6
None

Primele două implanturi de valvă aortică Sutureless

La începutul primăverii 2022, respectiv în data de 01.03.2022, s-au efectuat, în premieră pentru sistemul medico-militar romanesc, primele două proceduri chirurgicale de implant de valva aortică Sutureless.


În prezent, pe baza noilor tehnologii medicale, intervenţiile chirurgicale cardiovasculare se realizează prin procedee tot mai moderne, care reduc considerabil trauma, durerea postoperatorie şi riscul de infecţii. Timpul, în cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară, joacă un rol extrem de important. Cu cât perioada de intervenţie este mai scurtă, cu atât şansele de recuperare ale pacientului sunt mai ridicate.
Acest tip de valvă reduce timpul de ischemie miocardică și de circulație extracorporeală, factori extrem de importanți în desfășurarea intervențiilor chirurgicale pe cord. Din acest motiv, sunt indicate pacienților cu riscuri mai mari, vârstă înaintată, status biologic precar sau intervenții chirurgicale complexe, cu grad ridicat de risc pentru pacient.
În cazul nostru, a fost vorba despre doi pacienți, de sex feminin și masculin, vârstă înaintată și teren biologic tarat, factori care descriau un context medical complicat, care punea în pericol viața pacienților, în situația în care se opta pentru procedura chirurgicală standard.
Intervențiile chirurgicale au fost efectuate fără incidente, pacienții fiind externați, în stare bună, după câteva zile.
Operațiile au fost executate de o echipă coordonată de colonel medic dr Liviu Stan, medic primar Chirurgie cardiovasculară, șeful Secției. Ceilalți membri ai echipei operatorii au fost: colonel medic dr. Silviu Stanciu, medic primar Cardiologie, Şeful Laboratorului de explorări cardiovasculare neinvazive, capitan medic Toader Alin, medic specialist Chirurgie cardiovasculară,  capitan medic Conduraru Alex și capitan medic Jianu Costina, medici specialiști ATI, dr. Teodorescu Andreea, medic primar Cardiologie, coordonator circulație extracorporeală și medic Ramona Constantin, medic rezident Chirurgie cardiovasculară.
Îi asigurăm pe toți pacienții noștri că, echipa Secției Chirurgie cardiovasculară va continua eforturile de implementare a celor mai noi tehnici și proceduri cardio-chirurgicale, aplicate la nivel internațional, odată cu achiziționarea dispozitivelor moderne și inovatoare, pentru a menține conexiunile Spitalului Militar cu chirurgia cardiacă europeană actuală.
În prezent, există patru tipuri de proteze valvulare aortice, fiecare dintre ele cu indicaţii specifice pacienţilor, respectiv:

  • Proteză valvulară convenţională, cu stent metalic, care pentru fixare necesită fire de sutură, au indicaţie generală pentru pacienţii fără boli asociate.
  • Proteză valvulară stentless (fără stent), care pentru fixare necesită fire de sutură şi cu indicaţie pacienţilor cu inel aortic de dimensiuni reduse.
  • Proteză valvulară Sutureless (fără suturi), care are sistem propriu de ancorare, nu necesită suturi, cu indicaţie pacienţilor cu patologii asociate, performanţă ventriculară stângă scăzută (fracţie de ejecţie mică) de unde rezultă necesitatea unui timp cât mai scurt de bypass aorto-pulmonar.
  • TAVI (transcatheteraortic valve implantation), tehnică practicată pe cale endovasculară şi care nu necesită bypass aorto-pulmonar, cu indicaţie pacienţiilor vârstnici, cu comorbidităţi importante şi risc intraoperator mare.

Procedura de protezare valvulară sutureless urmăreşte mai multe etape: intrarea cordului în bypass aortopulmonar, se clampează aorta, iar valva aortică disfuncţională este complet excizată şi spaţiul inelar aortic este pregătit ca şi în chirurgia convenţională. Dimensiunea inelului este măsurată printr-un etalon (sizere) adaptat pentru a determina dimensiunea protezei ce urmează a fi utilizată. Se folosesc 3 fire la nivelul celor 3 comisuri (cuspe) care sunt fixate cu ajutorul a 3 tourniquete pentru a ghida coborârea protezei şi pentru a consolida fixarea valvei în spaţiul inelar. Valva biologică adecvată este apoi implantată în spaţiul inelar aortic sub control vizual direct şi este fixată prin forţă radială a structurii metalice. La nivelul holderului valvei sutureless se ataşează o seringă specială care are adaptat un manometru; în funcţie de dimensinea valvei, seringa foloseşte o presiune de insuflaţie de 3, 4 sau 5 atm care umflă un balon ce se găseşte în holderul valvei. Acesta, are rolul de a fixa valva sutureless, nefiind necesare fire de sutură.

Avantajele utilizării valvelor sutureless de nouă generaţie:
• Excizia completă a valvei bolnave
• Timp scurt de oprire cardiacă (bypass aorto-pulmonar)
• Sistem propriu de ancorare, care nu necesită suturi pentru fixare uşoară şi vizibilitate bună
• Riscuri minime post-operator
• Permite intervenţii chirurgicale prin procedură minim invazivă
• Reducere semnificativă a timpului de intervenţie totală
• Reducerea considerabilă a traumei, durerii post operatorii şi a riscului de infecţii
• Reducerea timpului de spitalizare şi recuperarea mai rapidă a pacientului


Biroul Informare şi Relaţii Publice al SUUMC

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha