22
None

Drumul către un pancreas artificial

În luna noiembrie celebrăm Ziua Mondială a Diabetului, o boală ce afectează peste 220 de milioane de oameni de pe întreaga planetă. Viaţa multor dintre ei s-ar putea schimba însă semnificativ în bine, odată cu perfecţionarea unei invenţii ce se zbate de ani buni să vadă lumina zilei – un pancreas artificial.

Diabetul zaharat de tip 1, insulino-dependent, apare de regulă atunci când pancreasul secretă o cantitate insuficientă de insulină sau atunci când există rezistenţă la acţiunea ei în ţesuturile ţintă. Pacienţii sunt obligaţi să suporte tratamente cu insulină pe viaţă, încercând să menţină nivelul glicemiei cât mai aproape de normalitate. Există însă numeroase probleme care apar în cazul acestor tratamente de lungă durată.

Mecanism

La jumătatea anilor 70 cercetătorii au lansat primele proiecte ce vizau un sistem ce ar funcţiona ca şi un pancreas artificial, însă dificultăţile erau mult prea mari pentru nivelul tehnologic al vremii - senzorii nu erau suficienţi de precişi, algoritmii erau imperfecţi, etc.

Un sistem de acest gen necesită o pompă de insulină, o unitate ce monitorizează constant glicemia şi un algoritm computerizat care asigură dozarea.

Variante mai simple ce folosesc doar sistemul de dozare automat există deja pe piaţă, însă monitorizarea glicemiei rămâne în grija pacientului, dând naştere la numeroase dificultăţi pentru bolnav.

În momentul de faţă există în teste o serie de sisteme pe care le-am putea încadra în categoria “pancreas artificial”. Cele mai avansate dintre acestea utilizează două pompe, una pentru insulină, a cărei acţiune reduce glicemia, şi una pentru glucagon, care o ridică, prevenind cazurile de hipoglicemie. Cu ajutorul acestui sistem dual, în buclă închisă, pacienţii reuşesc să stea pentru o mai mare perioadă de timp în valorile glicemice normale, iar rezultatele sunt net superioare pe perioadele de noapte sau în cazul exerciţiilor fizice.

Aprobat în SUA

Un prim sistem ce se apropie de conceptul de pancreas artificial, realizat de către compania Medtronic, a fost aprobat în luna octombrie în Statele Unite. Vorbim despre un aparat de dimensiunile unui pager, ce se poartă la curea, care foloseşte algoritmi pentru a procesa citirile glicemiei şi asigură apoi nivelul potrivit de insulină cu ajutorul unei pompe. Unul dintre avantajele majore este că acesta are capacitatea de a stopa automat administrarea de insulină în cazul în care glicemia este prea scăzută, situaţie ce poate duce chiar şi la apariţia comei diabetice. Primul pas este un sistem audio de alertă, iar dacă pacientul nu reacţionează, pomparea insulinei este stopată pentru două ore.

O altă rază de speranţă pentru diabetici ar putea veni din cercetările echipei de la institutul City of Hope din California, condusa de Teresa Ku. Aceştia speră să identifice şi să utilizeze celule stem pancreatice adulte pentru a genera creşterea celulelor insulare, ce eliberează hormonii de reglare.

Adina Mutu, Farmacist Farmacia 3

www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha