Osteoporoza alături de osteoartrită sunt boli degenerative corelate cu vârsta, frecvente la femeile în vârstă, după instalarea menopauzei. Densitatea minerală osoasă (DMO) determinată prin procedura DXA (măsurare absorbție raze X cu energie duală) este considerată în prezent standardul de aur pentru screening-ul și aprecierea calității și cantității de masă osoasă.
Diverse osteofite și fracturi de vertebre, inclusiv calcificări foarte severe ale aortei sau obiecte suprapuse imaginii (nasturi, obiecte metalice), pot duce la o evaluare eronată a DMO prin DXA.
Vertebroplastia fracturilor vertebrale mai ales când implică două sau mai multe vertebre lombare, limitează capacitatea de a realiza o evaluare precisă a DMO prin DXA.
Multi-spectrometria ecografică cu radiofrecvență (REMS) este o nouă tehnologie neionizantă existentă pe piață pentru evaluarea stării osoase, cu rezultate foarte bune. Tehnologia REMS se bazează pe analiza semnalelor ecografice native brute nefiltrate, așa-numitele semnale ultrasunete cu radiofrecvență (RF), obținute în timpul unei ecografii a vertebrelor lombare și a femurului proximal.
Analiza semnalelor ultrasunete native nefiltrate permite obținerea de informații importante ale caracteristicilor țesuturilor evaluate, care sunt în mod normal filtrate în timpul procesului convențional de reconstrucție a imaginii.
Densitatea osoasă se obține prin compararea spectrelor de semnal analizate cu modele spectrale de referință, derivate anterior pentru condițiile patologice și normale considerate.
Datele comparative cu DXA au fost validate apreciindu-se precizia diagnosticului cu REMS. S-a constatat că scorul REMS T este capabil să prezică apariția fracturilor de fragilitate incidente la femei, reprezentând un rezultat promițător pentru creșterea calității diagnosticului osteoporozei.
DXA reprezintă standardul „de aur” pentru măsurarea densității minerale osoase (DMO) și este o parte integrantă a procesului de evaluare a riscului de fractură conform ghidurilor internaționale.
Pe baza limitelor DXA care dă numai informații cantitative referitoare la structura osoasă, se impune o extindere a metodelor de evaluare a osteoporozei.
Tehnologia REMS permite o definire corectă a osteoporozei și implicit a riscului de fractură.
Datele publicate până în prezent, legate de precizia REMS la subiecții obezi cu IMC > 40 kg/m2 reprezintă o limită a utilizării REMS la pacienții cu obezitate gravă.
Ghidul Ministerului Sănătății din Italia pentru „Diagnostic, stratificarea riscului și continuitatea îngrijirii pentru fracturile de fragilitate” a recunoscut examinarea cu ultrasunete REMS ca tehnologie de diagnosticare a pacientului cu osteoporoză.
Tehnologia REMS reprezintă o abordare promițătoare a diagnosticului de osteoporoză la pacienții cu suspiciune de osteoporoză mai ales dacă au antecedente de fracturi vertebrale sau a osteoartritei la nivelul coloanei lombare.