20
None

Avantaje și riscuri în tratamentul medicamentos

Medicamentele sunt substanțe create pentru a ameliora sau vindeca anumite patologii. Un medicament nou este avizat pentru a fi pus pe piața farmaceutică în urma unor studii extrem de amănunțite, pe o perioadă de câțiva ani, care să evalueze eficacitatea acestuia, dar și efectele adverse sau toxice care pot să apară. Aceste studii de evaluare sunt realizate pe baza unor protocoale internaționale care respectă o serie de prevederi stricte. În principiu, un medicament care a trecut aceste teste produce mai multe efecte pozitive, decât efecte adverse, pentru că în alte condiții nu ar fi putut fi aprobat.

Însă, un medicament cu este panaceu și are și efecte pozitive, dar și reacții adverse. 

Pe lângă studiile preliminare pentru punere pe piață, există și raportări periodice și evaluări ale medicamentului, care dacă evidențiază anumite reacții adverse pe termen lung, atunci medicamentul va fi retras imediat de la comercializare. Există în istoria recentă câteva cazuri de notorietate în care au fost retrase de pe piată unele medicamente despre care s-a demonstrat că au avut efecte nocive ce nu au putut fi identificate în studiile preliminare. Însă proporția acestor medicamente retrase de pe piață este nesemnificativă din punct de vedere procentual raportată la totalul medicamentelor aprobate. 

Atunci când discutăm de medicamente, un alt aspect important îl reprezintă modul în care administrăm aceste medicamente. Administrarea de medicamente în exces reprezintă de multe ori o realitate. Ce trebuie înțeles este faptul că asocierea unor medicamente poate deveni agresivă pentru organism, de aceea trebuie să rezervăm tratamentul medicamentos strict doar pentru medicamentele prescrise de medic. 

O altă problemă importantă o reprezintă auto administrarea de medicamente, care poate fi extrem de riscantă chiar și atunci când discutăm de substanțe banale. O sa vă dau câteva exemple. Administrarea de paracetamol la persoane cu afecțiuni hepatice poate agrava boala hepatică de fond. Administrarea de aspirină la o persoană cu atopie respiratorie poate determina  episoade de bronhospam. Asocierea unor medicamente fără a avea prescripție medicală poată determina efecte sinergice sau dimpotrivă, se pot antagoniza reciproc. 

O altă fațetă a problematicii este reprezentată de administrarea de suplimente alimentare. De multe ori pacienții pornesc de la premise greșite. Prima dintre ele este reprezentată de faptul că se consideră că aceste suplimente naturale se pot administra oricând, oricum și oricât pentru că sunt produse naturale care au doar efecte benefice, nu sunt toxice sau nu au efecte adverse. Este o premisă total falsă. Suplimentele alimentare sunt naturale, însă pot avea efecte adverse și contraindicații. La fel ca și în cazul medicamentelor, suplimentele alimentare pot avea efecte sinergice sau dimpotrivă își pot bloca reciproc efectele benefice, atât între ele, dar uneori cu unele medicamente de sinteză. Vă dau un singur exemplu în acest sens. Extractul de grepfruit interferă cu absobția medicamentelor imunosupresoare utilizate la pacienții transplantați.  


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha