Pacienții diagnosticați cu cataractă necesită o intervenție chirurgicală, în cadrul căreia se înlocuiește cristalinul natural, opacifiat, cu unul artificial. Majoritatea sunt realizate dintr-un material, moale, flexibil, făcând posibilă implantarea printr-o incizie foarte mică, de aproximativ 2 mm, ce nu necesită fire de sutură postoperator. Odată implantat, el rămâne pe poziție tot restul vieții pacientului. Cristalinele artificiale sunt de mai multe tipuri.
Cristalinele monofocale
Cristalinul monofocal asigură o vedere clara la distanță, fiind necesar portul de ochelari pentru aproape. Este o variantă foarte bună și cea mai apropiată de normal, ochelarii de aproape fiind necesari oricărei persoane de peste 45 de ani. Există și situații particulare, de exemplu în cazul pacienților cu miopie, când aceste cristaline se calculează astfel încât vederea să fie clară la aproape și să fie nevoie de ochelari pentru distanță, pacienții miopi fiind obișnuiți să vadă în acest fel. Aceste cristaline monofocale pot conține diverse filtre, pentru asigurarea unui mai bun contrast în condiții de lumină slabă (cristaline asferice), pentru raze ultraviolete sau pentru întârzierea apariției cataractei secundare (cristaline hidrofobe).
Cristalinele multifocale
Cristalinele multifocale au apărut pentru a satisface dorința unor pacienți de a nu mai purta ochelari postoperator. Acestea au în plus față de cele monofocale o serie de inele concentrice pe suprafață, ce focalizează imaginea diferit pe retină, rezultând o vedere clară atât la distanță, cât și la aproape. La rândul lor, ele pot fi bi- și trifocale. Cele bifocale asigură vedere clară la distanță și la aproape, fiind necesar portul unor ochelari la distanță intermediară, de exemplu la calculator. În schimb, cele trifocale asigură vedere bună și la distanță intermediară, având ca rezultat independența față de ochelari. Există, totuși, o perioadă de adaptare postoperator. Unii pacienți pot percepe pentru un timp aceste inele concentrice, sub forma unor halouri în jurul surselor luminoase. Cei mai mulți dintre pacienți (peste 90%) se obișnuiesc în perioada imediat următoare intervenției chirurgicale (2 săptămâni până la o lună), fiind foarte mulțumiți, alţii se adaptează mai încet. Din păcate, nu toți pacienții pot beneficia de avantajele acestor cristaline. Ele sunt contraindicate în anumite patologii oculare, de aceea consultul și investigațiile preoperatorii sunt foarte importante.
Cristalinele torice
O altă categorie de cristaline artificiale sunt cele torice. Ele se adresează pacienților cu astigmatism, conținând și o componentă dioptrică cilindrică, pentru a corecta astigmatismul. Un pacient care a purtat ochelari cu lentile cilindrice va fi nevoit de cele mai multe ori să poarte ochelari și postoperator în cazul în care se foloseste un cristalin simplu, atât pentru distanță cât și pentru aproape. Dacă optează însă pentru un cristalin toric, se corectează și acest defect. Componenta torică a cristalinelor poate fi adăugată atât celor monofocale, cât și celor multifocale, în funcție de dioptrie și dorința pacientului.
În final, în cazul diagnosticului de cataracta, evaluarea fundului de ochi este esențială, întrucât vederea postoperatorie va depinde de starea de sănătate a retinei, indiferent de tipul cristalinului artificial ales. În urma discuției cu medicul și a investigațiilor, se va alege varianta optimă pentru așteptările fiecăruia, având ca rezultat un pacient mulțumit.