47
None

Metode de corecție optică sau chirurgicală pentru dioptriile mari

Atunci când vorbim despre vicii de refracție ale ochilor sau dioptrii, înțelegem faptul că imaginea nu se formează în locul în care trebuie. Dioptriile sunt cu minus la miopie, cu plus la hipermetropie, cu plus sau cu minus la astigmatism. Dioptriile pot fi mici, medii, mari și foarte mari.


Miopia
înseamnă vedere slabă la depărtare și bună la aproape, citit. La miopi, ochiul este mai lung, iar razele de lumină sunt focalizate în fața retinei. Miopia poate fi:

  • miopie mica (până la 3 dioptrii)
  • medie (între 3 și 6 dioptrii)
  • miopie mare (peste 6 dioptrii)
  • miopie forte  (peste 9-10 dioptrii)

Hipermetropia înseamnă că vederea este slabă atât la aproape, cât și la depărtare. Ochiul este mai scurt, iar razele de lumină sunt focalizate în spatele retinei. Hipermetropia poate fi:

  • mică – până la 3 dioptrii (este cea mai frecventă)
  • medie – între 4 și 6 dioptrii
  • mare – peste 6 dioptrii

Astigmatismul este caracterizat de o formă neregulată a corneei, adică ochiul în loc să fie rotund este oval, ca o minge de rugbi, iar persoana în cauză vede cu dificultate la toate distanțele. Astigmatismul mare, forte, înseamnă peste 4 dioptrii cilindrice.
Cu cât numărul dioptriilor este mai mare, cu atât persoana respectivă are o vedere mai slabă. De exemplu, o persoana cu miopie -1 vede bine la 1 metru distanță, o persoană cu -20 sau poate -30 (dioptrii extreme) se descurcă foarte greu.


Ce soluții există?
În zilele noastre, există mai multe metode de rezolvare a problemelor de vedere cauzate de viciile de refracție menționate: corecția optică cu ochelari sau lentile de contact și operații pentru reducerea dioptriilor.
Ochelarii sunt cea mai răspândită soluție, astăzi există foarte multe modele de rame și lentile subțiate, ușoare, fiind opțiuni bune și din punct de vedere estetic. În cazul în care pacientul nu dorește să poarte ochelari poate opta pentru lentilele de contact, cu posibilități diferite de purtare, existând și varianta de a fi personalizate.


Persoanele care nu doresc să poarte ochelari sau lentile de contact pot beneficia de o operație pentru reducerea dioptriilor, cu laser sau prin schimbarea cristalinului cu unul artificial, adică implant în scop refractiv. În zilele noastre, există mai multe tehnici laser ce oferă pacienților tratamente personalizate, în functie de tipul dioptriei și a particularităților anatomice: PRK, LASIK, FemtoLASIK, ReLEx SMILE. În urma unei consultații oftalmologice și a unui set complex de investigații, se va stabili tehnica potrivită. În cazul dioptriilor foarte mari, ce nu pot beneficia de tratament laser, se poate înlocui cristalinul cu unul adaptat nevoilor dioptrice ale ochiului respectiv. Acest tip de intervenție este similar cu operația de cataractă, fiind bine standardizată și cu un grad mare de siguranță. Mai multe detalii despre operațiile pentru reducerea dioptriilor puteți citi pe www.scapadeochelari.ro.
Cele mai mari dioptrii reduse în cadrul clinicii Ama Optimex au fost -29 dioptrii miopie și +18 hipermetropie. Soluții există, însă o recomandare corectă din punct de vedere medical poate fi oferită doar în urma unui consult și a unui set de investigații oftalmologice specifice. În final, pacientul decide ce dorește pentru el, decizia fiind personală între ochelari, lentile de contact și operație, iar medicul oftalmolog este alături de pacient pentru a-l ajuta să ia o decizie corectă.

www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.roComentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha