14
None

O piele sănătoasă înseamnă un organism sănătos

Interviu realizat cu Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, Președintele Societății Române de Dermatologie

Care sunt provocările actuale în dermatologie?

Din acest punct de vedere pot spune că este chiar fascinant să vezi că în 1982 învățam după Tratatul Fitzpatrick pentru examenul de specialitate și nu erau descrise mai mult de 1.500-1.600 de afecțiuni. Cincisprezece ani mai târziu, în același tratat sunt descrise peste 3.000 de afecțiuni dermatologice, iar în ultimii ani deja s-au depășit 3.500-4.000 și bineînțeles că este probabil numai vârful unui iceberg pe care îl vedem noi. Pielea este un organ supus unui dublu impact, exterior și interior. Este organul cel mai mare din organism, care are tendința de a respinge toate agresiunile posibile venite din afară și mă refer la microorganisme, virusuri, fungi, radiații UV, pe care stratul cornos și celulele melanice le absorb și le reflectă. Pielea se opune pierderii excesive de lichide, reglează temperatura corpului, este un organ plin de celule imunologice, care resping orice agresiune din afară în mod special și de foarte multe ori și din interior. Flora intestinală este o mare sursă pentru agresiunile de la nivelul pielii, din acest motiv consider că pielea este un organism unitar, iar o piele sănătoasă înseamnă de foarte multe ori un organism sănătos. 

Care ar fi provocările?

Afecțiuni destul de severe produse de mediul exterior: nu numai radiații UV dar și alte radiații de orice fel; de asemenea, provocări legate de toxicele care există în mediu, poluarea excesivă, foarte mulți alergeni, mai ales în anumite anotimpuri. Circa 20% din populația României se naște cu un teren atopic, iar toți acești factori pot da afecțiuni la nivel cutanat, pe măsură ce crește tot mai mult nivelul de toxicitate al mediului. Din interior, se răsfrâng o serie întreagă de afecțiuni, de exemplu, o boală neoplazică internă poate avea un anumit răsunet asupra pielii. Acanthosis nigricans, plăgi rugoase de culoare maronie, trădează de multe ori un cancer pulmonar sau pot fi afecțiuni gastrice, imunologice ale organismului, care au diverse aspecte și răsunet asupra pielii.

Sigur că există o serie întreagă de noutăți în terapiile anticancer, în mod special în melanom. Toate cercetările s-au făcut foarte mult pe tumorile maligne de origine melanică și atunci terapiile biologice de ultimă oră sunt cele care intră în sfera de interes în melanomul malign. Celelalte cancere de piele, cancerul bazocelular, spinocelular nu au în general noutăți spectaculoase așa cum avem acum pe linia dezvoltării tratamentului melanomului. S-au dezvoltat terapii care vizează foarte mult componenta imunologică a melanomului și mai ales relația dintre celulele competente ale pielii individului, mă refer la limfocite în mod special și melanocit, iar atunci când melanocitul are tendința, prin anumite legături să inhibe funcția limfocitelor ajutătoare, blocarea acestor legături între melanocit și aceste celule, fac ca evoluția ulterioară să fie foarte bună. Aceste medicamente se prescriu de regulă în stadiile metastatice ale melanomului, deci nivelul  3 și 4 de evoluție, dar tendința actuală este ca terapia să fie aplicată deja încă din fazele 2 ale melanomului și să se coboare până în faze incipiente.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha