60
None

Societatea Română de Medicină Preventivă: O nouă șansă pentru scăderea mortalității provocate de cancerul de col uterin și de cancerul de sân

Ieri a avut loc la București, lansarea oficială a Societății Române de Medicină Preventivă (SRMP), organizație non-profit al cărei scop este promovarea medicinei preventive în ceea ce privește bolile oncologice și cronice.

Conform Institutului Național de Statistică, bolile cronice, precum cancerul, bolile cardiovasculare, bolile respiratorii și tulburările metabolice, precum diabetul de tip 2 și obezitatea, constituie principala cauză de deces și dizabilitate în România. Cu toate acestea, 40% dintre decesele cauzate de tumorile canceroase sunt considerate a fi prevenibile.


România se află, din păcate, pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prevenibilă.

Conform raportului Health at a Glance 2018, publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și Comisia Europeană, raport ce prezintă o analiză comparativă a celor 28 de țări membre UE, cinci țări europene candidate UE și trei țări EFTA (Asociația Europeană a Liberului Schimb) în ceea ce privește starea de sănătate a cetățenilor și performanțele sistemelor de sănătate din aceste țări, România se află pe ultimul loc în ceea ce privește realizarea de acțiuni de prevenire a cancerului de sân și a celui de col uterin.

De exemplu, în Uniunea Europeană, procentajul femeilor între 20 și 69 de ani care au realizat screeningul anual pentru cancerul de col uterin a crescut de la 54% la 60% în ultimul deceniu, aproape dublându-se în Franța. Însă doar 25% dintre femeile din România realizează screeningul anual, în timp ce în Austria și Suedia proporția ajunge la 80%.

Lucrurile stau și mai rău la cancerul de sân, situație în care România este codașă în ceea ce privește procentajul femeilor care au fost supuse screeningului pentru acest tip de neoplazie, prin realizarea unei mamografii femeilor între 50 și 69 de ani.

În acest context nefavorabil care ne poziționează la coada tuturor clasamentelor la mortalitatea prevenibilă, cauza principală a acestei situații fiind lipsa de informare a pacienților și lipsa unor programe și a unor strategii  coerente și eficiente, a fost creată Societatea Română de Medicină Preventivă.

Misiunea SRMP este de a îmbunătăți sănătatea individuală și publică a populației prin dezvoltarea și diseminarea eficientă de programe și campanii informative despre bolile cronice și oncologice,  promovarea de strategii de prevenire și gestionare a acestora, promovarea și facilitarea de colaborării interdisciplinare, educație și sensibilizarea comunităților de pacienți.

SRMP se adresează atât specialiștilor din domeniul medical, factorilor de decizie cât și pacienților.


Societatea Română de Medicină Preventivă este înființată de nume sonore din acest domeniu, atât în România cât și la nivel internațional:

  • Dr. Roxana Bohîlțea, Președinte al SRMP, Conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică Ginecologie, cu 22 de ani de practică medicală, este autoarea principală a trei monografii și a douăzeci de capitole de carte medicală, a 350 de articole și studii publicate în reviste prestigioase indexate în baze de date internaționale și a peste 380 de comunicări orale și de postere în cadrul a 120 de congrese și conferințe medicale naționale și internaționale.

Congress in Ultrasound in Obstetrics and Ginecology, ISUOG,Montreal, Canada.

  • Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, Prim-Vice Președinte al SRMP, Profesor Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică Ginecologie, este autor a 152 de lucrări publicate, a participat la ediatarea a opt tratate de Obstetrică-Ginecologie și Ultrasonografie, a unui Tratat de Chirurgie generală, a participat în calitate de speaker la peste 170 de conferințe naționale și internaționale, având peste 169 de comunicări în cadrul congreselor de specialitate. Este membru și fondator a numeroase și prestigioase societăți științifice românești și  internaționale, printre care: Asociația Română de Medicină Prenatală (2006-2008), Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, Ian Donald

Interuniversitary School of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, VISUS (Vienna International School of Ultrasound).

  • Dr. Corina Aurelia Zugravu - Conf. universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic primar Igiena Alimentației si Nutriție, Membru fondator și Vicepreședinte al SRMP, își desfășoară activitatea la Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar și conduce Disciplina de Igienă și Nutriție din cadrul Facultății de Moașe și Asistenți Medicali, având o vastă experiență în medicina preventivă, și reprezentând, în ultimii 13 ani România la Comisia Europeană, în calitate de expert guvernamental, în cadrul unor grupuri de lucru pe tema alimentației. Principalele sale preocupări sunt legate de evaluarea riscurilor stilului de viață în legătură cu bolile netransmisibile, evaluarea aportului alimentar și a stării de nutriție a populației, promovarea sănătății prin schimbări comportamentale în grupurile de risc și nutriția vegetariană.
  • Conf. Dr. Nicolae Bacalbașa, Secretar Executiv SRMP, Conferențiar Universitar Chirurgie Generală , Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, București, Cercetător Științific Habilitat grad II Institutul Clinic Fundeni

Conf. Dr. Nicolae Bacalbașa este coautor a patru tratate naționale, prim autor sau coautor a nouă monografii naționale și internaționale, autor a peste 100 capitole de carte în tratate naționale și internaționale, a peste 200 articole ISI cu factor de impact și respectiv a peste 400 articole publicate în reviste indexate în alte baze de date internaționale. Activitatea publicistică a fost apreciată prin acordarea a șapte  premii internaționale și respectiv a peste 30 premii naționale


Totodată, Conf. Dr. Nicolae Bacalbașa a participat la peste 45 cursuri de perfecționare internaționale și naționale, în urma cărora a obținut atestatele naționale de studii complementare în chirurgia oncologică, în gineco-oncologie precum și în chirurgia hepato-bilio-pancreatică.

  • Dr. Vlad Dima, Medic primar Neonatologie în cadrul Spitalului Clinic Filantropia București, membru în Colegiul Director al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate

Dr. Vlad Dima este medic primar Neonatologie în cadrul Spitalului Clinic Filantropia București unde activează din 2011. Dr. Dima deține un doctorat în științe medicale, având experiență în îngrijirea nou-născuților cu patologie diversă, Spitalul Filantropia fiind maternitate de nivel III. Face parte din boardul editorial a 5 reviste cotate BDI din România și este colaborator pentru mai multe reviste ISI din străinătate. Este autor principal sau coautor a 120 de titluri în domeniul medical.

În prezent este membru în Colegiul Director al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, continuând în paralel activitatea de medic neonatolog.

  • Teodor Salmen, Medic rezident în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și doctorand la Școala Doctorală a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Dr. Salmen se concentrează pe cercetarea clinică și interfața sistemului de sănătate cu pacienții cu boli cronice netransmisibile, cum ar fi diabetul zaharat sau obezitatea și multe altele.

A publicat numeroase articole în acest domeniu, cele mai recente referindu-se la eficacitatea și eficiența noilor medicamente antidiabetice non-insulnice, la metabolismul lipidic și diabetul zaharat gestațional.

În cadrul evenimentului specialiștii invitați au dezbătut problemele cu care țara noastră se confruntă în privința bolilor cronice și în special a celor oncologice și a furnizat soluții practice pentru informarea și  educarea populației și a specialiștilor, în scopul ameliorarării cadrului de implementare a proiectelor de prevenție pe care și le-a propus.

Dezvoltarea medicinei moderne din punct de vedere al posibilităților tehnice și informaționale, al integrării individului într-un program de monitorizare a stării de sănătate, screening și profilaxie, dezvoltarea conceptului de colaborare interdisciplinară în abordarea diverselor patologii, impun și în cazul cancerelor genito-mamare necesitatea actualizării planului de depistare și monitorizare a condițiilor preneoplazice, a populației cu risc crescut, a formelor preclinice, precum și o trecere la un nivel superior al abordării terapeutice prin prisma aplicării cunoștințelor științifice dovedite, acumulate în decursul ultimilor ani”, declară  Conf. Dr. Roxana Bohîlțea, Președinte al SRMP


Totodată, dezvoltarea societății și a educației medicale românești din ultimii 30 de ani va permite sistemului medical repolarizarea din zona de asistență medicală a cazurilor avansate de boală, spre zona de prevenție primară și secundară, în acord cu eforturile mondiale de creștere a duratei și calității vieții indivizilor populațiilor a căror stare de sănătate va fi astfel major îmbunătățită.”, mai declară Dr. Bohîlțea.

Crearea SRMP este o șansă acordată pacientelor din România de a beneficia, în mod concret, de pe urma unor programe funcționale de prevenție și screening, în urma cărora s-ar evita necesitatea operațiilor oncologice extensive cu beneficiu terapeutic limitat. În România, la momentul actual, practica clinică se confruntă cu cazuri în stadii avansate de boală, a căror șansă la supraviețuire este dramatic scăzută, deși cele mai multe dintre ele ar putea fi prevenite sau depistate în stadii incipiente, potențial curabile.”, a declarat în cadrul evenimentului de ieri,  Conf. Dr. Nicolae Bacalbașa, Secretar Executiv SRMP.

Printre activitățile societății planificate pentru anul 2023 se numără organizarea unei serii de campanii de conștientizare și informare despre cancerul de col uterin și cancerul de sân, campanii ce au drept scop îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții pacientelor printr-o diagnosticare mai rapidă, și în faze mai puțin avansate a bolilor neoplazice/cronice,  îmbunătățirea asistenței socio- medicale în zonele rurale,  sprijinirea diagnosticării din timp a pacienților și facilitarea unui tratament adecvat.

Toate informațiile despre SRMP, dar și evoluția campaniilor de informare pot fi urmărite pe website-ul societății www.srmp.ro, dar și pe canalele de Social Media https://www.instagram.com/srmp.ro/, https://twitter.com/SRMP2022, Youtube - @srmp .


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha