None

Mi-e frica de anestezie!

În cadrul vizitei la stomatolog, unul din momentele de tensiune pentru un pacient îl constituie anestezia. În general, multora le este frică de aceasta, fie de durerea din momentul “înţepăturii”, fie datorită autosugestiei.

Este bine de ştiut că anestezia se poate face în mai multe moduri: prin refrigeraţie (o metodă folosită rar, în care se pulverizează substanţe care răcesc brusc ţesuturile), topică (toata lumea cunoaşte spray-ul anestezic) şi injecţia propriu-zisă.

Anestezia topică sau de contact se foloseşte pentru a anestezia superficial mucoasele (gingii, obraz) în vederea unor intervenţii minore asupra acestora sau înaintea injecţiei, pentru a scădea durerea la pătrunderea acului.

Injecţia propriu-zisă se foloseşte în general pentru anesteziile mai profunde ce cuprind dinţii, osul maxilar şi părţile moi. În majoritatea cabinetelor, seringile de unică folosinţă, din plastic, care au acele groase, au fost înlocuite de seringi speciale, metalice, care se sterilizează şi ale căror ace de unică folosinţă sunt mult mai subţiri, mai flexibile şi, implicit, durerea provocată pacientului este mult mai mică.

Substanţele anestezice sunt şi ele de multe tipuri şi se vor alege în funcţie de starea generală a pacientului, de terenul alergic sau de stări speciale cum ar fi sarcina (este bine să se evite anesteziile în trimestrele I şi III ale sarcinii). Chiar dacă nu sunteţi întrebat, comunicaţi-i, întotdeauna, medicului dumneavoastră dacă aveţi vreo problemă de sănătate, alergii, etc.

Se întâmplă uneori ca anestezia să nu se instaleze, fie din cauza unor variaţii anatomice, mai rar a unor tehnici incorecte sau pur şi simplu pentru că, din cauza fricii, se descarcă adrenalina în cantitate foarte mare în organism. Tot această frică poate fi responsabilă de foarte multe ori şi de senzaţia de leşin de după o anestezie. În ciuda unor păreri preconcepute, consumul moderat de cafea nu afectează instalarea anesteziei.

Exista pacienţi atât de speriaţi de anestezie încât preferă să suporte durerea din timpul tratamentului, fără să realizeze că durerea provocată de injecţie este mult mai mică decât cea din timpul tratamentului stomatologic.

In general, este bine să se apeleze la anestezie în cazul oricărei intervenţii posibil dureroase astfel pacientul devenind relaxat pentru că nu va simţi nici o durere, iar medicul va putea lucra fără probleme.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha