Bateria Standard de teste epicutanate este o serie de alergeni a căror listă, concentraţie şi vehicul sunt cunoscute şi standardizate în interiorul unei comunităţi de alergologi, de exemplu un continent sau o ţară.
Scopul studiului
• Introducerea în Bateria Standard Europeană – producator Chemotechnique Diagnostics, a unor noi alergeni de contact, adaptaţi surselor de expunere autohtone.
Pacienţi, materiale, metode
• 60 de pacienţi ai cabinetului de Medicina muncii au fost testaţi cu Bateria Standard Europeană de teste epicutanate şi/sau Bateria Proteză dentară, sau doar cu metalele celor două baterii, şi, în funcţie de caz, cu Bateria corticosteroizi.
• Principalele diagnostice pentru care a fost solicitată această investigaţie au fost dermatita de contact, reacţia de intoleranţă la proteza dentară sau la aparatele ortodontice, rezistenţa la tratamentul topic.
• Cei doi alergeni pe care îi propunem pentru a fi introduşi în Bateria Standard, cuprul şi paladiul, au fost testaţi la toţi cei 60 de pacienţi, în cazul cuprului, respectiv la 32 dintre ei, în cazul paladiului. Lectura testelor s-a făcut la 48 şi 72 de ore.
Rezultate
• 24 dintre cei 60 de pacienţi testaţi la cupru au prezentat reacţii pozitive (+) şi (++), în timp ce 13 dintre cei 32 testaţi la paladiu au prezentat astfel de reacţii. Dintre metalele deja prezente în Bateria Standard Europeană (crom, cobalt, nichel) rezultate similare au fost obţinute în cazul nichelului, înregistrându-se şi trei reacţii intens pozitive (+++) la acest alergen.
• O singură pacientă a prezentat o reacţie pozitivă (++) la pivalat de tixocortol, reacţie confirmată şi prin aplicarea Bateriei Corticosteroizi.
Pentru stabilirea pertinenţei testelor, o corelaţie între rezultatele testelor şi sursele de expunere la alergenii în cauză a fost realizată, utilizându-se următoarele lucrări de referinţă: Guide introductif à la Batterie Standard Européenne des Tests Épicutanés et à ses ajouts [TENNSTEDT D., JACOBS M.C., LACHAPELLE J.M. GERDA, 1995], Catalogue Patch Test Products, Classification des corticostéroïdes en fonction des réactions croisées [GOOSSENS A., Séance REVIDAL 1999]
Concluzii
• Condiţia pentru ca un alergen să poată fi inclus în Bateria Standard fiind ca reacţiile pozitive la acesta să fie prezente la peste 1% din populaţia testată, considerăm că propunerea ce se referă la introducerea în baterie a cuprului şi paladiului este justificată.
• Contrar faţă de rezultatele noastre anterioare, o singură pacientă a fost sensibilizată la unul dintre corticosteroizii topici; Clasificarea corticosteroizilor în funcţie de reacţiile încrucişate, care se utilizează sistematic la noi din 2006, este cea care a facilitat o prescripţie adaptată, diminuând riscul de apariţie a sensibilizărilor dobândite la corticosteroizi.
Dr. Sonia Bădulici, As. Mirela Radu