None

Tratamentul Stomatologic in timpul sarcinii

Atunci când o femeie află că este însărcinată, de pe lista de priorităţi nu trebuie să lipsească o vizită la medicul stomatolog.

Profilaxia în timpul sarcinii este unul din cele mai importante deziderate. Apar modificări la nivel local pe care viitoarea mămică le poate contracara. Astfel, ph-ul bucal scade, încât saliva va fi mult mai acidă şi va creşte riscul de carie, mai ales la dinţii cu smalţ de calitate scăzută. Gravida trebuie să acorde foarte mare atenţie periajului dentar, asigurând o igienă riguroasă. De asemenea, dieta majorităţii gravidelor este predominant cariogenă. De reţinut că sarcina nu duce la pierderea calciului din dinţi, deoarece metabolismul calciului din ţesutul dentar nu permite solubilizarea lui.

O altă complicaţie foarte des apărută în sarcină este inflamaţia gingivală, ca urmare a sensibilităţii exagerate a gingiilor. Destul de rar poate apărea aşa-zisa “tumoră de sarcină” sau epulis gravidorum , care este benigna. Sarcina în sine nu duce la boala parodontală, însă poate agrava o problemă deja existentă.

Pe lângă menţinerea unei igiene impecabile, gravida trebuie să mergă la stomatolog pentru controlul periodic al plăcii bacteriene, reducerea inflamaţiei gingivale şi rezolvarea unor probleme minore urgente. Perioada considerată cea mai sigură pentru o eventuală intervenţie este trimestrul al doilea de sarcină. În trimestrul al treilea timpul de lucru trebuie să fie cât mai scurt, cu schimbări dese ale poziţiei pacientei pentru a minimaliza riscul de hipotensiune.

Tratamentele protetice, chirurgicale sau parodontale complicate trebuie amânate până după naştere.

Se pot face anestezii (cel mai bine în trimestrul al doilea) cu lidocaină, prilocaină.

Radiografia dentară este în principiu contraindicată în sarcinî mai ales în primele trei luni când embrionul este în formare. Se pot face radiografii în situaţii de urgenţă dar obligatoriu abdomenul gravidei va trebui protejat cu un şorţ special de plumb.

În concluzie este bine ca femeile însărcinate să meargă periodic la medicul stomatolog pentru prevenirea apariţiei unor probleme, iar tratamentul stomatologic este posibil, însă cu precauţiile de rigoare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha