Cine nu îşi doreşte un zâmbet alb, cuceritor? Ei bine, datorită tehnicilor actuale în cosmetica dentară, puteţi dobândi acest zâmbet relativ uşor.
Cauzele colorării dinţilor sunt multiple: înaintarea în vârsta, consumul de substanţe care pătează (tutun, cafea, ceai negru), traume (pierderea vitalităţii dintelui), fluorizări excesive, etc. Dinţii care răspund cel mai bine la acest tratament de albire sunt cei cu pete galbene, maro sau portocalii sau dinţii pătaţi de tutun.
Gradul de albire a dinţilor naturali depinde de la pacient la pacient, în funcţie de structura dinţilor şi de durata de folosire a sistemului de albire. În general, efectul durează 2-3 ani sau chiar mai mult, iar recolorarea se datorează de obicei aceloraşi factori care au produs colorarea iniţială (cafea, tutun, etc.).
Există însă şi situaţii când este contraindicată albirea, fie din cauza unor stări fiziologice (în sarcină poate apare o iritaţie a pulpei dentare cu creşterea semnificativă a sensibilităţii dintelui), fie din cauza unor alergii la anumite substanţe ce se regăsesc în compoziţia gelului/pastei de albit.
Albirea nu are nici un efect asupra dinţilor cariaţi, a obturaţiilor coronare (plombe) sau asupra lucrărilor protetice (coroniţe, punţi dentare).
În privinţa efectelor secundare, s-a semnalat la unii pacienţi o uşoară creştere a sensibilităţii dentare la rece, care dispare la 1-3 zile de la terminarea tratamentului. Este bine să evitaţi în cursul tratamentului consumul de băuturi foarte reci sau foarte fierbinţi, citrice, tutun, cafea.
Cum se face acest tratament de albire? În principiu, sunt două metode, acasă sau în cabinetul stomatologic. Albirea sub control medical permanent (în cabinet) presupune o concentraţie mai mare a substanţei active, dar perioada de tratament este de doar câteva şedinţe. Albirea sub control medical periodic (acasă) presupune aplicarea în gutiere (mulaje din plastic moale, transparent) a pastei sau gelului de albit care conţine substanţa activă în concentraţie mai mică, iar aceste gutiere vor fi ţinute în cavitatea bucală una sau mai multe ore pe zi, timp de 7-10 zile. Cu cât concentraţia substanţei active este mai mare cu atât efectele secundare sunt mai accentuate (sensibilitatea crescută a dinţilor) şi de aceea mulţi medici preferă varianta în care tratamentul este făcut acasă.
Această substanţă activă din gelul sau pasta de albit este de obicei peroxidul de carbamidă care pătrunde în ţesuturile dentare şi eliberează oxigen activ care oxidează petele de culoare fără a afecta integritatea ţesutului dentar.
Este o metoda de tratament şi de aceea este recomandat să fie aplicată numai sub controlul medicului stomatolog.