None

Un copil cu paralizie cerebrală primeşte un tratament cu propriile celule stem depozitate în Banca Cryo-Save

Cryo-Save, cea mai mare bancă din Europa de stocare a celulelor stem, anunță că pe 10 decembrie 2013, o fetiță de 4 ani din Spania a primit o infuzie de celule stem provenite din propriul sânge recoltat şi procesat din cordonul ombilical, pentru a fi tratată de paralizie cerebrală.

Paralizia cerebrală este unul din principalele domenii de investigare a terapiilor cu celule stem din sângele cordonului ombilical.

Transplantul a fost efectuat de Dr. Luis Madero, şeful Departamentului de Onco-hematologie al Spitalului Niño Jesús din Madrid, Spania. Aceasta este deja a treia infuzie de acest tip realizată de Dr. Madero pentru a trata paralizia cerebrală la copii. "Deși aceste tipuri de tratamente sunt încă în fază de cercetare, se presupune că tratamentele cu celule stem ar putea fi o opțiune terapeutică pentru regenerarea țesutului nervos afectat și implicit repararea creierului", afirmă Dr. Luis Madero.

Acest tratament a fost posibil pentru că celulele stem din sângele cordonului ombilical al copilului au fost crioconservate la naștere de către Cryo-Save.

“Pentru a avea succes astfel de proceduri, este foarte important să ne putem baza în momentul transplantului pe calitatea celulelor stem crioconservate. Cryo-Save demonstrează în fiecare an că îndeplinește toate aceste cerințe. Suntem foarte încântați că am putut răspunde adecvat nevoilor clienților noștri și medicilor care au efectuat transplantul." a declarat d-na Evi Mattil, Cryo-Save CCO și CEO”

Ce este paralizia cerebrală?

Paralizia cerebrală este o tulburare neurologică care afectează 1 din 500 de copii . Această afecțiune este rezultatul unei serii de leziuni ale creierului în curs de dezvoltare, în principal în zonele care controlează mișcările corpului și postura. Nu este nici progresivă, nici contagioasă, dar cauzează handicap fizic în dezvoltarea umană pentru toată viața. 70-80% din aceste cazuri își au originea în timpul sarcinii (cauze prenatale), 10% la naștere (cauzele perinatale) și 10% după naștere (cauze postnatale).

Nu există momentan nici o terapie standard, care să funcționeze pentru toți copiii cu paralizie cerebrală, deoarece fiecare pacient este unic. Copiii se pot dezvolta fizic și psihic, dar și reacționează la tratament într-un ritm diferit. Pană în prezent, tratamentele utilizate au fost limitate la reabilitarea și la prevenirea complicațiilor, deoarece prevenirea și anticiparea lor sunt adesea dificile. Terapia cu celule stem recoltate din sângele cordonului ombilical a fost folosită în ultimii ani, de când s-a descoperit că modulatoarele imunologice, mecanismele anti-inflamatorii și puterea regeneratoare a celulelor stem recoltate din sângele cordonului ombilical, pot produce o îmbunătățire semnificativă a nivelului de viață al acestor pacienți. Deși rezultatele preliminare sunt pozitive, ele necesită consolidarea prin intermediul unor studii clinice pentru a evalua siguranța și eficacitatea terapeutică.

Studii clinice în desfășurare

În prezent, există în desfășurare mai multe studii clinice internaționale privind utilizarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical în terapia pentru tratarea paraliziei cerebrale.

Un studiu știinţific este realizat pe un lot de 184 copii la Universitatea Duke (Statele Unite ale Americii): "Studiul transplantului autolog de celule stem din sângele cordonului ombilical la copii cu tulburări neurologice dobândite." Marea majoritate a acestor pacienți (140) au paralizie cerebrală, restul suferă de hidrocefalie congenitală sau alte leziuni cerebrale. Pacienții sunt monitorizați specific timp de 12 luni de la transplant. Concluziile arată că transplantul este un tratament sigur, până în prezent nu au existat reacții adverse. Deși rezultatele studiului nu sunt înca publicate oficial, multe familii au raportat efecte pozitive ale tratamentului asupra copiilor.

Un alt studiu pe această temă este în curs de desfășurare la Colegiul Medical Georgia în Statele Unite ale Americii: "Siguranța și eficacitatea transplantului celulelor stem recoltate din cordonul ombilical pentru tratarea paraliziei cerebrale la copii" . Cercetarea în acest domeniu, se desfașoară de asemenea și în țări precum Germania, Taiwan, Coreea și Japonia.  

[i]Cât de frecvente sunt tulburările neurologice D. Hirtz, MD, DJ Thurman, MD, MPH, K. Gwinn-Hardy, MD, M. Mohamed, MPH, AR Chaudhuri, doctorat și R. Zalutsky, PhD. Neurologie 2007; 68:326-337

[ii]http://www.emedicinehealth.com/cerebral_palsy/page2_em.htm

[iii]www.clinicaltrials.gov: NCT 01072370

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha