47
None

Importanța tratamentului oftalmologic efectuat la timp

Trecem printr-o perioadă dificilă, în care incertitudinea ne guvernează viețile, nu știm ce va fi și cât timp va mai ține această situație, de aceea este foarte important să tratăm la timp afecțiunile pe care le avem.

În oftalmologie sunt câteva afecțiuni care necesită urgent un tratament, însă toate celelalte probleme de vedere au un impact semnificativ asupra desfășurării normale a activităților. Din păcate, nerezolvarea lor la timp implică disconfort și în unele cazuri chiar și imposibilitatea de a avea o viață normală. 

Îmi amintesc de situațiile apărute în starea de urgență, când eram contactați de către pacienții clinicii sau de alți oameni care auziseră de noi și care ne solicitau ajutorul pentru că li s-au stricat ochelarii sau li se terminau lentilele de contact sau își pierduseră prescripția. Pentru oamenii cu dioptrii mari, acestea nu sunt mofturi, ei chiar nu pot lucra, citi, nu se pot uita la televizor, nu pot găti, nu pot conduce mașina. 

Alți oameni de care îmi amintesc din acea perioadă sunt cei care aveau nevoie de o intervenție chirurgicală, de cataractă de exemplu și pe care oricum o amânaseră de ceva vreme la acel moment. Cataracta nu este o boală care să aibă nevoie de operație urgentă, însă dacă avansează și nu este operată când dispare confortul vizual, aduce neplăceri. Persoanele cu cataractă nu mai pot aprecia bine distanțele, văd în ceață, le deranjează lumina. Nu le-am putut ajuta până când nu s-a ridicat starea de urgență și am redeschis centrul chirurgical. În cazul specific al cataractei, cu cât se amână mai mult momentul operației, cu atât pot apărea complicațiile. 

Cu alte cuvinte, când o boală este avansată, operația devine mai dificilă, cu riscuri mai mari, cu complicații mai frecvente, cu recuperare mai greoaie.

O altă afecțiune pe care o menționez este glaucomul, care are o caracteristică importantă, respectiv tot ce este pierdut nu se mai poate recupera. Monitorizarea acestei boli este îndelungată, plictisitoare și cu rezultat incert, adică un tratament corect nu oferă garanția menținerii unei vederi bune în timp. În condițiile unui diagnostic precoce și tratament corect și urmat cu strictețe, boala nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control, iar în cele mai multe cazuri, vederea se păstrează. De aceea, este important timpul, chiar și câteva luni fără tratament corespunzător pot aduce pagube mari vederii. 

Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, handicapul vizual poate favoriza și alte posibile probleme medicale, cum ar fi o fractură, pentru că persoana în cauza nu mai apreciază corect distanțele. Problemele vizuale survin în general la vârstnici, iar aceștia pot avea accidente vasculare cerebrale sau cardiace care să nu permită operația unei cataracte în evoluție, care se poate agrava și necesita operație în perioada de vindecare a problemei menționate.

Pandemia ne-a arătat cât de periculos este să se amâne rezolvarea unei probleme sau să fii dependent de cineva sau ceva. La Ama Optimex ne adaptăm în fiecare zi, încercăm să găsim soluții, să fim aproape de oameni pentru a-și rezolva problemele oftalmologice. Și cel mai important aspect pe care l-am învățat în această perioadă este să nu mai așteptăm, să trăim acum, să ne rezolvam astăzi problemele. 

La final, precizez că nevoia tratamentului făcut la timp se aplică pentru toate patologiile medicale, nu doar oftalmologice. Sper ca ideea prevenției și tratării la timp a diverselor afecțiuni, având ca scop final îmbunătățirea calității vieții, să prindă contur tot mai mult în mintea și obiceiurile oamenilor. 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha