Alături de alte sentimente, furia este o emoţie perfect naturală şi implică o reacţie sănătoasă. Ea este modul prin care ne exprimăm nemulţumirea, frustrarea, stresul. Diferenţa între normal şi nefiresc nu este dată de emoţie în sine, ci de maniera pe care o alegem pentru a exprima furia. Exprimată în mod integrat social, eliberăm frustrarea şi cei din jur înţeleg faptul că suntem supăraţi. Când însă nu ştim cum să cooperăm cu sentimentele, intrăm în conflict cu cei din jur, la care naştem atitudini de apărare, riscăm să ajungem la reacţii necontrolate, care nu doar că nu eliberează frustrarea, dar ne şi acoperă cu un sentiment de penibil, de culpabilitate şi de pierdere a controlului.
Această “orbire” este de obicei asociată cu învinovăţirea celor din jur pentru ce se întâmplă. Este ca o forţă destructivă, şi pentru noi, şi pentru cei din jur, care vrea nu să repare lucrurile, ci să găsească vinovatul. Şi considerând că altcineva este vinovat, ne simţim şi îndreptăţiţi să ne manifestăm în mod agresiv.
Dacă ţi s-a întâmplat acest lucru în trecut sau dacă ţi se întâmplă tot mai des, e important să înţelegi:
Nimeni nu este responsabil pentru viaţa ta, în afara propriei tale fiinţe. Nu ai dreptul de a transfera responsabilităţi privind viaţa ta şi să aştepţi ca ceilalţi să se poarte aşa cum îţi este ţie confortabil, doar pentru că asta e dorinţa ta.
Eşti responsabil pentru deciziile pe care le iei şi pentru calitatea experienţelor tale de viaţă şi este o dovadă de maturitate să îţi poţi asuma consecinţele. Nu îi responsabiliza pe ceilalti pentru propria ta nefericire.
Fii sincer cu tine şi ia-ţi timp pentru a-ţi clarifica sentimentele, nevoile, visele şi gândurile. Tu ştii cel mai bine ce este în interiorul tău şi tu eşti primul care poate să te ajute.
Acceptă faptul că, aşa cum nu e normal să nu obţii niciodată sau rareori ceea ce vrei, nu e normal nici să obţii întotdeauna ceea ce vrei. Da-ţi timp pentru a-i respecta şi pe cei din jurul tău şi când nevoile tale sunt în conflict cu ale lor, negociază, cu respect mutual şi compromis, o soluţie echitabilă pentru ambele părţi. Acest lucru e valabil nu doar în afaceri, ci şi în relaţiile personale.
Găseşte căi normale de a elibera stresul: sport, relaxare, yoga, timp pentru hobby-uri.
Preia controlul asupra propriei tale vieţi. Examinează dificultăţile prin care treci în acest moment, stabileşte cum le poti depăşi şi contribuie efectiv la rezolvarea lor.
Fă măcar un lucru pe zi în mod diferit. Reinventează-te. Plictiseala naşte frustrare. Frustrarea naşte mânie.
Dacă te enervezi, ia-ţi câteva minute pentru a analiza situaţia, înainte de a izbucni. Acest răgaz te va face să vezi altfel lucrurile.
Pentru a deveni mai responsabil faţă de propria ta persoană:
Hotăreşte să faci o schimbare şi să începi în mod efectiv să îţi îmbunătăţeşti calitatea vietii.
Diferenţiază între tine şi ceilalţi. Nu suntem singuri pe lume şi comportamentul celorlalţi ne afectează în mod inerent. Acceptă acest lucru fără a avea tendinţa de a controla tot ce se întâmplă în viaţa celor din jurul tău.
Oamenii care se simt mai bine de-a lungul vieţii sunt cei care au tendinţa de a vedea partea pozitivă a lucrurilor şi care văd mai uşor lucrurile care le produc beneficii decât cele care îi pot influenţa negativ. Ei sunt fericiţi, acceptând responsabilităţile pe care le au şi având grijă de ei înşişi. Încearcă şi tu să îţi construieşti un nou filtru de lumini prin care să priveşti viaţa.
Du o viaţă echilibrată: regimul alimentar, de somn, mişcare, oameni şi activităţi de care să te bucuri, dezvoltare personală, lucruri pe care să îţi doreşti să le faci sau să le ai. Îndrăzneşte să visezi.
Caută-ţi surse diferite de suport şi de energie. Nu te limita la resurse minimale. Deschide-te către cât de multe alegeri, câte vrei.
E timpul să devii asertiv şi cei din jur să vadă asta. Stabileşte limitele în relaţiile personale şi profesionale. Încurajează-i şi pe cei din jurul tău să devină responsabili. Nu te gândi doar să le faci pe plac. Permite-ţi să spui “NU”. Dacă ignori acest pas, te vei simti folosit, abuzat şi plin de resentimente.
Defineşte-ţi scopurile. Împarte fiecare obiectiv în paşi mici, cu care să te poţi confrunta deschis. Verifică în mod regulat progresul pe care l-ai facut de la un obiectiv la altul. Îţi creezi propriul destin.
Uneori e bine să lăsăm lucrurile să treaca pur şi simplu. Dacă ceva rămâne nerezolvat, ai grijă de asta şi apoi mergi mai departe. Dacă e ceva asupra căruia nu ai control atunci împacă-te cu asta, acceptă şi mergi mai departe. A lăsa lucrurile să meargă este important şi pentru când ai obişnuinţa de a rămâne în relaţii sau situaţii care sunt frustrante pentru tine. Nu ai control decât asupra ta. Eşti responsabil pentru fericirea ta. Ai grijă de tine!