None

Efectele analgezice ale Omega-3

     Între 40% și 60% dintre americani utilizează medicina complementară și alternativă pentru a gestiona unele afecțiuni medicale, prevenirea bolilor și promovarea sănătății și a unei stări de bine.

     De remarcat, că peste 50% dintre români suferă de cel puțin o formă de reumatism, că sunt peste 200 de boli reumatice care afectează peste 100 de milioane de persoane în Europa, conform OMS, “reumatismul” fiind o gravă problemă de sănătate.

     33% dintre cei care folosesc medicina complementară au ca motiv principal durerea, iar dieta lor cuprinde suplimente cu potențial terapeutic și agenți pentru tratamentul durerii care includ soia, omega-3 acizi grași polinesaturați, zaharoză, antociani din cireșe și alte fructe și legume colorate etc. Cu o singură excepție, nu există dovezi empirice pentru a susține în condiții de siguranță utilizarea eficientă a suplimentelor alimentare pentru gestionarea durerii.

     Excepția este Omega-3, acizii grași polinesaturați, care, în studii controlate, și-au demonstrat eficacitatea în reducerea durerii articulare asociate cu condiții inflamatorii, inclusiv artrita reumatoidă, boli inflamatorii intestinale și dismenoree.

    O metaanaliză a 17 studii controlate a evaluat efectele Omega-3 în ameliorarea durerii la pacienții cu poliartrită reumatoidă sau cu dureri articulare secundare, boli inflamatorii intestinale și dismenoree, cu un total de 823 pacienți.

     S-au urmărit următorii indici:

  • Durere evaluată de pacient
  • Durere evaluată de medic
  • Durata rigidității matinale
  • Numărul de articulații dureroase
  • Indicele articular Ritchie
  • Consumul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene neselective

     S-au obținut efecte semnificative la indicii 1, 3, 4, 6, care sugerează că acizii grași polinesaturați Omega-3 sunt un bun tratament adjuvant pentru durerile articulare asociate cu artrita reumatoidă, boli inflamatorii intestinale și dismenoree. Efecte mici au fost la indicii 2 și 5.

     Îngrijorarea cu privire la sângerările gastrointestinale și infarct miocardic, asociate cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene neselective, a determinat căutarea altor tratamente pentru durerile inflamatoare cronice. Dieta cu suplimentarea cu acizi grași polinesaturați, eicosapentaenoic acid (EPA) și docosahexaenoic acid (DHA) poate fi un adjuvant eficient.

     Creșterea sintezei prostaglandinelor datorită acizilor grași Omega-3 are efecte antiinflamatoare, fără reacții adverse, ca în cazul aspirinei sau al ibuprofenului, fiind astfel adjuvante prețioase în afecțiunile reumatismale și alte inflamații cronice.

     Dieta tipică din America de Nord are un conținut foarte scăzut în EPA și DHA, iar conversia acidului alfa-linolenic, care se găsește în uleiurile din semințe, este limitată la EPA și DHA, formele dovedite active de acizi grași Omega-3 .

     Uleiul de pește este o sursă bogată de Omega-3, conținând de obicei 18% EPA și DHA 12%, derivate din pește marin. La om, suplimentarea cu capsule cu ulei de pește sau lichid mărește încorporarea de Omega-3 în fosfolipide, care le conferă efectele antiinflamatoare.

     În studiile de administrare s-a observat că efectele terapeutice ale acizilor grași polinesaturați Omega-3 sunt evidente de obicei după aproximativ 3 luni.

    În general, acizii grași Omega-3 au un rol important în sinteza prostaglandinelor, reglatoare a numeroase procese biochimice. Prostaglandinele au un rol important în funcționarea tractului gastrointestinal, a aparatului cardiovascular, reduc nivelul colesterolului și al trigliceridelor, împiedică agregarea trombocitară și scad riscul de ateroscleroză, hipertensiune arterială, infarct miocardic, măresc rezistența la infecții și imunitatea organismului.

     Prin reducerea vâscozității sângelui, contribuie la îmbunătățirea  circulației sanguine și măresc astfel aportul de oxigen la nivelul țesuturilor.

    De reținut, că formele naturale de Omega-3 sub formă de esteri ai trigliceridelor au o rată de absorbție dublă față de Omega-3 sub formă prelucrată de esteri etilici. De aceea, este important un aport de Omega-3 de calitate incontestabilă.

     Uleiul de pește islandez se remarcă puritate, cantități generoase și eficiență.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha