7
None

Chirurgia endoscopică a rinobazei

     Baza craniului reprezintă unul dintre cele mai complexe segmente anatomice și, în același timp, o zonă foarte dificil de abordat chirurgical. Până în urmă cu aproximativ 20-25 de ani, abordul chirurgical extern era singurul posibil și presupunea importante sacrificii estetice și funcționale, precum și costuri mari.

      Progresul tehnologic important din ultimele decenii și, în special, dezvoltarea endoscopiei rinosinusale au făcut posibil ca această zonă chirurgicală, în trecut apanajul exclusiv al neurochirurgilor, să devină accesibilă pentru echipele interdisciplinare ORL-neurochirurgie. În țara noastră, prioritatea națională în chirurgia prin abord endoscopic transnazal a patologiei inflamatorii și tumorale a rinobazei și regiunii selare aparține subsemnatului împreună cu colectivul - prof. A.V. Ciurea și Vasile  Ciubotaru.

     Preocuparea constantă pentru această chirurgie de graniță, precum și dorința de minimizare a riscurilor și dificultăților intraoperatorii pe care această zonă chirurgicală le implică sunt în prezent minimizate în clinica noastră, odată cu achiziționarea, în premieră națională, a unui echipament de neuronavigație de ultimă generație.

     Dorință veche a noastră, acest sistem de ghidare imagistică permite urmărirea în timp real a progresiei instrumentelor chirurgicale, atât sub control videoendoscopic cât și pe 3 tipuri de secțiuni computer-tomografice și/sau RMN (axiale, coronale, sagitale), cu o precizie de sub 1-1,5 mm. De asemenea, beneficiind și de un software performant de planning operator, avem posibilitatea de a marca preoperator pe imaginile CT și/sau RMN atât zonele de interes cât și, mai ales, structurile extrem de „sensibile” (precum nervul optic, artera carotidă internă, meningele, structurile orbitare, etc.), care, de cele mai multe ori, trebuie evitate. În acest fel, sistemul avertizează intraoperator asupra apropierii sau iminentei lezări a unor astfel de elemente periculoase și, de multe ori, greu decelabile doar vizual, permițând luarea unor decizii operatorii rapide și în același timp în siguranță.

     Indicațiile chirurgiei endoscopice de bază de craniu sunt în prezent variate, depinzând foarte mult atât de dotările tehnice cât și de experiența și îndemânarea chirurgului și echipei. Astfel, pot fi rezolvate chirurgical fistule de lichid cefalorahidian iatrogene, posttraumatice sau spontane, prin procedee de acoperire în maniera onlay sau underlay (în funcție de mărimea defectului), dublate uneori de procedee obliterative (în funcție de localizarea breșei durale). De asemenea, decompresiile de nerv optic, necesare în cazul  unor leziuni inflamatorii sau traumatisme la acest nivel, au o rezolvare endoscopică elegantă, rapidă și fără sacrificii funcționale și estetice.

     O altă indicație a acestui tip de chirurgie este reprezentată de decompresiile de orbită, realizate atât pentru evacuarea de colecții purulente intraorbitare, ablația sau biopsia unor formațiuni tumorale, cât și pentru unele afecțiuni endocrinologie (Boala Basedow) care conduc la exoftalmii importante.

      În ultima perioadă, progrese semnificative s-au realizat în ceea ce privește chirurgia tumorală a rinobazei, rezervată inițial biopsiilor, în prezent realizându-se ablații de tumori benigne de rinobază cu extensie intracraniană extra- sau intradurale, biopsii ghidate sau, uneori, în cazuri selecționate, ablații de formațiuni tumorale maligne ale acestei zone. De asemenea, este posibil un abord extins al leziunilor selare și paraselare (adenoame, prolactinoame etc.).

     Neuronavigația, extrem de utilă în toate aceste situații, se dovedește a fi indispensabilă în cazurile de chirurgie de revizie, când reperele anatomice „clasice” sunt, de cele mai multe ori, desființate de intervențiile chirurgicale anterioare, făcând de multe ori dificilă, uneori chiar imposibilă, orientarea intraoperatorie în condiții de siguranță. Acest aparat, deși se găsește în dotarea Clinicii ORL „Sfânta Maria”, este o investiție privată care permite alinierea valorică a actului medicoterapeutic din acest serviciu la normele și dotările din Uniunea Europeană.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha