47
None

De ce o intervenție laser este prima opțiune pentru a scăpa de ochelari?

Chirurgia refractivă cuprinde două mari componente - chirurgie refractivă LASER și cristaliniană. O a treia categorie reprezintă implantul de lentile intraoculare, însă cu indicații limitate.

Prima presupune remodelarea corneei, segmentului anterior al ochiului, printr-o tehnică LASER, iar cea de-a doua presupune înlocuirea cristalinului, lentila din interiorul ochiului, cu unul artificial.
Cu ajutorul ambelor metode se pot regla dioptriile pentru a obține independență totală sau parțială față de ochelari și a obține vedere bună, atât la distanță, cât și la aproape.
Totuși, de cele mai multe ori, preferăm o intervenție LASER pentru reducerea dioptriilor, dintr-o serie de motive.
Intervențiile LASER sunt minim invazive, sunt considerate mai sigure, cu complicații posibile mai rare, mai ușor de tratat și recuperare mai rapidă. Un LASER (fie cu excimeri, fie cu femtosecunde) se aplică pe suprafața corneei, pe care o remodelează într-un mod diferit în funcție de fiecare tehnică disponibilă (PRK, LASIK, SMILE, PRESBYOND). Procedura este rapidă, de ordinul secundelor - cu ajutorul tehnologiei de ultima generație, femtolaserul VisuMax 800, poate fi sub 10 secunde la tehnica SMILE; se realizează la ambii ochi în aceeași zi, după care pacientul pleacă acasă, fără restricții importante și fără pansament. Acuitatea vizuală se îmbunătățește rapid, de cele mai multe ori, devenind foarte bună a doua zi postoperator, activitățile uzuale putând fi reluate cu ușurință. Tratamentul este doar local, cu picături.
Intervenția de implant de cristalin este, practic, la fel ca o operație de cataractă, deși aceasta poate să nu fie încă prezentă. Cristalinul natural se poate schimba cu unul artificial și înaintea apariției cataractei, pentru a corecta dioptrii.
Totuși, această variantă este mai invazivă decât o procedură LASER, în principal pentru că se desfășoară în interiorul ochiului. Complicațiile posibile, deși extrem de rare, există. Majoritatea sunt ușoare și se rezolvă cu un eventual tratament, însă există și complicații cu potențial de pierdere de vedere – sub 0.1%. De asemenea, cristalinul natural are o proprietate importantă: cea de acomodație, astfel, având un grad de elasticitate, își poate modifica forma pentru a focaliza la distanță, intermediar sau aproape. Această proprietate se pierde în urma chirurgiei asupra sa. Mecanismul este compensat de implantul de cristalin artificial, însă cu limitări și necesită o perioadă de adaptare, ce poate dura de la zile la luni.
Aceste două motive fac din chirurgia refractivă corneeană cu laser varianta mai ușoară pentru pacient, cu riscuri minime și rezultate optime pe termen lung.
Există, totuși, situații în care o intervenție LASER nu se poate realiza, de exemplu: patologii corneene, sindrom de ochi uscat sever, patologii generale ce pot influența o bună vindecare. În aceste situații, se poate lua în considerare chirurgia refractivă cristaliniană. De asemenea, anumite particularități oculare pot da recomandarea pentru chirurgia cristalinului. De exemplu, hipermetropia mare, în anumite situații și pe măsură ce înaintăm în vârstă, poate predispune la anumite tipuri de glaucom, cu unghi îngust. În aceste situații, implantul de cristalin rezolvă dioptriile și scade către zero acest risc. În egală măsură, apariția unei cataracte impune acest tip de chirurgie.
Cea de-a treia categorie, implantul de lentile intraoculare presupune implantarea unei lentile intraoculare pe suprafața cristalinului natural, pentru corecția dioptriei. Acestea intră în discuție în cazuri de dioptrii extreme sau patologii corneene ce nu pot fi corectate LASER și, de asemenea, mențin cristalinul natural pe loc, pentru a-i păstra acomodația.
Există, de asemenea, și varianta unei intervenții combinate, dintre cele trei menționate anterior, rezervate cazurilor de dioptrii extreme.

În concluzie, pentru corecția dioptriilor există o varietate de tehnici chirurgicale disponibile; de cele mai multe ori se preferă o intervenție minim invazivă LASER, ce va oferi pacientului o îmbunătățire rapidă a calității vieții. În urma consultului și unui set de investigații specifice se stabilește dacă o intervenție se poate realiza în siguranță și care este cea mai bună variantă, pentru fiecare caz în parte.
În cadrul clinicii Ama Optimex, oferim o gamă completă de intervenții pentru reducerea dioptriilor despre care puteți citi mai multe informații pe www.scapadeochelari.ro.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha