensivă, secţie cu paturi, laborator de analize medicale, explorări de specialitate, total diferite şi dedicate în exclusivitate copiilor cu afecţiuni cardiace congenitale.

Pe lângă infrastructura particulară, probabil cea mai importantă condiţie în desfăşurarea unei activităţi competente, o constituie factorul uman, mai precis echipa multidisciplinară, specializată şi experimentată, capabilă să stabilească diagnosticul, indicaţia terapeutică (chirurgicală, intervenţională, sau combinată) optimă, cu riscuri şi complicaţii minime, precum şi urmărirea postoperatorie adecvată. Toate acestea sunt posibile şi realizabile numai în măsura în care există un colectiv complex format din specialistul chirurg, de anestezie şi terapie intensivă, pediatrul cardiolog, tehnicianul perfuzionist şi nu în ultimul rând asistente medicale experimentate.

Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un centru cardiovascular capabil să trateze pacienţi cu vârste atât de fragede?

Pregătirea şi formarea unei astfel de echipe este extrem de laborioasă şi dificil de realizat, pe durata a 10-15 ani, în vederea dobândirii experienţei necesare în abordarea competentă a tuturor malformaţiilor cardiovasculare congenitale, unele dintre ele extrem de complexe, indiferent de vârstă sau greutatea pacientului, cu atât mai delicate în cazul în care acestea sunt depistate la un nou născut în primele zile de viaţă.

Din păcate în România există prea puţine centre clădite pe această structură, care funcţionează eficient în majoritatea ţărilor cu tradiţie în acest domeniu. Singura unitate privată care îndeplineşte criterile menţionate anterior este Spitalul Monza – Centru Cardiovascular din Bucureşti, care a fost gandit şi proiectat pentru a fi o referinţă în cardiologia şi chirurgia cardiovasculară a adultului şi copilului în România. Încadrul spitalului Monza funcţionează secţia de Chirurgie cardiovasculară pediatrică cu 2 săli de operaţie şi 12 saloane, Reanimare şi Terapie intensivă pediatrică (8 paturi) şi Cardiologie pediatrică.

De asemeni, departamentele menţionate dispun de o infrastructură special concepută şi realizată la cele mai înalte standarde europene, cu dotări de ultimă generaţie,unde îşi desfăşoară activitatea o echipă completă de specialişti din toate domeniile conexe menţionate anterior, cu o experienţă şi continuitate profesională de peste 17 ani în aceeaşi formulă. Am debutat de curând activitatea de chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu rezultate foarte bune, care face parte dintr-un program mai amplu, care vizează un număr mare de pacienţi cu malformaţii cardiace variate şi complexe, aflaţi pe o listă de programări şi nu de aşteptare cu priorităţi şi indicaţii bine stabilite. Suntem foarte încrezători în faţa acestui proiect ambiţios şi lăsăm ca în timp rezultatele să confirme încrederea cu care a fost creditat.

Care sunt obiectivele Spitalului Monza pentru următoarea perioadă, în ceea ce priveşte secţia de chirurgie cardiovasculară pediatrică?

Spitalul Monza din Bucureşti îşi propune să conştientizeze publicul din toată ţara, că poate beneficia de servicii de diagnostic şi tratament la un nivel calitativ comparabil cu cel din străinătate pentru bolile cardiace congenitale ale copiilor. Oferim astfel micuţilor pacienţi, o alternativă la opţiunea unei intervenţii chirurgicale în străinătate, care de cele mai multe ori se dovedeşte în final mult mai costisitoare datorită preţului intervenţiei propriu-zise, dar şi a costurilor asociate din partea famililor acestora.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha