5
None

„Este esențială realizarea unui program de prevenție cardiovasculară”

În România, bolile cardiovasculare răspund de două treimi din decese, față de media UE, care este undeva la 40%, deci, o rată mult mai ridicată. Pe de altă parte, dacă  vom compara cu o altă patologie gravă care determină decese, și anume cancerele al căror procent de mortalitate este de 18-20% atât din Romania cât și din UE,  putem vorbi de o rată de deces prin BCV de trei ori mai mare decât cancerul.

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu,

Președinte al Societății Române de Cardiologie

În primul rând este importantă prevenția, fiindcă înainte de a trata, este foarte important să previi evenimentele cardiovasculare majore, care sunt infarctul miocardic, AVC-ul și evident decesul de cauze cardiovasculare. Ca atare, este esențială realizarea unui program consistent, coerent, pe termen lung de prevenție cardiovasculară. 

Pe de altă parte, este important întărirea și menținerea programelor de tratament ale principalelor boli cardiovasculare. Avem în acest moment “Acțiunile prioritare” ale Ministerului Sănătății axate pe tratamentul intervențional al infarctului de miocard și prevenția secundară a morții subite, care sunt bine structurate însă necesită finanțare. Doresc să menționez că anul acesta finanțarea este cu 30% mai mică decât anul trecut, însă, sperăm ca la rectificarea bugetară să recuperăm acest 30%, deoarece numărul de pacienți este chiar mai mare decât cel de anul trecut.

Apoi există programele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, și aici sunt acoperite diferite patologii cardiovasculare. Problema este iarăși de finanțare și, poate mai important, de distribuția fondurilor în așa fel încât spitalele de stat care au capacitatea de a realiza anumite intervenții să primească fondurile pe care le merită.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha