None

Scaderea dioptriile

Chirurgia refractivă este cea mai modernă metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau lentile de contact, mai exact corectează viciile de refracţie ale ochiului, ce apar prin modificări ale corneei şi/sau cristalinului. Viciile de refracţie corectate prin aceste metode includ miopia de până la -6 D, hipermetropia de 5-6 D si astigmatismele de 3- 5D. Pentru dioptrii mai mari de -6 la miopie sau +6 la hipermetropie există alte metode de scădere a numărului de dioptrii.

Cine poate beneficia de aceste operaţii ?

-vârsta peste 20 ani

-refracţia oculară să fie stabilă ( mai ales în cazul miopiilor)

-operaţia este recomandată pentru cei ce vor să renunţe la ochelari sau lentile de contact.

Pacienţii nu trebuie să aibă alte afecţiuni sistemice ( reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii, etc.)

Persoanele care au purtat lentile de contact, vor întrerupe portul lor cu 1-2 săptămâni înainte de operaţie. Cu 1-2 săptămâni preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeana, pahimetrie). Operaţia se realizeaza fara internare, cu anestezie topică ( picături). Atenţie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă ce poate fi obţinută cu cea mai bună corecţie cu ochelari.

Ce tipuri de operaţ ii există ?

PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă -se bazează pe fotoablaţia ţesutului corneean anterior în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei corneene de ordinul micronilor, aproximativ 10 micrometri din ablatie corectează 1D a miopiei. Hipermetropia se corectează prin ablatia periferică. Pentru corecţia astigmatismelor , profunzimea ablatiilor poate fi asimetrică şi depinde de meridianul pe care dorim să-l aplatizăm. Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei timp de 30-60 secunde.

LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) seamănă cu precedenta dar este mai bine tolerată.

Aceaste două metode (LASEK si PRK) sunt cele mai lipsite de riscuri si sunt fara incizie (taietura).

LASIK (laser in situ keratomileusis)-este o metoda cu incizie (taietura). Se realizează o keratectomie lamelară, respectiv îndepărtarea straturilor anterioare ale corneei, se aplică laser, apoi grefonul se repune la loc. Prezintă mai multe riscuri decât LASEK şi PRK.

În primele 24-72 ore, postoperator, apare senzaţia de corp străin, lăcrimare, fotofobie, chiar durere care cedează la administrarea de antialgice în câteva ore. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplică lentile de contact terapeutice, timp de 2-3 zile.Vor purta ochelari de soare pentru protecţie şi vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene şi nesteroidiene, cicatrizante corneene, etc.

În prima lună pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv. Postoperator se face control la 24 ore, 14 zile, 30 zile, 3 luni. Recuperarea totală, postoperatorie este variabilă, putând dura până la câteva luni. Pe termen lung, în majoritatea cazurilor, evoluţia postoperatorie este favorabilă. Pentru metodele LASEK şi PRK, complicaţiile ce pot apare sunt rare, constând în: vindecare lentă a epiteliului corneean, “haze” (ceaţă) cornean şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumina puternică, regresia corecţiei refractive. Infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de către pacient.

După LASIK, pot apare: amputări sau pierderi ale flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforaţie corneeană, defecte epiteliale, keratita lamelară difuză.

Operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de către pacient, iar vindecarea este rapidă. În România preţul unei astfel de operaţii, cu toate că se efectuează cu exact aceeaşi aparatură de ultimă oră, este mult mai mic decât în ţările vecine, Comunitatea Europeana sau Statele Unite ale Americii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha