Simpozionul ”Nutriție, Sănătate și Longevitate”desfășurat în data de 12 noiembrie 2013 la Hotel Pullman, București, a reunit specialiști de renume în nutriție: prof.univ. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și autor al ”Abecedarului de Nutriție”, prof.univ.dr. Gabriela Radulian, șef secție Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N.C. Paulescu“ și conf.univ.dr. Gabriela Roman, Președinte Asociaţia Română de Studiu al Obezităţii.
Specialiștii au discutat despre importanța alimentației moderate, variate și echilibrate în asigurarea unui stil de viață sănătos, despre importanța activității fizice, precum și despre conceptul balanței energetice.
”Pentru a putea vedea efecte vizibile, oamenii trebuie să înțeleagă că alimentația corectă și sănătoasă nu trebuie să fie ocazională, ci trebuie să fie integrată într-un stil de viață care va asigura starea generală de sănătate și longevitatea. Nici un aliment nu poate aduce, singur, toate principiile nutritive de care are nevoie organismul, ci doar o alimentație variată, moderată și echilibrată.”a declarat prof.univ.dr. Nicolae Hâncu.
Prof.univ.dr. Nicolae Hâncua prezentat medicilor participanți ce trebuie să conțină o farfurie cu adevărat sănătoasă, care sunt proporțiile ce trebuie recomandate și respectate, precum și cum trebuie preparate alimentele pentru a rămâne sănătoase. “Nu sunt de acord să interzicem alimente sau băuturi, însă consider că trebuie promovată moderația și echilibrul în alimentație.”Prof.univ.dr. Nicolae Hâncunu a uitat nici de aportul de lichide, vital pentru sănătate, care completează conceptul de alimentație sănătoasă.
Discuțiile au continuat cu importanța alimentației sănătoase în prevenirea anumitor afecțiuni. Conf.univ.dr. Gabriela Roman, președintele Asociației Române de Studiu al Obezității, a prezentat modul în care statusul ponderal este determinat de balanţa energetică, rezultată din echilibrul între aportul caloric alimentar şi consumul caloric prin activitate fizică. Aceasta a subliniat faptul că prevenirea creşterii ponderale este mult mai eficientă decât scăderea în greutate şi menţinerea pe termen lung a noii greutăţi. Pentru menţinerea balanţei energetice a organismului, alimentaţia trebuie să fie echilibrată din punct de vedere nutritiv, cu consum de alimente din toate grupele alimentare, în cantităţi moderate care să realizeze aportul caloric optim pentru vârstă, sex şi activitate fizică. Desigur, în selecţia alimentelor se va ţine cont de densitatea calorică, recomandate fiind alimentele cu conţinut caloric scăzut. Activitatea fizică zilnică este o componentă esenţială în menţinerea balanţei energetice.
”Pentru menținerea greutății optime şi reducerea bolilor metabolice şi cardiovasculare, aportul de calorii trebuie să fie egal cu cel consumat. De aceea, în funcție de sex, vârstă și gradul de activitate depus zilnic, aportul caloric trebuie să rezulte din glucidele complexe (cereale integrale, fructe, legume), din proteine de bună calitate şi din grăsimi nesaturate. Obezitatea, una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale secolului nostru este cauzată tocmai de aceste dezechilibre ale balanței energetice” a adaugat conf.univ.dr. Gabriela Roman.
O discuție mai amplă despregravitatea bolilor cronice netransmisibile cauzate de alimentația nesănătoasă a fost susținută de prof.dr. Gabriela Radulian, șef secție Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Aceasta a subliniat că : ”Existența unui număr crescut de cazuri de obezitate, dar și de diabet zaharat de tip 2 sugerează necesitatea unei strategii nutriționale pentru prevenirea acestor afecțiuni. Unele acțiuni de prevenție pot avea un impact rapid asupra anumitor boli cronice netransmisibile în rândul populației.”
”Sănătate, Nutriție și Longevitate”a reunit aproximativ 50 de medici, care au avut posibilitatea de a afla de la specialiștii prezenți la eveniment ultimele noutăți legate de alimentația echilibrată și sănătoasă. Prezentările au fost urmate de o sesiune interactivă de discuții legate de importanța nutriției în viața de zi cu zi. Evenimentul a fost moderat de prof.univ.dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Parteneri științifici: Asociația Română de Studiu al Obezității, Fundația Națională pentru Știință și Artă
Management eveniment: Sănătatea Press Group