5
None

Spitalul Monza – o speranţă pentru copiii cu boli congenitale cardiace

Termenul de cardiopatii congenitale se referă la malformaţiile cardiovasculare, apărute în etape diferite, în timpul vieţii intrauterine, diagnosticate fie înainte sau imediat după naştere.

Pot fi consecința unei opriri sau unei mutații în dezvoltarea normală a aparatului cardiovascular. În majoritatea cazurilor, nu se cunosc cauzele care determină apariția acestor afecțiuni. Există o mulțime de factori incriminanți și anume, toxici, infecțioși (virusul rubeolei), fizici, stres, medicamentoși, boli ale mamei, care intervin în anumite etape ale sarcinii, izolați, sau în asociere cu determinări genetice (în cadrul anumitor sindroame genetice: sindromului Down, Williams, etc.).Pot fi și cauza unei predispoziţii ereditare în declanşarea cardiopatiilor congenitale.

În România se nasc anual aproximativ 1000 de copii cu boli cardiace congenitale, din care majoritatea necesită intervenție chirurgicală imediată. Spitalul Monza este un centru de excelență în patologia cardiacă și dorește să-și confirme acest statut nu numai prin rezolvarea bolilor cardiace ale adultului, ci și prin abordarea completă a patologiei cardiace ale copilului încă din primele zile de viață, și avem în vedere extinderea către perioada intrauterină.

Bolile cardiace congenitale pot fi izolate sau asociate altor malformații extracardiace. Complexitatea și severitatea anomaliilor cardiace congenitale este diferită, unele impun abordare chirurgicală în primele ore sau zile de viață și sunt considerate urgențe chirurgicale, în timp ce altele necesită monitorizare și amânarea intervenției chirurgicale până la momentul considerat optim pentru pacient.

Intervențiile chirurgicale pentru cardiopatiile congenitale sunt de 2 tipuri: corecția totală și interventiile paleative. Corecția totală se adresează majorității malformațiilor cardiovasculare. Efectuată la timp, aduce beneficii maxime, pacientul este complet vindecat chirurgical. Evoluția ulterioară a acestor copii este atât precoce cât și la distanță normală, asemănătoare cu a unui copil sănătos de aceeași vârstă, cu un regim de viață obișnuit. Intervenţiile paleative pot fi o etapă pregătitoare pentru o viitoare corecție totală, iar pentru un număr relativ mic de cardiopatii congenitale, dar de complexitate mare, reprezintă singura opțiune chirurgicală. Acești pacienți prezintă leziunile anatomice cardiace atât de severe încat nu pot beneficia de o corecție fiziologică. Scopul este de a ameliora și de a îmbunătăți condiția cardiovasculară și generală a copilului. În țara noastră accesul la servicile de chirurgie cardiacă pentru copii este dificil și limitat de numărul mic de centre specializate și de capacitatea redusă a acestora de a rezolva cazurile diagnosticate. În același timp specialiștii simt nevoia unei campanii de educare și orientare a populației către prevenție și diagnostic precoce.Acești copii pot beneficia din momentul diagnosticului de un plan de urmărire și tratament personalizat în cadrul centrelor de cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică cum este cel din Spitalul Monza.

Spitalul Monza –Centru Cardiovascular a inițiat un program ambițios de informare și screening medical gratuit pentru depistarea malformațiilor cardiace congenitale. În cadrul acestui program am evaluat ecocardiografic peste 800 de copii cu vârste între 0 și 16 ani. O atenție deosebită am acordat-o copiilor cu activități fizice intense organizate în cadrul cluburilor sportive.

Promovăm, în continuare, efectuarea de investigații complexe de imagistică medicală (radiologie, computer tomograf, RMN) pe care le oferim gratuit, atât la pacientul cardiac, dar şi pentru alte afecțiuni extracardiace (neurologice, digestive, renale, osteo-articulare, etc.). Aici beneficiază pe lângă dotarea completă de ultimă generație, și de o echipă supraspecilizată în imagistică pediatrică, secondată de anestezist. În acest fel, se asigură confortul și siguranța necesară efectuării acestor tipuri de investigații în condiții ideale.

Organizarea activității într-un centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică este specifică și extrem de complexă și se deosebește substanțial față de cea dintr-o unitate spitalicească specializată în patologia adultului, prin proiectarea din start a unor circuite de sală de operație, reanimare şi terapie intensivă, secție cu paturi, laborator de analize medicale, explorări de specialitate, total diferite și dedicate în exclusivitate copiilor cu afecțiuni cardiace congenitale.

Pe lânga infrastructura particulară, probabil cea mai importantă condiție în desfășurarea unei activități competente, o constituie factorul uman, mai precis echipa multidisciplinară, specializată și experimentată, capabilă să stabilească diagnosticul, indicația terapeutică optimă, cu riscuri și complicații minime, precum și urmărirea postoperatorie adecvată. Pregătirea și formarea unei astfel de echipe este extrem de laborioasă şi dificil de realizat, pe durata a 10-15 ani, în vederea dobândirii experienței necesare în abordarea competentă a tuturor malformațiilor cardiovasculare congenitale.

Din păcate, în România există prea puține centre clădite pe această structură, care funcționează eficient în majoritatea țărilor cu tradiție în acest domeniu.

Singura unitate privată care îndeplinește criteriile menționate anterior este Spitalul Monza – Centru Cardiovascular din București, care a fost gandit și proiectat pentru a fi o referință în cardiologia și chirurgia cardiovasculară a adultului și copilului în România. În cadrul spitalului Monza funcționează secția de Chirurgie cardiovasculară pediatrică cu 2 săli de operație și 12 saloane, Reanimare si Terapie intensivă pediatrică (8 paturi), Cardiologie intervențională pediatrică și Cardiologie pediatrică. Departamentele menționate dispun de o infrastructură special concepută și realizată la cele mai înalte standarde europene, cu dotări de ultimă generație. Am debutat de curând activitatea de chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu rezultate foarte bune, care face parte dintr-un program mai amplu, ce vizează un număr mare de pacienți aflați pe o listă de programări și nu de așteptare cu priorități și indicații bine stabilite. Suntem foarte încrezători în fața acestui proiect ambițios și lăsăm ca în timp rezultatele să confirme încrederea cu care a fost creditat.

Spitalul Monza din București își propune să conștientizeze publicul din toată țara, că poate beneficia de servicii de diagnostic și tratament la un nivel calitativ comparabil cu cel din străinătate pentru bolile cardiace congenitale ale copiilor, servicii acoperite in parte si de către CASMB. Oferim astfel micuților pacienți, o alternativă la opțiunea unei intervenții chirurgicale în străinătate, care de cele mai multe ori se dovedește în final mult mai costisitoare datorită prețului intervenției propriu-zise, dar și a costurilor asociate din partea famililor acestora.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha