Şi dumneavoastră? Dar aţi încercat vreodată să găsiţi o explicaţie? Cât e raţional şi cât e emoţional în această afirmaţie?
De cele mai multe ori, când cineva aude de mersul la dentist, se simte cuprins de o senzaţie de nelinişte sau chiar de panică. De ce? Pentru că, lăsând la o parte eventualele experienţe anterioare neplăcute (putem găsi tot atâtea contraexemple), nu ştie exact ce se întâmplă într-un cabinet stomatologic - cei care nu au fost niciodată n-au de unde să ştie, iar cei care au mai fost oricum stau cu ochii închişi şi nu prea işi dau seama ce se întâmplă. Aşadar, cum trebuie să fie o primă consultaţie ?
Prima etapă a consultaţiei este discuţia propriu-zisă cu medicul stomatolog. Pacientului i se pun întrebări cu privire la motivul venirii la medic, starea generală de sănătate, după care urmează examinarea locală: dinţi, gingii, limbă, eventuale lucrări, etc. Medicul stabileşte, împreună cu pacientul, un plan de tratament si evaluează costurile acestuia. Este foarte important ca pacientul să fie informat asupra a ceea ce urmează să i se lucreze şi să i se explice manevrele efectuate de medic.
O altă problemă o constituie experienţele personale sau ale celor din jur. Cine n-a auzit poveşti despre medici cu “mână grea”, tratamente fără anestezii sau extracţii chinuitoare? Dacă aveţi nemulţumiri sau întrebări legate de tratamentul efectuat, încercaţi să discutaţi cu medicul dumneavoastră toate aceste aspecte. Dialogul sincer şi deschis stă la baza unei bune relaţii pacient-medic.
Un alt aspect foarte important este când mergem la medicul dentist? În mod normal ar trebui ca încă din copilarie, micul pacient să fie adus la control de către parinţi. Din păcate acest lucru se întamplă doar dacă micuţul are dureri sau dacă părinţii observă ceva ce li se pare în neregulă.
Adulţii, la rândul lor, apelează de obicei la medic doar atunci când apare durerea. Din păcate, în astfel de cazuri, vor avea de a face cu intervenţii mai ample, care necesită vizite mai multe şi, nu în ultimul rând, costuri mai ridicate. Ideal ar fi ca pacientul să meargă la controale preventive o dată la 6 luni când este bine să i se facă si un detartraj. Astfel, problemele apărute în acest interval de timp vor fi mult mai mici, se vor putea rezolva într-un timp mai scurt şi vor costa mult mai puţin.