Soluția: un stil de viață echilibrat și suplimentele nutriționale
Cu siguranță și tu te-ai confruntat de-a lungul timpului fie cu momente în care energia organismului tău este scăzută fie cu stări de oboseală cronică. Ritmul vieții cotidiene adesea conduce la un consum foarte mare de energie. Practic, tot ceea ce facem implică până la urmă o doză de energie mai mică sau mai mare pe care o alocăm activităților.
La tinerețe, consumul energetic nu este resimțit de organism atât de mult datorită faptului că rezervele sale sunt mult mai mari. Odată cu înaintarea în vârstă, oboseala își face simțită prezența mai repede chiar și atunci când efortul nu este atât de mare.
Pe lângă faptul că este recomandat să avem un stil de viață sănătos, să avem grijă în a echilibra momentele de activitate solicitantă cu cele de relaxare și odihnă, e bine de știut că, pentru a face față consumului de energie, organismul are nevoie de una dintre cele mai importante substanțe: Coenzima Q10.
Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă cu caracteristici de vitamină, prezentă în fiecare celulă a organismului, unde îndeplinește două funcții majore: cea de producere de energie și cea de antioxidant puternic. Când o celulă are nevoie de energie, ea convertește grăsimile, carbohidraţii și proteinele în ATP (adenozin-trifosfat), o moleculă care stochează energia în forma să chimică. Celulele descompun molecula de ATP şi eliberează energia din interior. Întregul proces are loc în interiorul celulei, într-o structură care are forma unei mici boabe de fasole, numită mitocondrie. Coenzima Q10 se găsește în toate mitocondriile.
Celulele din muşchi conţin mai multe mitocondrii decât alte tipuri de celule. Muşchiul inimii este un bun exemplu de ţesut ale cărui celule conţin un mare număr de mitocondrii care au nevoie de o cantitate mare de energie.
Soluția pentru un nivel constant de energie? Alimentația sănătoasă și aportul suplimentar de Coenzima Q10
Această coenzimă este produsă de toate celulele organismului uman, dar poate fi obținută și din alimente. Cele mai importante surse de Q10 sunt carnea de vită, peștele, carnea de pui, soia, uleiul de rapiță, alunele, nucile și fisticul.
Mai mult, oamenii au capacitatea de a sintetiza coenzima Q10 în organism. Odată cu înaintarea în vârstă sau ca urmare a diverselor afecțiuni, scade și capacitatea noastră de a o produce. Experții consideră că punctul maxim al producției de Q10 în organism este atins la vârsta de 20-25 de ani. După acest moment, producția internă de Q10 începe să scadă.
În aceste condiții, un aport suplimentar de coenzima Q10 este benefic organismului pentru a susține nivelul optim de energie. Pentru suplimentele nutriționale, importante sunt sursele elementelor active, tehnologia, biodisponibilitatea ridicată, calitatea precum și studiile clinice care îi demonstrează eficiența.
O serie de studii au demonstrat că există un supliment nutrițional care are cea mai ridicată biodisponibilitate, comparativ cu celelalte produse studiate, iar acest lucru se datorează dizolvării coenzimei Q10 în ulei vegetal precum și modului în care această compoziţie uleioasă este introdusă în capsule gelatinoase moi, fiind astfel ferită de acțiunea directă a luminii. Acest supliment alimentar, fabricat în Danemarca, a fost folosit în peste 100 de studii științifice care i-au dovedit efectele benefice și gradul său de absorbție ridicat, printre care menționăm și studiul Q-Symbio.
Pe lângă aceste aspecte, atunci când alegem un supliment este bine să fie un produs certificat și recunoscut oficial. De o asemenea recunoaștere se bucură un supliment nutrițional de origine daneză care este produsul oficial de referință al Asociației Internaționale pentru Studiul Coenzimei Q10.