62
None

Disfuncția erectilă la pacienții cu diabet

Diabetul zaharat a devenit o problemă de sănătate din ce în ce mai frecventă fiind legată de numeroase modificări culturale și sociale, îmbătrânirea populației, urbanizarea în creștere, modificări alimentare și reducerea activității fizice. Raportările și estimările arată că până la sfârșitul anului 2045 aproximativ 629 de milioane de oameni la nivel global diagnosticați cu diabet zaharat.

Fiind o boală cronică, caracteristica comună pentru toți pacienți este prezența complicațiilor care cresc mortalitatea și morbiditatea. Principala complicație pe termen lung este reprezentată de afectarea vasculară: diabetul dublează riscul de boală cardiovasculară, crește riscul de accident vascular cerebral, boală arterială periferică și leziuni microvasculare la nivel renal, ocular și neurologic. În ciuda conștientizării acestor afectări organice, de cele mai multe ori se trece cu vederea peste efectele diabetului zaharat asupra funcției sexuale.
Disfuncția erectilă este definită ca inabilitatea persistentă de a obține și menține erecția suficient pentru a permite un act sexual satisfăcător. Erecția peniană normală reprezintă un proces hemodinamic care este dependent de relaxarea musculaturii netede, mediate de neurotransmisia parasimpatică, oxidul nitric, evenimente electrofiziologice și posibil alți factori reglatori.
DE afectează preponderent bărbații peste 40 de ani. Studii recente au arătat că prevalența DE la bărbații sub 40 de ani este între 1 și 10 %. Aceasta crește la 20-40% la bărbații de 60-69 de ani și la 50-100% la bărbații de peste 70 de ani.
Diabetul zaharat poate determina apariția DE prin intermediul unor căi patofiziologice, printre care neuropatia, disfuncția endotelială, modificări structurale/funcționale ale musculaturii netede la nivelul corpului cavernos, modificări hormonale.
Având in vedere că până în 2045 se estimează că 629 milioane de oameni vor fi diagnosticați cu diabet zaharat, apare necesitatea pentru clinicieni să fie conștienți de faptul că majoritatea acestora vor prezenta la un moment dat o formă de disfuncție sexuală. Din cauza complexității patogenezei, DE este mai greu de tratat decât la bărbații sănătoși. De cele mai multe ori DE precede manifestarea clinică a bolii vasculare și poate fi un predictor pentru complicații microvasculare importante. Tratamentul DE necesită o abordare holistică. În ciuda faptului că există medicamente sigure și eficiente, de cele mai multe ori DE nu este diagnosticată și tratată corespunzător, ceea ce determină o agravare a disconfortului psihologic al pacientului, și consecutiv o degradare a calității vieții. 

Disfuncția sexuală la bărbații cu diabet zaharat cuprinde mai multe manifestări: disfuncția erectilă (DE), disfuncții ejaculatorii și scăderea dorinței sexuale/libidoului. Studiile funcției sexuale la pacienți cu și fără diabet zaharat au tendința să se concentreze mai mult pe problema disfuncției erectile. Există însă și studii care au analizat tot spectrul disfuncției sexuale.

Drd. Vlad Chirilă,
Prof. Dr. Gabriela Radulian

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha