Agresivitatea și violența au însoțit societățile umane de-a lungul istoriei, fără excepție, creând dificultăți și conflicte în interacțiunile dintre oameni. Poate că formele de manifestare au fost variate, însă impactul și efectele au fost mereu aceleași, fără excepție, producând victimelor prejudicii și stări de ne-bine.
Astăzi, ne-am obișnuit să „vedem” și „să trăim” agresivitatea în cotidian, și poate, prea des o asimilăm normalității și firescului. De la formele brute și abrupte, până la cele mai puțin evidente și insidioase, asistăm mai mult sau mai puțin tăcuți, mai mult sau mai puțin vocali, la o pleiadă de efecte pe care agresivitatea le poate produce. Poate că, asimilând aceste acțiuni cu ne-binele, vom putea, fie și parțial, să modificăm sau să reducem efectele nocive ale agresivității.
Vă propun, așadar, să zăbovim doar pentru câteva reflecții, asupra a ceea ce ne determină atitudinile și comportamentele agresive.
Sunt convinsă că știți deja despre faptul că, adesea, în spatele acestora se află temeri diverse pe care încercăm să le disimulăm, iar alteori se află frici, poate neconștientizate sau/și neasumate. Mai mult decât atât, mânia sau suferința, pot determina reacții și comportamente agresive, dintre cele mai elaborate, mai dure și mai constante, după cum chiar tristețea și supărarea se pot afla la baza unor astfel de acțiuni. Este important să reflectăm, să analizăm și să înțelegem ce ni se întâmplă, pentru a putea modifica un status cu potențial negativ atât față de sine, cât și față de ceilalți.
Indubitabil, agresivitatea nu rezolvă probleme, ci doar le menține, le complică și le amplifică, constituindu-se ca un răspuns învățat și întărit prin repetare, ce intoxică și distruge echilibrul personal și relații, deopotrivă.
Efectele pe care le determină, crează individului agresiv, aparența puterii, o putere în esență precară și nesănătoasă, care se disipă rapid și reclamă o nouă acțiune, de cele mai multe ori, mai agresivă și mai violentă decât precedenta.
Mențineți-vă atenția și prezența ancorate în propria realitate psiho-acțională și nu uitați că este importantă și asumarea feedback-ului celorlați atunci când ne atenționează asupra unor atitudini și/sau comportamente agresive pe care le-am comis și pe care poate nu le-am conștientizat; este de asemenea important să fim atenți la formele de auto-agresiune, care adeseori alunecă neobservate.
Să nu uităm că obișnuința acțiunilor agresive poate fi demontată și înlocuită cu comportamente eficiente și sănătoase, care vor determina creșterea calității interacțiunilor, întărirea relațiilor și rezolvarea problemelor și conflictelor.