Dincolo de aspectele plăcute, sărbătorile de iarnă sunt recunoscute şi drept perioade în care stresul, depresia sau anxietatea pot pune uşor stăpânire pe noi. Cumpărăturile excesive, aglomeraţia, oboseala acumulată peste an sau problemele sentimentale, toate sunt ingrediente care pot cauza stări anxioase.
Acestea trebuie gestionate cu grijă deoarece pot degenera în probleme mult mai greu de tratat. Ce alternative există însă pe lânga abordarea medicamentoasă?
Mişcarea, o soluţie şi pentru anxietate
Un studiu publicat recent de Universitatea din Colorado a demonstrat că un antrenament fizic, chiar şi făcut din obligaţie, are efecte importante în protecţia împotriva stresului şi a anxietăţii. Mişcarea determină creierul să elibereze un nivel mai ridicat de dopamină şi serotonină, neurotransmiţători care au un rol major şi în starea mentală.
După o zi nereuşită de shopping regăseşte-ţi starea zen apelând la o şedinţă de alergare pe bandă sau la câteva serii de flotări.
Terapia prin lumină
Depresia şi anxietatea sunt mai frecvente iarna deoarece petrecem mult mai mult timp în casă, departe de razele soarelui. Rezultatele se simt atât la nivel fizic cât şi mental, şi nu sunt niciodată plăcute.
Lumina poate juca un rol important în ameliorarea stărilor de anxietate – ne amintim cu toţii de efectul benefic pe care îl are o plimbare într-o zi însorită. În cazul în care soarele se încăpăţânează să rămână ascuns în nori însă, există variante de lumină artificală, de obicei soluţii de iluminat de mare putere, cu tonalităţi speciale, care reduc stresul.
Expunerea la un bec puternic, de 300W, de trei ori pe zi câte 20-30 de minute, va produce rapid rezultate.
Din arsenalul naturii
Numeroase plante şi alimente pot fi utilizate pentru a echilibra starea mentală şi a preveni stresul excesiv. Ceaiul de muşetel, spre exemplu, este un remediu care reduce anxietatea, efectele sale fiind validate de studii ştiinţifice.
Ciocolata, în special cea cu un conţinut ridicat de cacao şi redus de zahăr, te va ajuta să te relaxezi şi îţi va îmbunătăţi starea de spirit. În cazul acesteia însă este important să fim cumpătaţi.
Elimină acizii graşi Omega-6, care pot accentua inflamaţia din organism, pot genera stres şi creşte aportul de acizi Omega-3, care echilibrează starea mentală.
Consumă cereale integrale
Acestea cresc cantitatea de serotonină şi încearcă să stai departe de carbohidraţii simpli.
Evită să consumi alcool şi cafea în exces şi asigură-te că eşti în permanenţă hidratat, deoarece dezhidratarea poate accentua stările de stres.
Respiraţie şi relaxare
Numeroase tehnici de relaxare se bazează pe controlul respiraţiei. Într-o eră a vitezei, o mare parte dintre noi uităm să mai respirăm corect, iar organismul nostru, lipsit de o oxigenare corespunzătoare, devine stresat. În momentul în care te simţi agitat, concentrează-te pentru câteva momente asupra respiraţiei. Inspiră adânc şi treptat şi încearcă să expiri pentru o perioadă cel putin egală cu cea a inspiraţiei.
Combinând soluţiile de mai sus vei ajunge la o stare mentală echilibrată şi vei gestiona rapid momentele de stres.
Adina Mutu, Farmacist Farmacia 3
www.farmacia3.ro