61
None

Sfaturi pentru păstrarea unei danturi perfecte

Ponturi pentru un periaj eficient!

Majoritatea dentiştilor recomandă să ne petrecem minimum 3 minute la fiecare periaj dentar, iar ca frecvenţă, de 2 ori pe zi ar trebui să ne spălăm dinţii. Vă oferim, în continuare, câteva ponturi pentru efectuarea unui periaj corect şi eficient:

• Ţineţi periuţa orientată la un unghi de 45° faţă de linia gingiilor! Efectuaţi periajul cu mişcări uşoare, orientate dinspre baza dintelui către vârful acestuia, curăţând astfel ambrazurile (spaţiile unde dinţii se contactează între ei)! Este corectă chiar asocierea unei mişcări de uşoară vibraţie pe suprafaţa gingivală, aceasta având rolul, pe lângă cel de curăţare, şi de masaj uşor, ceea ce ajută la stimularea circulaţiei sângelui. Periajul agresiv al dinţilor poate produce retracţii gingivale, sensibilitate sporită a dintelui şi, în timp, poate duce chiar la pierderea acestuia!

• Trebuie să aveţi grijă atât de suprafaţa externă a dintelui cât şi de cea internă!

• Pentru curăţarea suprafeţei masticatorii a dintelui, folosiţi mişcări scurte, introducând perii în toate şanţurile şi fosetele de pe această suprafaţă a dintelui!

• Pentru un periaj eficient al suprafeţei interioare a dinţilor din faţă, atât a celor de sus cât şi a celor de jos, orientarea corectă a periuţei este aproape verticală. Se vor folosi mişcări înainte-înapoi, astfel încât partea din faţă a periuţei să treacă şi peste gingie şi peste dinte!

• Folosind mişcări de „măturare” uşoare, curăţaţi cu grijă suprafaţa limbii şi cerul gurii pentru eliminarea bacteriilor care se găsesc în aceste locuri şi care pot deveni responsabile de apariţia cariilor dentare!

• Folosiţi un timer de bucătărie sau ascultaţi melodia preferată în timp ce efectuaţi periajul dentar, pentru a vă obişnui să efectuaţi această operaţiune cel puţin 3 minute! Unele modele de periuţe electronice au instalate timere pentru avertizarea scurgerii perioadei de 3 minute de la începutul periajului!

• Păstraţi o ordine a mişcărilor şi vă recomandăm să începeţi periajul din partea voastră dreapta-sus, terminaţi de periat arcada superioară, apoi abordaţi arcada inferioară din stânga şi continuaţi riguros până în partea dreaptă, fiind siguri astfel că nu aţi uitat nicio suprafaţă! Lăsaţi la urmă periajul limbii, pentru a vă scuti de neplăcerea de a vă confrunta cu reflexul de vomă chiar de la început!

• Nu uitaţi să folosiţi o pastă de dinţi adecvată! Copiii mici trebuie să folosească o pastă specială, cu conţinut mai mic de fluor, ei înghiţind o bună parte din conţinut în timpul periajului! Chiar dacă ei nu pot însuşi o tehnică anume, trebuie încurajaţi, prin puterea exemplului personal, să facă periaj de 2 ori pe zi (de preferat prin mişcări circulare pe suprafaţa dintelui, nu stânga-dreapta!).

• Periuţa de dinţi a fost inventată de chinezi în anul 1000 î.H. De atunci au fost folosite nenumărate modele, evoluând până la performanţele de azi. Dentistul dumneavoastră vă poate recomanda cea mai potrivită formă şi mărime a periuţei pentru dantura dumneavoastră. Cei mai mulţi dentişti recomandă folosirea periuţelor „soft”, cu perii moi, pentru cei care au suprafeţe dentare sensibile sau retracţii gingivale.

Sperăm că v-am putut fi de folos cu aceste mici sfaturi şi amintiţi-vă că „Zâmbetul dumneavoastră este cartea noastră de vizită!”

Dr. Cristina-Maria Grigore, Medic stomatolog

Dentissimo Serv Ploiesti

Dentissimoserv@gmail.com

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha