Se cunoaște déjà faptul că cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt: tusea uscată, dificultățile de respirație, febră, dureri de cap sau de gât, dureri musculare. În unele cazuri, pacienții diagnosticați cu Covid-19 s-au prezentat și cu alte tipuri de simptome, oftalmologice sau dermatologice. Problemele medicale ce țin de sfera oftalmologiei sunt rare și nu sunt considerate specifice bolii, însă pot să apară în unele cazuri. În cazul în care apar la pacienți simtome de conjunctivită asociate cu tuse și tulburări de respirație, dar și cu cel puțin încă două semne generale ale infecției cu virusul SARS-CoV 2, aceștia trebuie să se adreseze medicului de familie, care le va dirija parcursul, deoarece sunt suspecți de COVID-19.
Manifestările oculare apar între 0,8% și 3% la cazurile de COVID-19. Simptomele oftalmologice în infecția Covid 19 sunt: ochiul roșu asemănător conjunctivitei virale cu foliculi și secreție moderată.
Explicația științifică pentru apariția acestor simptome constă în faptul că ochii persoanelor în cauză au fost expuși la virus. Știm că virusul se poate transmite de la o persoană la alta prin picături de salivă, atunci când tușim, strănutăm și în unele cazuri, când vorbim.
Bolnavul cu conjunctivită și simptome de Covid-19 trebuie să se adreseze instituțiilor pertinente care testează și tratează infecțiile cu SARS-CoV 2.
Prevenția în conjunctivite se face prin igiena adecvată oculară și perioculară, evitarea atingerii zonei oculare cu mâna, eventual ochelari de protecție, viziere.
Respectând regulile de prevenție impuse la nivel național și mondial împotriva pandemiei de coronavirus, ne protejăm și de conjunctivită.
Măsurile adoptate în această perioadă sunt atât pentru protecția personalului medical dar și, mai ales, a pacienților.
- Pacienții vor purta mască și li se va măsura temperatura cu termometru noncontact
- În sala de așteptare funcționează o lampă UV
- În sala de așteptare se păstrează distanța de 1.5-2 m
- La aparatele de examinare s-a montat un scut de protecție între pacient și examinator
- Se încearcă limitarea conversației între pacient și examinator în timpul examinării
- După fiecare pacient se aerisește, dezinfectează cu soluții specifice pentru tegumente și suprafețe.
Deși studiile arată că șansele ca virusul Sars-CoV-2 să infecteze ochii sunt destul de mici, trebuie să rămânem la fel de precauți ca și până acum și să ne protejăm cât putem de bine.
Pentru protejarea mai bună a ochilor în această perioadă, mai ales când ieșim din casă, recomand:
- Utilizarea ochelarilor de vedere în locul lentilelor de contact
- Purtarea ochelarilor de vedere sau de soare de fiecare dată când ieșim afară
- Să nu se atingă zona ochilor dacă mâinile nu sunt dezinfectate
- Spălarea pe mâini frecvent și dezinfectarea cu gel dezinfectant atunci când nu există acces la apă și săpun
- Practicarea în continuare a distanțării sociale
Tratamentul este simptomatic, cu coliruri cu antibiotic cu spectru larg, antiinflamatoare, protectoare ale suprafeței oculare în lipsa unui tratament țintit etiologic. Conjunctivita dată de COVID-19 respectă corneea, deci sechelele sunt nesemnificative. În cazurile grave, cu sindrom de CID (coagulare intravasculară diseminată), care pare a fi sindromul terminal în cazul COVID-19, ne putem gândi și la afectarea retinei prin obstrucție de vase retiniene sau obstrucție de vase nutritive ale nervului optic, cu repercusiuni dramatice asupra vederii.