3
None

Otrăvirea cu ciuperci

Interviu cu As. Univ. Dr. Radu Tincu, medic primar ATI – Toxicologie, Secția Terapie Intensivă Toxicologie, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca

Inducerea de vărsături, măsură ce poate fi aplicată chiar la domiciliu reprezintă o manevră care poate fi salvatoare de viață. Dimpotrivă, aplicarea unor măsuri terapeutice de reducere a vărsăturilor prin administrarea de antivomitive sau reducerea tranzitului intestinal prin administrarea unor medicamente antidiareice (loperamid) pot crește absobția digestivă a toxinei și implicit agrava prognosticul. Chiar dacă simptomoatologia se remite este necesară supravegherea pacientului pentru o perioadă cuprinsă între 24-72 de ore, având în vedere posibilitatatea sindroamelor de toxicitate tardivă. Este necesară evaluarea periodică a funcției hepatice și renale.
Cel mai important lucru este să ne prezentăm la medic atunci când avem simptome digestive după ingestia de ciuperci culese din pădure. În această fază digestivă încă se mai pot aplică măsuri terapeutice salvatoare. Decontaminarea digestivă prin lavaj gastric și/sau accelerarea tranzitului poate scădea cantitatea de toxină absorbită și implicit efectele pe care aceasta le va produce.
Toxine iritante digestive produc disconfort digestiv însoțit de crampe digestive, vomă, diaree. Aceste manifestări pot dura câteva zile după ingestie.
Neurotoxinele produc salivație excesivă, transpirații, lacrimație. Efectele apar imediat după ingestie. Dacă există o cantitate mare de toxină pot apărea: dureri abdominale, greață și vomă. Efectele persistă câteva ore. Există și specii care posedă efecte halucinoginogene..
Amatoxinele produc o perioada de latență de până la 48 de ore de la ingestie, în care pacientul nu prezintă nicio simptomatologie. Simptomele apar după această perioadă, în mod acut cu dureri abdominale severe, greață și vomă, diaree. După această perioadă apare un interval de recuperare aparentă în care simptomotologia se remire progesiv, însă după acest interval apare disfuncția multiplă de organ caracterizată de insuficientă renală acută, insuficiență hepatica acută, insuficiență cardiocirculatorie acută. Fazele finale ale acestei perioade sunt caracterizate de comă. Majoritatea cazurile care implică acest tip de toxină sunt fatale. Amatoxina este responsabilă de apariția necrozei hepatice.
în cazul intoxicației cu ciuperci este important de știut că nu trebuie să consumăm decât ciuperci care sunt certificate că nu sunt toxice. Toxinele conținute în ciuperci toxice nu modifică gustul acestora, nu sunt distruse prin fierbere, înghețare sau alte procese de gătire și mai grav au un conținut extrem de ridicat în toxine, astfel încât o singură ciupercă toxică poate ucide un adult.  Sunt patru categorii de toxine implicate: toxine protoplasmatice (ex. Amatoxinele), neurotoxine, toxine iritante digestive, toxine disulfiram-like.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha