None

Sănătate durabilă: Vitamina D - activatorul sistemului imunitar

 

     Pentru majoritatea oamenilor sănătatea este cea mai importantă preocupare. O sănătate durabilă presupune arta de a învăţa  să ai grijă de propria persoană/familie aşa încât să eviţi problemele medicale, iar remediile naturale, tradiţionale, au constituit dintotdeauna un ajutor consistent în prevenţie, dar şi în lupta cu boala, pe lângă dietă şi diverse terapii.

     Tot mai mulţi medici, bolnavi şi persoane nediagnosticate optează pentru o reorientare către  remedii şi diete naturale, gimnastică şi conduite naturiste, fără efectele adverse ale unor medicamente.

     Un stil de viaţă simplu, natural, verificat în timp şi devenit tradiţie, e un deziderat pentru oamenii informaţi şi preocupaţi de a-şi îmbunătăţi stilul de viaţă şi a învinge efectele sedentarismului, ale alimentaţiei moderne, ale stresului şi poluării.

     Pe vremea copilăriei părinţilor şi a bunicilor, untura de peşte constituia aproape unica sursă de vitamina D şi A pentru a preveni rahitismul, dar şi pentru a asigura o dezvoltare viguroasă a întregului organism.

     Mămicile responsabile şi cu posibilităţi - nu era la îndemâna oricui, ci doar pentru cei informaţi şi cu disponibilitate! - administrau copiilor cu sfinţenie, zilnic ”untura de peşte”, pentru a scăpa de spectrul unei boli îngrozitoare - rahitismul.

     Deseori, oameni cu o vârstă venerabilă, care s-au bucurat de o sănătate stabilă de-a lungul întregii vieţi, îşi amintesc că au consumat ulei de peşte în copilărie.  

     Peste 20% dintre copiii mici din ţara noastră sunt diagnosticaţi cu rahitism, afecţiune cauzată de carenţa vitaminei D în organism.

     Pe de altă parte, numărul celor afectaţi de osteoporoză este în creştere, în Europa osteoporoza cauzând circa 1,1 milioane de fracturi/an, cu costuri sociale considerabile.

     În urma a numeroase studii, medicii şi practicienii subliniază importanţa consumului suplimentar de vitamina D.  

    Un nou studiu publicat în ediţia din martie 2010 a  Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism‚ a arătat că un procentaj şocant, de 59%, din populaţie suferă de deficienţa de vitamina D şi aproape 25% din persoanele testate prezintă un nivel extrem de scăzut de vitamina D în organism.

    Autorul principal al studiului, Dr. Richard Kremer de la Centrul de Sănătate al Universităţii McGill, Canada, spune că „Nivelurile anormale de vitamina D sunt asociate cu o întreagă gamă de boli, inclusiv cancerul, osteoporoza şi diabetul, precum şi tulburările cardiovasculare şi cele legate de sistemul imunitar.

    Acest nou studiu confirmă existenţa unei legături clare între deficienţa de vitamina D şi grăsimile stocate în organism,  lucru care susţine teoria prezentată cu mulţi ani în urmă  în NaturalNews, despre faptul că razele soarelui facilitează pierderea grăsimii din organism. Vitamina D ar putea fi mecanismul hormonal prin care acest fenomen al pierderii grăsimii operează în corpul uman. Însă, rezultatele cercetărilor legate de vitamina D nu se opresc aici...

    Cercetările recente desfăşurate la Universitatea din Copenhaga au dezvăluit că vitamina D activează sistemul imunitar prin „armarea” celulelor T, astfel încât acestea să combată infecţiile. Această nouă cercetare, condusă de profesorul Carsten Geisler de la Departamentul Sănătăţii, Imunologiei şi Microbiologiei Internaţionale de la Universitatea din Copenhaga, a arătat că, fără vitamina D, celulele T ale sistemului imunitar rămân inactive, neoferind deloc protecţie, sau doar într-o mică măsură, împotriva invaziei microorganismelor şi virusurilor. Dar, prezenţa vitaminei D în circuitul sanguin face ca celulele să fie „armate” şi să detecteze invadatorii, distrugându-i şi eliminându-i din organism.

    Cu alte cuvinte, vitamina D acţionează precum cheia de contact a maşinii dumneavoastră: maşina nu va porni decât după ce aţi introdus cheia în contact şi aţi pornit motorul. În acelaşi fel, sistemul dvs. imunitar nu va funcţiona decât dacă este activat, din punct de vedere biochimic de vitamina D. Dacă începeţi sezonul rece cu o deficienţă de vitamina D, sistemul dumneavoastră imunitar este practic lipsit de apărare împotriva gripei. De aceea, persoanele care se îmbolnăvesc uşor sunt cele care petrec mult timp în casă şi îşi desfăşoară activitatea la interior, fiind astfel expuşi la o deficienţă cronică de vitamina D.

    De fapt, s-a observat că persoanele care au decedat din cauza H1N1 sufereau de deficienţa de vitamina D. Practic, ele nu mai beneficiau de protecţia oferită de sistemul imunitar, fiind astfel ţinte uşoare pentru viruşi. Aceste descoperiri legate de „armarea” sistemului imunitar de către vitamina D au fost publicate în revista  de specialitate Nature Immunology.  

    Oamenii de ştiinţă ştiau de foarte mult timp că vitamina D este importantă pentru absorbţia calciului şi că această vitamină este implicată în mecanismul unor  boli precum cancerul şi scleroza multiplă. Dar ceea ce nu au realizat este faptul că vitamina D este crucială pentru activarea sistemului imunitar – lucru care ne este clar acum.” (Sursa: UK Telegraph).  

    Soarele ajută la formarea de vitamina D  şi la combaterea rahitismului, dar vara poate dăuna prin exces de radiaţie, arsuri şi chiar activarea unor cancere de piele.

    Suplimentele alimentare cu vitamina D, de calitate verificată, ca de exemplu Uleiul din ficat de cod islandez, care conţine  Omega-3 şi vitaminele D şi A, constituie surse ideale de vitamina D.

    Cercetările au arătat că Uleiului din ficat de cod cumulează beneficiile vitaminei D şi avantajele acizilor graşi Omega-3 .

    Poate la fel de importante ca efectele benefice ale vitaminei D sunt şi beneficiile Omega-3 din Uleiului din ficat de cod: este foarte important pentru copii în special, ajutând la dezvoltarea cognitivă, stabilizarea dispoziţiei, a atenţiei, îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de învăţare, ameliorarea ADHD etc.; de asemenea, protejează inima la efort, scade nivelul colesterolului, sporeşte vitalitatea, susţinând  mişcarea şi performanţa; diminuează stresul şi oboseala; variantele lichide se pot administra de la vârste de sub 1 an.

    Trebuie reţinut că, în ultimul trimestru de sarcină, se definitivează formarea creierului copilului, a retinei şi a sistemului nervos, în componenţa căruia intră acizii graşi Omega-3 în proporţie de peste 60%. Se poate afirma, fără reţinere, că Omega-3 constituie cărămizile de temelie ale formării creierului.

    Procesul de formare a creierului se bazează pe rezervele de Omega-3 ale mămicii. Dacă aceste rezerve sunt sărace, atunci apar carenţe în dezvoltarea copilului, iar epuizarea completă a acestor rezerve poate duce la depresia post partum a mămicii.

    În aceste condiţii, devine evidentă necesitatea creşterii aportului de Omega-3, prin suplimente alimentare de calitate superioară, ţinând cont de faptul că, prin fierbere, peştele pierde o mare parte din Omega-3. Lipsa unei cantităţi suficiente de Omega-3 (componenta DHA), în timpul dezvoltării sistemului nervos central, poate determina efecte negative pe termen lung asupra funcţiei vizuale şi a celei cognitive a copilului (disfuncţionalităţi vizuale şi o dezvoltare mentală şi psihomotorie întârziată), de aceea fiind important ca mămicile să aibă şi un aport suplimentar de Omega-3, pre- şi postnatal.

    Adesea, copiii născuţi prematur şi cei cu o dezvoltare intrauterină încetinită au la naştere o cantitate redusă de astfel de acizi graşi Omega-3.

    Laptele de mamă şi peştii graşi conţin mari cantităţi de Omega-3, DHA, dar uleiul din ficat de cod este deosebit de bogat în acest acid gras polinesaturat.

    În multe ţări, copiilor mici li se administra la şcoală, zilnic, Ulei din ficat de cod, care cumulează efectele benefice ale vitaminelor D şi A şi ale acizilor graşi Omega-3, previn rahitismul (vitamina D) şi aduc în plus şi o bună dezvoltare mentală, rezistenţă fizică şi psihică, imunitate şi vitalitate (Omega-3). Studii ştiinţifice experimentale au arătat că acei copii care au primit un aport suplimentar de Omega-3, DHA, au trecut cu brio testele de inteligenţă, mult mai bine decât cei care au avut un deficit în dieta lor.  

    O veste bună este că, prin prelucrare tehnologică modernă adecvată, s-a obţinut un ulei uşor de înghiţit, cu gust bun, natural, pur şi eficient.  

    Longevitatea începe din pruncie, bazându-se pe o sănătate clădită încă din perioada prenatală şi menţinerea organismului în perfectă stare de sănătate şi vitalitate, de-a lungul întregii vieţii, cu remedii naturale, tradiţionale, pe care sperăm să le găsim în continuare pe piaţă, fără restricţii aberante.  

    Uleiul din ficat de cod  este benefic pentru menţinerea stării generale bune de sănătate, la toate vârstele, din copilărie până la senectute.    

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha