Mulţi dintre dumneavoastră aţi auzit de cineva apropiat sau cunoscut că are cataractă, sau care s-a operat de această afecţiune. De fapt, ce reprezintă cataracta? Ochiul are în interiorul său o lentilă transparentă, de consistenţa unui gel, care se numeşte cristalin. Datorită procesului de îmbătrânire, aceasta îşi pierde din caracteristici, se opacifiază şi se întăreşte; astfel scade progresiv calitatea vederii. Studiile arată că peste 70% din persoanele de peste 65 de ani vor dezvolta mai devreme sau mai târziu cataracta. Momentul apariţiei bolii poate fi marcat de semnul cunoscut sub numele de “bucuria de scurtă durată”, mai exact pacientul constată o îmbunătăţire a vederii, fapt ce îl face să renunţe la purtarea ochelarilor, dar în scurt timp va constata că vederea scade; pacientul este nemulţumit de vederea sa şi încearcă în zadar schimbarea ochelarilor. Se recomandă ca în momentul în care se constată orice modificare a vederii, să se consulte medicul oftalmolog.
Tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical, adică operaţie, prin care chirurgul oftalmolog înlocuieşte cristalinul opacifiat cu unul artificial, care nu se mai strică niciodată. Tehnologia de care dispunem este extrem de avansată, operaţia de cataractă durează câteva minute, se face cu anestezie locală, fără internare şi este nedureroasă, recuperarea vederii fiind de cele mai multe ori spectaculoasă. Operaţia de cataractă cu ultrasunete (facoemulsificarea ), cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie (tăietură) atât de mică încât nu este nevoie de sutură (cusătură). În stadii avansate, netratată, cataracta poate produce complicaţii grave.
În cazul operaţiei de cataractă cu ultrasunete este deosebit de important ca operaţia să se facă la momentul oportun, atunci când pacientul nu mai are confort vizual. În cazurile în care cataracta este foarte avansată, creşte riscul de apariţie al complicaţiilor atât în timpul operaţiei, cât şi după. Orice amânare nu face decât să complice operaţia, să facă vindecarea mai dificilă şi nu în ultimul rând, să îl facă pe pacient să aibă vedere slabă mai mult timp. Când boala este bilaterală, adică la amândoi ochii, se recomandă ca operaţia să se facă la cei doi ochi la interval scurt de timp, pentru ca restaurarea vederii şi neuroadaptarea să aibă o evoluţie firească, normală, favorabilă.
În cazul în care cataracta este foarte avansată, operaţia cu ultrasunete este posibil să nu se mai poată efectua. În acest caz se va face operaţia de cataractă prin metoda clasică, o metodă traumatizantă, cu incizie (tăietură) mare, riscurile din timpul operaţiei fiind mai mari iar recuperarea după operaţie fiind mult mai lentă; de multe ori rezultatul vizual nu este la fel de bun ca cel obţinut prin metoda cu ultrasunete.
La ora actuală avem la dispoziţie cristaline artificiale de calitate, foldabile, adică pot fi introduse prin microincizie. Cristalinele artificiale se împart în două grupe: monofocale şi multifocale; dintre cele monofocale cele mai bune sunt cele asferice datorită faptului că oferă un contrast mai bun. Cele mai performante cristaline artificiale sunt cele multifocale cu ajutorul cărora pacientul nu va mai purta ochelari de distanţă sau de aproape.
Este deosebit de important ca pacientul să respecte indicaţiile pe care le primeşte de la medicul oftalmolog înainte şi după operaţie. Atenţie!!!: tratamentul postoperator influenţează în mod direct rezultatul vizual final.
În concluzie este de reţinut că sunt trei reguli de bază ce trebuie respectate pentru ca operaţia de cataractă să fie o reuşită:
1. Momentul operaţiei
Pacientul trebuie să se prezinte la medic în momentul în care constată scăderea vederii, iar după stabilirea diagnosticului de cataractă operaţia să fie făcută la timp şi la interval scurt între cei doi ochi.
2. Tehnica:
Ultrasunete cu microincizie şi implant de cristalin artificial foldabil.
3. Tratamentul postoperator:
Pacientului i se încredintează ochii operaţi, care trebuie îngrijiţi şi trataţi pentru a trece uşor peste traumatismul chirurgical. După efectuarea operaţiei, pacientul trebuie să semnaleze medicului orice fenomen nedorit ce afectează calitatea vederii.
Nerespectarea indicaţiilor medicului poate duce la apariţia de complicaţii grave!
Există tot felul de încercări mai mult sau mai puţin reuşite de a realiza operaţia de cataractă cu ajutorul laserului cu femtosecunde, dar în momentul de faţă este o tehnică în curs de dezvoltare, foarte costisitoare, care durează mult, este traumatizantă pentru ochi, iar beneficiile sunt inexistente. Această tehnică se adresează în principal chirurgilor mai puţin tehnici sau cu mai puţină experienţă, ajutându-i să execute manevre chirurgicale delicate, de fineţe. Operaţia de cataractă cu ultrasunete se află la maturitate, fiind atât de stabilă şi sigură încât va fi foarte greu să îşi găsească un înlocuitor pe masură.
Există însă o aplicaţie de succes a laserului în chirurgia cataractei şi anume în rezolvarea cataractei secundare, fenomen ce apare în urma oricărui tip de operaţie de cataractă mai devreme sau mai târziu.
Dr.Andrei Filip, Medic Primar Oftalmolog Doctor în Ştiinţe Medicale
www.lasek.ro • www.amaoptimex.ro